Chystáte se po karanténě k moři? Kam se Češi dostanou a kam ne?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chystáte se po karanténě k moři? Kam se Češi dostanou a kam ne?!

Italové se pečlivě připravují na letní sezónu, na pláží se budou dodržovat rozestupy.
Italové se pečlivě připravují na letní sezónu, na pláží se budou dodržovat rozestupy. (Reuters)

Kam pojedeme letos na do- Velký přehled zemí, které volenou? No přece tam, kam nás pustí. Tentokrát ne komunističtí mocipáni, ale koronavirus. Situace v jednotlivých Čechy nejoblíbenějších zemích se mění každým dnem. Aha! vám proto přináší aktuální přehled, kam a za jakých podmínek je – nebo brzy bude – možné cestovat.

NĚMECKO
Země uvolnila kontroly na hranicích už od 16. května. Vstup do ní je nicméně povolen pouze výjimečně. „Osoby, které pro cestu nemají závažné důvody, nesmí do Německa cestovat. To platí i pro osoby vykazující symptomy typické pro onemocnění koronavirem. Vstup do země za účelem turismu, nákupů nebo návštěv (včetně návštěv manželů nebo dětí) již dovolen není,“ uvádí české ministerstvo zahraničí. Hosty zatím nesmějí přijímat ani hotely.

ŠVÝCARSKO
Turistické cesty sem jsou zakázány, uvolnění a znovuotevírání hotelů je podle úřadů naplánováno na konec května. Nyní do země mohou bez omezení vstoupit jen švýcarští občané a legálně zde žijící cizinci, což se přísně na hranicích kontroluje.

CHORVATSKO
Hranice českými turisty nejoblíbenější destinace jsou prakticky otevřené. Je třeba mít jen potvrzení o zarezervovaném ubytování. To podle chorvatských představitelů opravňuje cizince ke vstupu do země, protože turistická cesta je považována za hospodářský zájem. A to je právě jeden z možných důvodů, jak přijet do země bez povinné karantény.

ŘECKO
Země se turistům otevírá 1. července. Zatím se počítá s tím, že cizinci budou hned po příletu testováni na onemocnění Covid-19. Probíhají ale jednání, aby Češi mohli cestovat bez povinného negativního testu. Turistickou sezonu, která tu oficiálně začne v půli června, budou provázet přísná hygienická opatření, a tak by se i Češi měli připravit na „poněkud odlišný formát dovolené“, jak uvedl premiér Kyriakos Mitsotakis.

PORTUGALSKO
Portugalsko od 6. června otevře pláže, které však budou mít sníženou kapacitu kvůli doporučeným odstupům 1,5 metru. Lidem by s hledáním volného místa měla pomoci mobilní aplikace. Tradiční státní hostely zvané pousadí by se měly otevřít v polovině června, ostatní ubytovací zařízení zřejmě hned z kraje měsíce. Pokoje budou muset zůstat při střídání hostů 24 hodin neobsazené.

ITÁLIE
Italská vláda oznámila, že ve snaze co nejrychleji obnovit cestovní ruch otevře hranice návštěvníkům ze schengenského prostoru 3. června. Nebude už povinná dvoutýdenní karanténa. Všechny památky a muzea se v zemi otevírají s průběhu měsíce května, a to pod přísným dohledem nad dodržováním hygienických opatření.

EGYPT
V poslední době velmi oblíbená destinace se teprve připravuje na vrchol pandemie. Zhoršující se situace donutila vládu vyhlásit přes probíhající ramadán zákaz shromažďování a další restrikce. Vstup do země sice není cizincům zakázán, ale letecké spojení neexistuje. Od 1. června se počítá s otevřením až poloviny hotelů za přísných opatření včetně dodržování vzdálenosti mezi stoly

VELKÁ BRITÁNIE
Britové sice nijak neregulují možnost vstupu českých občanů na své území, všem cizincům je ale doporučeno přicestovat jen v nejnutnějších případech. V současnosti není přímé letecké spojení z Česka do Británie dostupné, lze se sem dostat jen s přestupem.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Nouzový stav skončil: Tahle omezení platí dál!

Celý článek

TURECKO
Země uvolňuje přísná opatření. Od konce května chce postupně povolit domácí turistiku a s postupným obnovením mezinárodních letů počítá od června. Pokud se podle vládních představitelů znovu »rozjede« 50 až 60 procent hotelů, budou to považovat za úspěch, musí ale splnit 132 hygienických kritérií, mezi něž patří i konec samoobslužných bufetů.

