50 let od tragédie na Dole Dukla! Žiji jen díky náhodě, tvrdí Miroslav Sedlář (76) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

50 let od tragédie na Dole Dukla! Žiji jen díky náhodě, tvrdí Miroslav Sedlář (76)

Členové hornických spolků kladou věnce k památníků horníků, kteří zemřeli při tragédii na dole Dukla 9. června 1970.
Členové hornických spolků kladou věnce k památníků horníků, kteří zemřeli při tragédii na dole Dukla 9. června 1970.  (Hynek Zdeněk)

Doslova se otevřelo nebe a poté pod přívaly vody i země. Za tři hodiny jí napršelo 13 centimetrů. V Dole Dukla v Šardicích na Hodonínsku se před 50 lety, 9. června 1970, utopilo 34 horníků. Miroslav Sedlář (76) stačil utéci.

„Byl jsem v dole na té kritické odpolední směně. Pracoval jsem tehdy jako technik, jak se v dole říkalo, štajgr. Měl jsem na starosti 44 lidí. Byli jsme v hloubce 30 metrů. Najednou jsme uslyšeli hlášení, že máme důl okamžitě opustit,“ popsal Sedlář. Štajgr se svým týmem se vydal na cestu vzhůru. „Najednou jsme slyšeli divný hukot. Jen šedesát metrů od nás se propadl svah a řeka vody a bahna se hrnula do dolu. Kdo to nejen slyšel, ale i viděl, zemřel. My jsme ale měli obrovské štěstí, že nejdřív tekla na opačnou stranu,“ zavzpomínal.

Do dolu se ještě vrátil, aby upozornil jednoho z horníků, který hlášení neslyšel. Tím mu zachránil život. „Dodnes jsem hrdý na to, že tam tehdy nezůstal ani jeden z chlapů, které jsem měl tehdy na starost,“ přiznal Sedlář a posmutněl. Horší to bylo se sousední partou. „Z ní se zachránil pouze střelec. Paradoxně ho zachránilo, že byl při těle. Zatímco oni vyčkávali, co bude dál, on řekl: Chlapci, já už půjdu ven, jsem takový těžší, vy mne doženete. Byl jediný z těch osmnácti lidí, kdo přežil,“ dodal bývalý štajgr.

VIDEO: Horníci a příbuzní si připomněli 50. výročí tragédie na dole Dukla v Šardicích.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.