Nová vládní rozhodnutí! Jak to nakonec bude s otvíráním hranic? A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Nová vládní rozhodnutí! Jak to nakonec bude s otvíráním hranic? A další aktuality

(zleva) Roman Prymula, ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (11.5.2020)
(zleva) Roman Prymula, ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (11.5.2020) (Blesk:Daniel Cernovsky)

Vyhlídky na letní dovolenou jinde než v Česku jsou zase o krok blíž! Od příštího úterý bude možné překročit hranice na více přechodech. Kontroly budou pouze namátkové. I tak ale bude potřeba při vstupu do Česka mít negativní test na koronavirus.

„ Pokud se situace bude vyvíjet jako dosud, jsem přesvědčen, že bychom se měli bavit o tom, aby bylo cestování bez zásadních komplikací, jako je třeba dvoutýdenní karanténa nebo drahé testování,“ napsal včera Aha! ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD). A zmínil i tolik oblíbené Chorvatsko. „V praxi je možné se do země už dostat. Musíme dořešit podmínky pro návrat,“ zmínil ministr.

Řecko v červenci?

Ten také napsal, že jeho rezort bude v tomto týdnu o neomezeném cestování jednat s Rakušany, Slováky, ale také s Řeky. To by se českým turistům mohlo otevřít už od 1. července. „Velmi vážně jsme řešili také variantu, že ke vstupu do Řecka nebude třeba test,“ uvedl včera náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Povinné testy by od 8. června nemusely být pro lidi, kteří do Česka přijedou z tzv. nerizikových zemí. V současnosti jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) nerizikové považovány například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko. Seznam se ale bude pravidelně aktualizovat.

Detaily doladí

Otevření hranic je ale naplánované už příští týden, a to od 26. května. Jaký ale bude přesný režim na přechodech, bude vláda ještě řešit. Problematická totiž může být situace s Německem a Polskem, kde v Bavorsku a Slezku stále řádí zákeřný koronavirus. O tom, jak se bude rozvolňovat cestování do Německa, by měl dnes telefonicky hovořit premiér Andrej Babiš (65, ANO) se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou (65). A jednání s Polskem? Ta jsou podle šéfa české diplomacie teprve na začátku.

Stát přispěje na nájmy

Podnikatelům, které zastihla krize kvůli pandemii, přispěje stát polovinu na nájemném. Podmínkou ale je, že nájemce se s pronajímatelem dohodne na snížení nájemného o třetinu a nájemce doplatí pětinu. Podpora se bude vztahovat na duben, květen a červen. Podnikatelé budou u žádosti muset mimo jiné předložit i doklad o uhrazeném nájmu za leden a únor.

Hamáček a Babiš o Sudoměřicích: Pomozte si sami!

Pomozte si sami! Takový vzkaz poslala prostřednictvím Aha! vláda obyvatelům Sudoměřic na Hodonínsku. Vesnice na moravsko-slovenském pomezí je od pradávna spojena s pět kilometrů vzdálenou obcí Skalica. Sudoměřičané tam jezdí do práce, mají rodiny. Nejde o pendlery, žili tak vždycky... Hranice jsou uzavřené, i přestože je na Slovensku případů nákazy včetně úmrtí na Covid-19, mnohem méně než u nás. Místní se nemohou vídat s příbuznými, například vnoučata s prarodiči se scházejí na čáře, mávají si a předávají třeba jídlo. A co víc, celé rodiny přicházejí o práci. Na Slovensku firmy jedou na plné obrátky a čekat na zaměstnance nemohou. Nepomohla demonstrace obyvatel z obou stran hranice. Obyvatelé Sudoměřic proto požádali Aha! o zprostředkování reakce české vlády, ta strčila hlavu do písku. Kabinet vzkazuje: pomozte si sami. A řešení problémů shodil na Slováky.

„Vstup na Slovensko se řídí nařízením slovenské vlády,“ sdělil Aha! ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na otázku, proč musejí zůstat místní za pomyslnými dráty, odmítl odpovědět. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ vzkázal prostřednictvím Aha! do Sudoměřic. Stejně mluví i premiér Andrej Babiš (ANO). „Vycestovat na území Slovenska můžete už dlouho. Česká vláda určitě nikoho nelikviduje. Pokud jde o pendlery, tam má česká strana podmínku mít jednou za 30 dní test na Covid-19. Se Slovenskou stranou ale intenzivně jednáme,“ napsal Aha!. Na základě včerejšího jednání vlády se hranice s namátkovými kontrolami otevřou 26. května. Testy však místní označují za alibismus. „Uvažoval někdo nad tím, že je to pro čtyřčlenné rodiny úplně nemožné, nedostupné? Navíc v situaci, kdy si ani na ten test nemůžeme vydělat? Když mají babičky důchody deset tisíc a jeden test stojí 1674 Kč bez odběru?“ bouří se za sousedy Marie Mikulková.

COVID-19 AKTUÁLNĚ

ČESKO: 8527 NAKAŽENÝCH, 297 MRTVÝCH A 5633 VYLÉČENÝCH

V době včerejší uzávěrky Aha! bylo v České republice 8527 lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. V souvislosti s nemocí Covid-19 jich 297 zemřelo. Celkem 5633 osob se uzdravilo, tudíž bylo 2597 aktuálně nakažených.

ŠKOLKA V KARANTÉNĚ

Již druhé dítě ze školky v Gagarinově ulici v pražském Suchdole je pozitivní na nemoc Covid-19. Od včerejška byla proto uzavřena. Vedení žádá rodiny žáků a zaměstnance, aby se nechali otestovat. Ve školce Blatenská Praha 11 zase onemocněla učitelka, všichni pedagogové tak skončili v karanténě.

PRŮZKUM: ČEŠI ON-LINE

Celkem 47 procent Čechů starších 16 let začalo během nouzového stavu častěji využívat některou z forem komunikace na internetu. Jak dále výplývá z květnového průzkumu agentur IPSOS, lidé v Česku používají o 45 procent více aplikací na zábavu a také častěji nakupují přes internet.

ČSA OPĚT VZLÉTLY

Svůj pravidelný provoz obnovily včera České aerolinie na třech linkách – do Paříže, Frankfurtu nad Mohanem a Amsterdamu. Do konce týdne by pak měl být obnoven let do Stockholmu a od pondělí do Bukurešti. MHD V NORMÁLU Hromadná doprava v Praze se postupně vrací k poloprázdninovému režimu. Autobusové spoje jsou posíleny přibližně o šest procent, zatímco tramvaje zkrátily své intervaly až o sedm minut. K běžnému provozu se pak vrátila příměstská doprava.

FOTKY Z PANDEMIE

Deset ostravských fotografů vytvořilo výstavu mapující život v období pandemie koronaviru v Moravskoslezském kraji. Snímky zachycují běžný život obyvatel v nelehké době. Expozice obsahuje 50 fotografií a je k prohlédnutí na stránkách www. ostravapressphoto.cz

PŘÍVĚS PRO SENIORY

Příbuzní klientů domova seniorů v říčanských Voděrádkách mohou bezpečně navštívit své příbuzné. Pomáhá jim k tomu speciální kontejnerový přívěs, v němž jsou s příbuznými odděleni plexiskly a zvuk přenášejí mikrofony s reproduktorem. Kontejner pro potřeby seniorů dodal Český olympijský výbor.

Zbytek aktualit najdete v tištěné verzi Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.