ŠPANĚLSKO
V zemi platí nouzový stav do 7. června, hranice by se zahraničním návštěvníkům měly otevřít zhruba tři týdny poté. Uvolňování pro cizince bude podle tamních představitelů přizpůsobeno tomu, jak se budou vracet do normálního života sami Španělé. Mluví ale o nutnosti zajistit, aby turisté byli z epidemiologického hlediska bezpečnými osobami. Cestovky počítají s tím, že se turisté letos dostanou na Kanárské ostrovy, ale na Baleárech to bude složitější.

FRANCIE
Nouzový stav je tu až do 24. července. Hoteliéři čekají na povolení a doufají, že by se měli »rozjet« v nejbližších týdnech. Nyní je třeba mít při vstupu do země prohlášení (»attestation«) o tom, kam jedete a proč. Podle českého ministerstva zahraničí musí být účel cesty jasně prokázán a vstup je dovolen jen z důvodů výslovně stanovených.

Víte, že...
...pro občany v současné době platí dvě možnosti, jak se mohou do vlasti vrátit – buď musí nastoupit 14denní karanténu, nebo se prokázat negativním testem na koronavirus ne starším než čtyři dny?

S lehátkem nepohnete
Ranní bitka o zabrání lehátka u moře či u bazénu! Tak s touto turistickou zábavou je podle britského listu Daily Mirror letos konec. Mezinárodní hotely v Řecku či Španělsku podle jeho zjištění pevně rozmístí lehátka tak, aby byly dodrženy odstupy až dva metry. Pokusí se je umístit všude, třeba i v zahradách. A pozor! Turisté s nimi nebudou smět ani pohnout! Španělé také rozdělují pláže do různých zón, některé budou třeba pro seniory, další pro rodiny s dětmi či samotné páry. Tyto sektory bude nutné přísně dodržovat. A rozběhnout se vstříc vlnám, kde nás napadne? To ani náhodou. Mnohé hotely vyhradily na pláži až šestimetrový široký koridor, jímž bude jedině možné se k moři dostat.

Koronavirus vyhnal auta z evropských měst: Do Prahy se vrací nejrychleji
Zastavit šíření koronaviru! To se v minulých týdnech snažily všechny evropské vlády. Ze silnic zmizela auta, teď se doprava vrací k normálu. A nejrychlejším tempem v Praze. Zákazy, výjimečný stav nebo alespoň doporučení zůstat doma způsobilo, že lidé podstatně méně cestovali. A to platí pro všechny evropské metropole. Nejdramatičtěji se vyprázdnily ulice v Madridu. Tam klesla doprava místy až o 90 procent, protože Španělsko bylo pandemií zasaženo velmi tvrdě. „Naopak relativně nízký pokles byl celou dobu patrný ve Švédsku, kde nebyla přijata tak restriktivní opatření,“ píší odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu, kteří obvykle sledují změny v dopravě v souvislosti s čistotou vzduchu. Česká metropole patřila mezi města s průměrným propadem dopravy. Aut ubylo až o 70 procent. Podobný vývoj bylo možné sledovat i ve slovenské Bratislavě. Ještě o něco více klesla doprava v průběhu března a dubna v rakouské Vídni. Ze všech sledovaných metropolí se Pražané vracejí k běžnému stavu nejrychleji. „K 7. květnu byl pokles dopravy (oproti běžnému stavu, pozn. red.) v Praze a celé České republice z náhodného výběru zemí nejnižší,“ potvrzují autoři studie.

Fotografka Petra Petřeková (20) z Ostravy: (Ne)focení v době rouškové
Ani koronavirus nezastavil v umělecké tvorbě fotografku Petru Petřekovou (20) z Ostravy. Nadále oslňuje barevnými, pohádkovými snímky a učí už i další fotografy z různých koutů Česka. Inspirující mladá fotografka se stala podnikatelkou jako jedna z mála teenagerů ještě před plnoletostí. Fotí od 16 let. Zaměřuje se na svatby, děti, život v jeho nejkrásnějších, nejpodmanivějších podobách. Aparát neodložila ani za nouzového stavu. „Za karantény jsem trávila čas s rodinou na samotě u lesa. Mám štěstí, že mám dvě mladší sestry, které mi rády dělají modelky. Měla jsem strach, že budu muset focení zabalit. Snoubenci rušili svatby,“ popsala stále ještě studentka, kterou za měsíc čeká maturita. Od 20. dubna lze fotit bez roušek. Ústenku ale musí mít fotograf a musí dodržovat odstup. „Dá se to vydržet, stav se brzy rozvolní. Začala jsem natáčet on-line kurzy. Když se nemůžu s lidmi vidět osobně, tak učím přes skype. Pořád musím vymýšlet něco nového,“ dodala fotografka, jejímž stylem je fine-art.

Návštěvy vetešnictví
Velkou roli hraje i vhodné oblečení a rekvizity, které se nedají jen tak sehnat. „Trávím dlouhé hodiny ve vetešnictvích, sekáčích a bazarech na internetu, v obchodě s látkami a u šicího stroje mi pomáhá moje mamka. Jsme taková malá rodinná firma. Kostýmy máme ve všech velikostech, barvách a skříně praskají. Děti i dospělé si na focení oblékáme doslova od hlavy až k patě,“ popisuje.

Hodiny i dny práce
Drahá zrcadlovka podle Petry Petřekové pro dobrou fotku nestačí, stejně tak neexistuje žádné kouzelné tlačítko v programech počítače, které by z obyčejného snímku udělalo ten opravdu nefunguje. I když často musím improvizovat, tak nejdůležitější je příprava. Každou tématickou fotku si promýšlím několik dní i měsíců předem,“ říká.

COVID-19 AKTUÁLNĚ
ČESKO: 8743 NAKAŽENÝCH, 306 MRTVÝCH A 5922 UZDRAVENÝCH
V době včerejší uzávěrky Aha! bylo v České republice 8743 lidí, kteří se nakazili koronavirem. V souvislosti s nemocí Covid-19 zemřelo 306 osob. Vyléčilo se 5922 pacientů, tudíž bylo aktuálně 2515 nemocných.

DO PŘÍRODY SE ŠKOLOU V ZÁŘÍ
Školy v přírodě a jiné vícedenní výlety, které pro děti pořádají školy, se kvůli opatřením proti koronaviru zřejmě budou konat až na podzim. „Do konce školního roku nebude konání škol v přírodě možné,“ uvádí ministerstvo školství.

NA POŠTU JAKO DŘÍV
Všechny pobočky České pošty se od pondělí vrátí k běžné provozní době, která platila před zavedením opatření proti šíření koronaviru. „Na všech poštách bude také obnoven dřívější víkendový provoz. Ruší se i časové rozmezí pro obsluhu klientů starších 65 let a držitelů průkazu ZTP,“ řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

CHCEME MLUVIT S PRODAVAČI
Zákazníci se vracejí do kamenných obchodů a méně nakupují na internetu. Ve srovnání s rekordním dubnem se během května tržby českých e-shopů snížily o čtvrtinu, přesto jsou stále o polovinu vyšší než před nouzovým stavem. Vyplývá to z údajů společnosti pro zpracování plateb Global Payments.

ZA NĚKOLIK MĚSÍCŮ
Počet zrušených letenek během koronavirové krize narostl podle dopravců a prodejců o několik set procent. Vrácení peněz může trvat i několik měsíců. „Dopravci většinu žádostí posuzují a schvalují, aby nedošlo k neoprávněnému požadavku. Současně bojují s nedostatkem hotovosti. Cestovní ruch je nejpostiženějším odvětvím, bude se nejdéle vzpamatovávat,“ uvedla ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová.

AUTA PODRAŽÍ
Ceny nových osobních aut letos vzrostou až o deset procent. Od začátku roku jednotlivé značky zdražily o tři až sedm procent. Mohou za to náklady na vývoj nízkoemisních technologií i oslabení koruny vůči euru. Výrobci jsou také pod tlakem kvůli odstávkám a mizivé poptávce kvůli koronaviru.

FIRMY HLÁSÍ PROPAD
Ekonomická situace českých firem se kvůli koronavirové krizi stále zhoršuje. Propad zakázek za květen a červen hlásí 70 procent firem. Potýkají se častěji se špatnou platební morálkou odběratelů. Většině z nich by pomohlo, kdyby vláda prodloužila program Antivirus na pokrytí části mzdových nákladů až do konce srpna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.