Rádce Aha! Pitím vody proti bolestem hlavy! Mýtus, či pravda? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Pitím vody proti bolestem hlavy! Mýtus, či pravda?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Bez vody není života. Nejspíš i proto o vodě a pitném režimu koluje tolik mýtů. Opravdu se jí má denně vypít několik litrů? A je potřeba se víc bát vody z vodovodu, nebo z PET lahví?  

1. Voda s citronem nakopne metabolismus

Pravda!

Dát si nalačno vlažnou vodu s citronem je zdravé. Důvod? Ranní návštěva toalety vás zbaví nejen řady toxinů, ale také tekutin. Voda s citronem tělo »zavodní« a doplní antioxidanty v podobě vitaminu C. Přátelštější teplota ušetří žaludek šoku a snáze nastartuje trávení.

2. Během jídla se pít nemá

Mýtus!

„Příjem tekutin před jídlem i během něj pomáhá tvorbě slin, tedy prvotnímu zpracování potravy. Dostatek tekutin stravu ředí i v žaludku, tedy usnadňuje její finální trávení nebo následný pohyb natrávené stravy ve střevech,“ říká výživová specialistka, MUDr. Václava Kunová.

3. Voda z PET lahví je zdravotně závadná

Mýtus!

Pokud ji skladujete na místě bez přímých slunečních paprsků, je vše v pořádku. K množení bakterií dochází po otevření lahve, především pokud pijete rovnou z ní. Problém by nastal jen v případě, kdy byste láhev s vodou nechali několik hodin na slunci.

4. Kohoutková voda pokryje celý pitný režim

Mýtus i pravda!

Kohoutková voda může s klidem tvořit základ pitného režimu. Pokud ale v jídle šidíte příjem minerálních látek, můžete ji kombinovat s pramenitými nebo minerálními vodami. „Míchat si můžete také domácí limonády (ideálně bez přidaného cukru!), pít teplé i studené (neslazené) čaje nebo ředit vodou 100% ovocné šťávy,“ doplňuje Kunová.

5. Pití vody zabrání bolestem hlavy

Mýtus i pravda!

Bolesti hlavy můžou mít celou řadu příčin (např. přetížení krční páteře při práci u PC). Nedostatek tekutin ale bývá tou nejčastější. Už menší dehydratace ovlivňuje negativně náladu, soustředění a zvyšuje pravděpodobnost vzniku bolestí hlavy.

6. K tekutinám se můžeme i projíst

Pravda!

Nejen voda dodá tělu tekutiny. Perfektním zdrojem jsou například mléčné produkty (mléko, kefíry, jogurty) nebo polévky. „Využít pro doplnění pitného režimu můžete samozřejmě mnoho druhů ovoce a zeleniny. Některé z nich jsou více než z 90 % tvořené vodou,“ podotýká výživová specialistka.

7. Pít se musí aspoň dva litry denně

Mýtus!

Nastavení pitného režimu je individuální, jiné množství tekutin potřebují muži a ženy, děti a senioři nebo sportovci. Záleží i na ročním období, jídelníčku, věku nebo váze. „Platí, že na 1 kg váhy bychom měli přijímat asi 35 ml (v létě až 45) tekutin denně,“ říká MUDr. Kunová.

Přečtěte si
-bello-
20. 5. 2020 • 22:59

To řekněte Ivance Gottové.Ta vlíká i na pohřby s sebopu flašku vody .Snad, že by za tu chvíli vyschla

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.