Semafor pro cestování už funguje: Volně i do Rakouska a Maďarska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Semafor pro cestování už funguje: Volně i do Rakouska a Maďarska

Rakouská vesnička Hallstatt se připravuje na návrat turistů po pandemii koronaviru
Rakouská vesnička Hallstatt se připravuje na návrat turistů po pandemii koronaviru (Reuters)

Semafor pro cestování přes hranice už funguje. Vláda rozhodla od včerejška zrušit všechna omezení pro cesty do Rakouska, Maďarska a Německa. Západní sousedé ale na testu stále trvají. Od čtvrtka už je také možné bez problému vyrazit i na Slovensko.

Čeští občané mohli až dosud bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko. Museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. To už nyní neplatí. „Při cestě do těchto zemí a zpět už nepožadujeme od našich občanů žádný test ani karanténu,“ vysvětlil rozhodnutí vlády premiér Andrej Babiš (65, ANO). Kabinet přitom původně počítal, že režim upraví až od 15. června. Poté, co Rakousko od čtvrteční půlnoci zrušilo svá opatření na hranicích, se však rozhodl termín spuštění semaforu posunout. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (38, ČSSD) zatím stále ale není jasné, jaké podmínky budou u Poláků. Tamní vláda nestanovila zatím žádný orientační termín uvolnění svého režimu na hranicích. Své opatření zatím nezrušilo ani Německo, proto podle ministra zahraničí nadále platí, že by Češi měli vyjet pouze s odůvodněním, například k lékaři či na obchodní schůzku. Za nákupy zatím nikoliv, i když Němci už k nám takto mohou.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.