Kdy pojedou Češi do Chorvatska? Smělý plán ministra Petříčka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kdy pojedou Češi do Chorvatska? