Vláda rozhodla: Vyšší ošetřovné pro OSVČ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vláda rozhodla: Vyšší ošetřovné pro OSVČ!

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (30.4.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (30.4.2020) (Úřad vlády ČR)

Více peněz dostanou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které pobírají ošetřovné. Vláda včera schválila také další návrh ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (50, za ANO), aby stát zaplatil podnikatelům polovinu nájmu. Posilování pravomocí ministra Adama Vojtěcha (33, za ANO) se nekoná.

Doposud dostávali živnostníci v rámci ošetřovného 424 korun za den. Nyní se jim ale tento jednorázový příspěvek zvýší o 76 korun, a nově tak od státu budou dostávat 500 korun denně. Peníze se budou vyplácet zpětně od dubna, maximálně však do konce června. Podmínky, kdo má na ošetřovné nárok, ale zůstávají stejné. Dosáhnout na něho mohou jenom rodiče dětí do 13 let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti.

Vojtěch ostrouhal
Aby se znovu nemusel prodlužovat nouzový stav, který zatím platí do 17. května, navrhl premiér Andrej Babiš (65, ANO) posílení kompetencí ministra zdravotnictví. Podle návrhu by ministr Vojtěch mohl například zakázat nebo omezit činnost obchodních center, obchodních a výrobních provozoven, bazénů, wellness zařízení, veřejné dopravy či regulovat hromadné akce a omezit jejich rozsah. Proti tomu se ale ohradila opozice a nelibě se na návrh dívali také koaliční sociální demokraté. A návrh včera vláda nakonec odpískala. „Ministerstvo vnitra připraví do čtvrtka návrh dalšího postupu formou novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR,“ napsal na sociální síť vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). A o čem ještě rozhodl kabinet?

Půlka nájmu od státu? Jen se souhlasem
Padesát procent zaplatí stát na nájemném podnikatelům zasaženým krizí, 20 procent zaplatí nájemce a 30 majitel prostor. Podle ministra Havlíčka (na snímku) by hrazení části nájmu od státu mohlo pomoci až 150 tisícům podnikatelů. Že to zní až moc dobře? Je v tom háček, se slevou na nájmu bude muset souhlasit i pronajímatel. „Bude to samozřejmě dobrovolné. Pokud pronajímatel nepřistoupí na tuto variantu, tak stát částkou nepřispěje,“ dodal ministr.

Odklad EET
Elektronická evidence tržeb (EET) se odkládá až do konce roku. Vláda včera schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové (56, za ANO), aby podnikatelé své tržby začali opět zaznamenávat znovu od 1. ledna 2021. Odsouhlasit to musí ale ještě Sněmovna, která se tím bude zabývat dnes. Dosud bylo EET poslanci pozastaveno na dobu stavu nouze a následující tři měsíce.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 7799 NAKAŽENÝCH, 251 MRTVÝCH A 3786 UZDRAVENÝCH
V době naší uzávěrky bylo v Česku 7799 lidí, kteří se nakazili koronavirem. V souvislosti s nákazou Covid- 19 zemřelo 251 lidí. Vyléčených pacientů je 3786.

BIFLUJÍ SE PŘES TŘI HODINY
Průměrná doba, kterou rodiče trávili v dubnu s dětmi domácím učením, dosahovala 3,4 hodiny. Téměř třetina rodičů se s dětmi učila méně než dvě hodiny denně. Dvě až čtyři hodiny trávilo učením 43 procent rodičů a pětina z nich svým potomkům dopřávala výuku v rozsahu čtyř až šesti hodin, vyplývá z průzkumu NMS Market Research.

53 TISÍC LIDÍ ZTRATILO PRÁCI
Oproti březnu se počet lidí bez práce v dubnu zvýšil o 53 000 na více než 254 tisíc osob. Nezaměstnanost tak dosáhla 3,4 procenta. Ministerstvo práce a sociálních už dříve uvedlo, že kvůli koronavirové krizi by nezaměstnanost mohla vzrůst ještě o dalších pět procent.

EVROPA UVOLŇUJE OPATŘENÍ
Část evropských zemí včera díky menšímu šíření nákazy uvolnila bezpečnostní opatření zavedená při boji s koronavirem. Po devíti týdnech v domácí izolaci mohli vyrazit ven Italové, některé podniky otevřelo Španělsko. Situace se naopak dále zhoršuje v Rusku, kde druhý den po sobě přibylo přes 10 000 nových případů nákazy.

CIRKUSY ZUŘÍ
Sto lidí na jedno představení je málo! Cirkusy sice vítají, že mohou od 11. května zvát diváky pod šapitó, ale nesouhlasí s paušálním limitem 100 lidí na představení. Podle předsedy iniciativy Cirkusy společně Jaromíra Pavlíka by bylo vhodnější zmenšit kapacitu hlediště na polovinu nebo na třetinu, aby diváci seděli ob jednu nebo ob dvě sedačky.

ZLATO PODRAŽILO
Zatímco zlato se v době pandemie zachovalo jako bezpečný přístav a během března a dubna jeho cena stoupla o sedm procent, ostatní komodity výrazně ztrácely. Stříbro a platina zlevnily o více než deset procent.

STRACH Z VIRU ZESLÁBL
Obavy Čechů z ohrožení koronavirem se během dubna snížily. Podle průzkumu agentury Ipsos určitou míru ohrožení nákazou pociťuje 68 procent lidí, což je o 13 procent méně než na konci března. Současně o 12 na 55 procent ubylo těch, kteří mají v souvislosti se situací strach ze ztráty zaměstnání. Nicméně více než třetině domácností v dubnu klesly příjmy.

Napřed ochutnají myši, pak se dočkají i lidé: VAKCÍNU PROTI COVID-19 HLEDÁ I ČESKO
Česko se přidalo k mnoha dalším zemím, které se po vlastní ose snaží vyvinout vakcínu proti nebezpečnému koronaviru. Jenže ta nejspíš nebude dříve než za dlouhé měsíce... „Vývoj nemoci může být takový, že nás čeká druhá nebo třetí vlna. Je lepší být připraven,“ vysvětil včera šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO), proč se i Česko pustilo do vývoje vakcíny proti nemoci Covid- 19. Na té nezávisle pracují i Američané, Němci, Britové nebo Číňané. U nás spojil síly Státní zdravotní ústav (SZÚ), Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Tým expertů povede lékařka a zároveň poslankyně za ANO Věra Adámková (65). Jenže ta upozorňuje, že vývoj může trvat i několik měsíců a stát desítky milionů korun. „Všichni účastníci na tom zatím pracují ve svém volném čase a zdarma, takže zatím to nestálo nic,“ řekla přednostka kardiologie v IKEM. Zatím žádný prověřený lék neexistuje, a státy tak proti nemoci bojují izolací nakažených. A také podle světových expertů by klinické testy na účinnost vakcíny měly trvat 12 až 18 měsíců. Šéf SZÚ Pavel Březovský uvedl, že v první fázi se budou testy vakcíny provádět na myších a potkanech. „Cílem bude ověřit nejen účinnost vakcíny, ale i její bezpečnost,“ doplnil ředitel IKEM Michal Stiborek.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví k vývoji vakcíny proti onemocnění covid-19:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.