I garáž chce jarní úklid! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

I garáž chce jarní úklid!

Tak takhle ne! Takový binec garáži nesluší, auto se sem nevejde ani smykem.
Tak takhle ne! Takový binec garáži nesluší, auto se sem nevejde ani smykem. (Foto Aha! – Martin Pekárek, scom)

Až dvě třetiny prostoru všech garáží, sklepů a dílen jsou zaneseny odloženými věcmi. Víte, jak zkrotit nepořádek a získat místo? Vězte, že do sběrného dvora nemáte nikdy daleko. Když vyhodíte krámy, uleví se i vám.

Uvolněte podlahu
Hromadící se sportovní náčiní, zahradní vybavení, nábytek nebo nářadí všeho druhu zvyšují nároky na objem úložných prostor, ale také na systém jejich uskladnění. Podle průzkumů je až 65 % podlahy v běžných garážích a sklepech zbytečně zastavěno odloženými věcmi. Přitom limity pro pověšení na zeď téměř neexistují, do výšky je možné uložit cyklistické kolo i střešní box na auto.
Tip Aha!: Pokud chcete opravdu ušetřit prostor, použijte police a závěsné panely.

Mějte věci na očích
Nápad rozmístit věci po stěnách není nový. Regály a skříně má v garáži či dílně téměř každý. Závěsné systémy jsou ale praktičtější, dají se přeskupovat a dá se na ně pověsit dětská houpačka, kolo, kajak nebo třeba střešní box na auto. A hlavně – všechno uskladněné máte na očích. Skladování věcí v přepravkách a krabicích má dvě nevýhody: buď v nich člověk neustále něco hledá, a to bez jistoty, že bude úspěšný, anebo často zapomene, co v nich vlastně je.

Regály hodně unesou
Ne všechno se dá zavěsit, takže se neobejdete bez regálů. Vyrábějí se většinou v kovovém provedení a mají standardně 3 až 5 polic. Jejich velkou výhodou je vysoká nosnost. Můžete je tedy využít na těžké nástroje a nářadí. Hodí se ale i k přehlednému uskladnění zavařenin, sirupů a čalamád.

Pravidelně vyhazujte
Správné uspořádání a systém vám ušetří spoustu času při hledání nejrůznějšího náčiní. Myslete i na pravidelné vytřídění nepotřebných věcí. Do garáže často ukládáme například barvy a čisticí prostředky. Při špatném uzavření barvy vyschnou a stanou se nepoužitelnými. Nezapomínejte je pravidelně kontrolovat. Věci zbytečně neskladujte, rozbité a nevyužívané bez milosti vyhoďte!

Koutek pro kutily
Pokud patříte k těm, kteří mají v garáži i dílnu, myslete i na svůj pracovní kout. Vyčleňte mu takové místo, kde nebude průvan, a kde naopak bude dostatek světla. Pak už je jen na vás, zda si pořídíte menší stolek s praktickými šuplíky na drobné věci a k němu stoličku, nebo potřebujete masivní ponk.

Chemikálie pod zámkem
Dětské experimenty nebo nepozornost dospělých už vedly k mnoha tragédiím. K uložení barev nebo chemikálií proto raději vyhraďte uzamykatelnou skříň nebo plechovou skříňku se zámkem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.