Boj s koronavirem: Dovolená u moře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Boj s koronavirem: Dovolená u moře?

Když to dobře dopadne, v srpnu už skočíme do Jadranu. Ale na dálnici to bude mela...
Když to dobře dopadne, v srpnu už skočíme do Jadranu. Ale na dálnici to bude mela... (Shutterstock)

V červenci do Tater, v srpnu na Jadran. Takhle si maluje letošní koronavirové dovolené ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD). »Opalovák« ale zatím ještě nebalte, šéf české diplomacie varuje, že vše bude záležet na vývoji pandemie.

Pokud vše půjde podle Petříčkových představ, už první prázdninový měsíc by se mohlo k našim sousedům. S Rakušany a Slováky prý probíhají jednání dobře, s Poláky je to o něco složitější. Ostražitý prý bude ministr ohledně Německa, které je z našich sousedů koronavirem nejvíce zasažené. „Věřím zkrátka, že od července bychom se mohli začít vracet k normálnímu fungování nejen Schengenského prostoru,“ doufá Petříček, podle něhož bychom se mohli podívat i do Bulharska, Maďarska nebo pobaltských republik.

Řecko nebo Malta
Stovky tisíc Čechů ale zajímá jiná země, a to Chorvatsko. Pokud se epidemiologická situace bude vyvíjet dobře, je možné, že k Jadranu i dál bychom se vypravili v srpnu. „Třeba do – českými turisty oblíbeného – Řecka, Slovinska nebo na Maltu,“ pokračoval ministr. Ten by rád jednal i o cestách do Kanady, Austrálie nebo Japonska. Jenže je otázka, jak to bude o prázdninách vypadat s mezinárodními lety, které jsou teď prakticky zrušené.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Už cestujeme, ale jak...
Češi už nyní vycestovat mohou, ale návrat domů je složitý. Musí se totiž prokázat negativním testem na koronavirus, který nesmí být starší než 4 dny. Pokud ho nemají, musí se nechat otestovat a dodat výsledek do 72 hodin na krajskou hygienickou stanici. Kdo tak neučiní, musí do karantény.

Premiér: Jsme krásná země... Utrácejte doma!
Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) by Češi měli letos trávit dovolenou putováním po krásách své vlasti. „Naši turisté utratí v zahraničí 70 miliard, tak by bylo skvělé, aby to utratili tady. Naše země a příroda je úžasná, tak proč k tomu tak nepřistoupit,“ řekl pro CNN Prima. Aby byli lidé motivovaní cestovat po tuzemsku, chystá pro ně vláda poukázky na proplacení pobytů nebo služeb.

SCHILLEROVÁ: EET PRO LETOŠEK »ODPÍSKÁME«
Do konce roku bez elektronické evidence tržeb. S tímto návrhem chce dnes přijít na vládu ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO, na snímku). „Musíme pružně reagovat na závažnost krize a nechat ekonomiku pořádně nadechnout. V tuto chvíli je důležité, aby podniky vůbec fungovaly,“ uvedla vicepremiérka. Považuje proto za rozumné s povinností EET pár měsíců počkat. Datum, kdy by se měla elektronická evidence znovu rozběhnout, má být 1. ledna 2021. A to jak pro podnikatele, kteří už v EET jsou, tak i řemeslníky nebo lékaře, kteří se měli v rámci 3. a 4. vlny teprve připojit. „Ti, co již tržby evidovali, získají čas na případné aktualizace certifikátů. Ti, kteří měli začít evidovat v poslední vlně, budou mít více času na přípravu,“ dodala Schillerová. Pokud její návrh schválí vláda, zamíří ještě do Parlamentu, kde se ale čeká, že ho poslanci podpoří.

FRANCIE: NABÍZÍ PENÍZE NA OPRAVU KOL
Netradiční způsob, jak donutit své obyvatele k využívání kola jako dopravního prostředku, navrhla francouzská vláda. Ta se bojí kolapsu dopravy po uvolnění karantény. S ohledem na trvající nutné dodržování rozestupů se sníží kapacity vozidel MHD o desítky procent. Francie proto zvažuje, že občanům nabídne příspěvek ve výši zhruba 1400 korun na opravu jejich bicyklů. Program obsahuje také návrhy na rozšíření cyklostezek, vybudování většího množství stojanů atd.

BĚLORUSKO: PŘEHLÍDKA BUDE, STŮJ CO STŮJ!
Pořádně paličatý postoj zaujal vůči koronaviru běloruský prezident Alexandr Lukašenko (65). Po nezavedení bezpečnostních opatření a prohlášeních o tom, že viru zabrání vodka a sauna, teď rozhodl, že vojenskou přehlídku k 75. výročí vítězství ve druhé světové válce plánovanou na 9. května Bělorusko nezruší. Zatímco jinde po světě jsou hromadné akce zakázány... „Je třeba si uvědomit, že ti lidé za války umírali, možná na viry a jiné nemoci. Ale nevnímali to a nemysleli na to, umírali pro nás, ať to zní sebevíc pateticky. Tisíce a tisíce chtějí, aby se tato akce uskutečnila,“ prohlásil Lukašenko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.