Nakažený taxikář Robert (53): Prosil jsem, aby mě odpojili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nakažený taxikář Robert (53): Prosil jsem, aby mě odpojili!

Z nemocničního lůžka se ozval v úterý 14. dubna nakažený taxikář: Děkuji, že jste mě zachránili, jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům
Z nemocničního lůžka se ozval v úterý 14. dubna nakažený taxikář: Děkuji, že jste mě zachránili, jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům (Reprofoto facebook Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN)

O život bojoval sedm týdnů. Dostal jako první experimentální lék Remdesivir. Teď už je taxikáři Robertovi (53) lépe a zítra by měl být propuštěn domů.

Chorobu nejprve považoval za neškodné nachlazení, ale brzy nastoupila horečka, kašel a dušnost. Nakonec mu musely s dýcháním pomáhat přístroje. Nejprve ventilátor, později dokonce mimotělní oběh.

Muž vedle umíral
„Dusil jsem se, nemohl dýchat a nic nepomáhalo. Byl jsem v takové agonii a šoku, že v jednu chvíli jsem prosil, aby mě odpojili, aby to ukončili, protože to nezvládnu, že na to nemám,“ popsal Robert děsivé chvíle pro Novinky.cz. „Vedle vás umírá člověk, přijdou tam za ním děti a brečí a prosí, aby bojoval. To mě psychicky úplně zničilo,“ vzpomínal taxikář.

Dostal remdesivir
V umělém spánku strávil 30 dní. Zpět do života mu nejspíš pomohl i experimentální lék Remdesivir. „Už se cítím dobře oproti tomu, jak to bylo. Až na to, že mám trochu bolesti na zadnici, kvůli dekubitu (proleženina, pozn. red.),“ svěřil se. Teď už se těší domů, prý především na jídlo od své manželky a procházky po lese.

Taxikařit už nechce
K taxikaření se muž podle iPrima vracet nechce. „Uvědomil jsem si spoustu věcí. Pracoval jsem v noci, kolikrát mně šlo o život. Ale tohle jsem nečekal, že se můžu nakazit něčím tak hrozným,“ kroutil Robert hlavou. Pro lékaře a sestry ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kteří ho zachránili, má jen slova chvály. „Jsou to andělé,“ zopakoval několikrát.

Víte, že...
...remdesivir byl původně vyvinut jako lék na ebolu?

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 7750 NAKAŽENÝCH, 245 MRTVÝCH A 3446 VYLÉČENÝCH
Největší absolutní počet potvrzených případů nákazy i největší výskyt Covid-19 má Praha. Naopak nejméně nemocných je v Jihočeském kraji. V pátek po předchozích třech dnech růstu mírně klesl podíl pozitivních testů, a to na 1,31 procenta ze čtvrtečních 1,42 procenta.

POMOC PODNIKATELŮM
Vláda plánuje pomoc podnikatelům, kteří museli kvůli koronaviru zavřít. Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) by za ně mohl stát uhradit minimálně třetinu nájmů. Pomoc by se vztahovala na období od 12. března do konce června. „Třetina nájemce, třetina nájemník, třetina stát,“ popsal svůj plán pro iDnes.cz premiér. Vláda by se návrhem měla zabývat nejspíš už příští týden.

TISÍC LIDÍ ZA TŘI MINUTY
Za pouhé tři minuty a padesát jedna vteřin se přihlásila první tisícovka dobrovolníků na víkendové testování na Covid-19 v Moravskoslezském kraji. „Testování má prokázat hypotézu, že mnoho lidí prodělalo nemoc, aniž by o tom věděli,“ řekla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Testování probíhá v Opavě, Krnově, Havířově, Karviné, Třinci, Frýdku-Místku a v Ostravě-Vítkovicích.

MHD V PLZNI RUŠÍ OPATŘENÍ
Plzeňské dopravní podniky ruší postupně některá opatření, která kvůli pandemii koronaviru přijaly v MHD. Od 4. května se obnoví zastávky na znamení. Otevřou se zákaznická centra a doplatkové prodejny přepravní kontroly, budou znovu fungovat revizoři.

SMUTNÝ REKORD V RUSKU
Za jediný den přibyl v Rusku rekordní počet nakažených, a to 7933. Je to dosud nejvíce případů za den od prvního zaznamenaného nakaženého v této zemi s přibližně 146 miliony obyvatel. Celkem se v Rusku potvrdilo už 114 431 nakažených koronavirem. Zhruba polovina z celkového počtu v zemi se potvrdila v Moskvě. Zemřelo 1169 lidí.

Taxikář Robert poskytl dlouhý rozhovor o svém životním boji s koronavirem:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.