Sudoměřice na hranici Česka a Slovenska: Vesnice duchů kvůli koronaviru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sudoměřice na hranici Česka a Slovenska: Vesnice duchů kvůli koronaviru!

Sudoměřice
Sudoměřice (Foto pro Aha! – M. Mikulková, Z. Bábíková)

Uzavření hranic kvůli koronaviru proměnilo Sudoměřice v oblast duchů. Dvanáct stovek obyvatel vesnice na moravsko-slovenském pomezí přežívá na hranici existence.

„Pro lidi v naší obci se 12. března změnil život doslova z minuty na minutu. Zavřením hranic jsme přišli o veškerý kontakt s rodinami,“ svěřila se Aha! Marie Mikulková (29). Sudoměřice jsou příhraniční vesnice, propojená po generace se slovenskou Skalicí. Rodinné vztahy jsou tam propletené a vazby velmi silné. Děti ze Sudoměřic chodí k hraničním kamenům, aby se viděli s babičkami a dědečky. Na hranicích si vyměňují jídlo, oblečení i obyčejné věci.

Mimo svět

Nejde jen o to vídat se s rodinou, kamarády a známými. „Zavřením hranic jsme zůstali bez práce, peněz a už skoro tři měsíce bez kontaktu s rodinami,“ řekla Mikulková, která pracuje v zubní ambulanci ve slovenské Skalici. Jako zdravotnice má to štěstí, že výjimku k překročení hranic, na rozdíl od drtivé většiny sousedů, dostala.

Marný protest

Zoufalí lidé z obou stran uspořádali již 1. května pokojnou manifestaci, kde úřady prosili o otevření hranic aspoň pro místní. Bezvýsledně. „Psali jsme na různá ministerstva. A nic. Jen nám vzkázali, že když pracujeme na Slovensku, tak se o nás má postarat náš zaměstnavatel. Jenže on nám práci dal, ale my se k ní přes hranice nedostali,“ líčí zoufalství místních Marie Mikulková. Už padly i první výpovědi. „Český stát nám nic nedá a my se do práce nedostaneme,“ shrnuje bezvýchodnou situaci jako z amerického románu Hlava XXII zdravotnice.

Boj o holé přežití

Zoufalí Sudoměřičtí si snaží udržet práci, jak se dá. Vybrali si veškeré dovolené a náhradní volna. Někteří mají půl dne dovolené a půl dne neplaceného volna. Jiní dokonce odstěhovali celé rodiny k babičkám do Skalice, aby mohli do práce, a tak splácet hypotéky. Další sáhli do úspor a zaplatili si testy, jinak by o práci přišli. Mnohým zůstali ve Skalici vinohrady, které potřebují ošetřit a ke kterým se nemohou dostat.

150 lidí na pokraji vyhazovu

Zhruba 150 lidí ze Sudoměřic je již v akutní existenční nouzi. Zůstali doma bez možnosti obživy. Zaměstnavatelé na ně začínají tlačit, protože ve Skalici se jejich firmy už rozjíždějí. „My nepracujeme na Slovensku, abychom vydělali miliony. My tady tak žijeme, protože je to pět kilometrů a je tam práce, která u nás v okolí nikde není,“ shodují se místní. Hodonínsko je v rámci České republiky okresem s trvale vyšší nezaměstnaností.

Bez výdělku plaťte

Lidem v Sudoměřicích nepomohlo ani postupné uvolňování hranic pro ty, kdo si test na koronavirus sami zaplatí. Označují to za vládní alibismus. „Uvažoval někdo nad tím, že je to pro čtyřčlenné rodiny úplně nemožné, nedostupné? V situaci, kdy si ani na ten test nemůžeme vydělat? Když mají babičky důchody deset tisíc a jeden test stojí tři tisíce (od včerejška musí být z rozhodnutí ministra zdravotnictví maximální cena 1674 Kč, pozn. red.). Situace už je neúnosná,“ bouří se místní. Zároveň je mrzí, že zatímco se celá republika vrací do života, je hodily úřady přes palubu. „My jsme tady jako vězni, které dokonce hlídá policie. Cítíme se jako totálně přehlížený lidský odpad,“ uzavřela za sousedy Marie Mikulková.

OTÁZKY ZOUFALÝCH LIDÍ VLÁDĚ

➤ Jak je možné, že můžeme bez testu na koronavirus cestovat 400 kilometrů do Prahy, kde je v republice snad nejvíce nakažených. A proč zároveň nemůžeme cestovat 5 km za hranice se Slovenskem, kde je nemocných mnohem méně?

➤ Proč máme být zavření v kleci, když v našem okrese je jen 10 nakažených a osm se již dávno vyléčilo?

➤Proč vláda zcela odstavila a likviduje životy rodin z příhraničí?

Další aktuality a články najdete v tištěné verzi Aha! 16.5.2020

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.