Manuál pro učitele: Dvě roušky do pytlíku a žádný tělocvik | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Manuál pro učitele: Dvě roušky do pytlíku a žádný tělocvik

 (iStock)

V lavici po jednom, s sebou dvě roušky v pytlíku a žádný tělocvik. Tak bude vypadat výuka, až se do lavic vrátí žáci základních a středních škol.

Pro deváťáky a maturanty se školy otevřou 11. května, o dva týdny později se do tříd vrátí žáci prvního stupně. V lavicích budou sedět žáci i studenti po jednom a vyučovat se bude ve skupinkách maximálně po patnácti. Děti se nebudou smět v těchto skupinách střídat, stejní by měli být i učitelé. S sebou musí mít nejméně dvě roušky v pytlíku.

VE TŘÍDĚ ROZESTUPY
Při vyučování ve třídě nemusí mít žáci ani učitelé roušku, pokud mezi sebou dodrží rozestupy nejméně metr a půl. Při práci ve skupinkách si ji ale budou muset nasadit. Třídu pak smí opustit jen v roušce. „Pokud je to možné, doporučuje se trávit přestávky venku,“ stojí v manuálu ministerstva školství. Tělesná výchova v rozvrhu nebude. Do budov škol nebudou smět vstupovat žádné doprovázející osoby.

NUTNÉ POTVRZENÍ
Do školy si děti budou muset přinést čestné prohlášení podepsané rodiči, že nemají příznaky virového onemocnění, jako je kašel, dušnost, horečka či ztráta čichu. Zda školy otevřou jídelny, budou děti zásobovat balíčky, nebo jim doporučí nosit si vlastní jídlo, je na uvážení jejich vedení.

Školky bez ústenek
Povinnost zakrývat si ústa a nos nebudou mít děti a učitelé ve školkách. Rodiče a doprovázející osoby ale ano. Ti také nesmí trávit v budově delší čas, než je nezbytně nutné. Do školek je na rozdíl od škol zakázáno dávat dětem vlastní stravu. Učitelé by se svými svěřenci měli co nejdelší dobu trávit na zahradě nebo dvoře školky. Až se školy 11. května otevřou, bude platit: Ministerstvo už vydalo manuál pro učitele.

Pečlivá hygiena a úklid
➤ Po příchodu do školy si děti musí umýt ruce a použít dezinfekci. Stejné pravidlo platí i o každé přestávce a před vstupem do jídelny.
➤ Lavice, kliky, vodovodní baterie, klávesnice počítačů a další často využívané předměty se budou dezinfikovat každý den speciálními virucidními, tedy viry ničícími, prostředky.
➤ Nařízené je co nejčastější větrání.
➤ Odpadkové koše se budou pravidelně kontrolovat a vynášet nejméně jednou denně.

Teploměry do škol
Školám ministerstvo doporučuje pořídit si bezkontaktní teploměr. Pokud se u některého žáka projeví příznaky respiračního onemocnění, okamžitě učitel kontaktuje rodiče a žák na ně musí počkat v oddělené místnosti. O podezření na Covid-19 informuje škola hygienickou stanici.

Pravidla jídelny
Pokud škola otevře jídelnu, budou platit přísná pravidla.
➤ Do jídelny žák smí jen s rouškou, odkládá ji do sáčku pouze po dobu jídla.
➤ Jídlo, pití, ale ani příbory si žáci nesmí brát sami, podává jim je personál jídelny. ➤ V jídelně se nesmí potkávat žáci různých vzdělávacích skupin.

Zvláště ohrožené skupiny
Pokud žije dítě v domácnosti s osobou s rizikovými faktory, musí zákonný zástupce podepsat prohlášení, že zvážil možné nebezpečí. Rizikové faktory jsou: ➤ Věk nad 65 let
➤ Chronické onemocnění plic
➤ Onemocnění srdce, cév, vysoký tlak
➤ Porucha imunitního systému
➤ Těžká obezita
➤ Cukrovka
➤ Onemocnění ledvin vyžadující dialýzu
➤ Onemocnění jater

Víte, že...
...Dánsko otevřelo první stupeň škol a školky před 14 dny? Podle epidemiologů se kvůli tomu zvedlo tzv. reprodukční číslo, tedy počet lidí, kolik jeden nemocný nakazí, z 0,6 na 0,9.

Babiš stav nouze prodloužit nechce
O prodloužení nouzového stavu vláda znovu Sněmovnu nepožádá. Ten by tak měl skončit 17. května. Kromě toho premiér Andrej Babiš (65, ANO) včera prozradil, že sníží daně hoteliérům. Původně chtěl kabinet prodloužení až do 25. května, to ale dolní komorou neprošlo, a tak se Babiš a spol. spokojili se 17. květnem. „Nebudeme žádat,“ uvedl premiér v televizi Nova. Zdůvodnil to tím, že chce vláda prosadit zákon, který by dával větší pravomoci ministru zdravotnictví. Třeba by mohl nařídit nošení roušek nebo uzavření obchodů, pokud by byly rizikem šíření infekčních nemocí. Premiér také chce nižší sazbu DPH na ubytovací služby z 15 na 10 procent. Díky tomu by hoteliérům zbylo o trochu víc peněz. Podle Babiše jsme totiž zemí s třetí nejvyšší sazbou DPH na ubytovací služby v Evropě.

Návrh ministra Havlíčka, jak pomoci podnikatelům: Stát zaplatí půlku
Kvůli koronaviru museli zavřít, přišli o příjmy, ale výdaje jim zůstaly. Mnoho podnikatelů má kvůli vládním nařízením nyní hluboko do kapsy. A tak jim chce kabinet pomoci. Stát by za ně mohl zaplatit až půlku nájmu. Návrhem se pochlubil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (50, za ANO). Dnes s ním chce jít na vládu. „Podmínkou bude spoluúčast pronajímatele. Navrhnu poměr 50 % stát, 30 % pronajímatel, 20 % nájemce za období od 12. 3. do 30. 6.,“ napsal na Twitter. Jestli bude nakonec pomoc až poloviční, záleží na tom, přesvědčí-li Havlíček premiéra Andreje Babiše (65, ANO), který původně mluvil o třetinové pomoci.nájmu!

Ošidná podmínka: Pomůže i pronajímatel!
Plán má ovšem jeden háček, který ale může většině podnikatelů v nájmu zhatit šance na získání pomoci. „Logika by měla být taková, že stát přispěje na nájemné, když se dohodne nájemce s pronajímatelem na slevě nájemného. Odstavili jsme část podnikatelů od provozu, měli tím pádem zavřeno, na ty by se to vztahovalo,“ popsal pro iDNES Havlíček.

A musí se prokázat sleva od majitelů nemovitostí
Lidé navíc musí prokázat, že se s pronajímatelem na slevě dohodli, i to, jakou platili částku, například výpisem z účtu. Pokud by se stát skutečně podílel na proplácení nájmů, vyšlo by to na 3 až 4 miliardy korun. Celou věc ale ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 7764 POZITIVNÍCH, 245 MRTVÝCH A 3584 UZDRAVENÝCH
V době naší uzávěrky bylo v České republice 7764 lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. Nejvíce případů (1752) má Praha, následují Moravskoslezský kraj (1073) a Středočeský kraj (910). V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 245 lidí. Celkem 3584 lidí se uzdravilo, a tudíž bylo 3935 lidí aktuálně nemocných.

BRZDA PŘI 400 NAKAŽENÝCH DENNĚ
Povolování opatření může skončit, pokud denní přírůstek nakažených překročí 400. Alespoň to tvrdil v televizi Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Za brzdu by se podle něj mělo zatáhnout i v případě, že by reprodukční číslo – kolik jeden člověk nakazí ostatních – stouplo na 2. Teď je na hodnotě 0,7.

MÍSTO CHLAZENÍ DEZINFIKUJÍ
Litoměřická strojírenská firma Hennlich navrhla a sestrojila speciální dezinfekční rámy. Mohou zvýšit ochranu lidí na veřejných místech, jako jsou letiště, úřady, nádraží, nákupní centra nebo obchody. Původně se podobná zařízení využívala například na vlhčení či chlazení vzduchu v průmyslu.

PŘEDZAHRÁDKY SE SLEVOU
Karlovy Vary pomohou podnikatelům slevami na poplatcích. Méně zaplatí za předzahrádky nebo za nájem v městských prostorách. U některých poplatků také město posunulo splatnost. Slevy na poplatcích by měly znamenat pro město ztrátu asi 17 milionů.

OSLAVY OSVOBOZENÍ NA INTERNETU
Plzeň musela velkolepé oslavy konce druhé světové války a osvobození města americkou armádou o rok odložit. Místo slavení v ulicích přesunula připomínku osvobození do živého vysílání na internetu. Hrstka fandů vojenské historie si však ani tak včera neodpustila aspoň krátkou projížďku městem ve válečných autoveteránech.

Expert o výmluvě operátorů: Kolaps se nekonal, neomezená data za koronaviru fungovala.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.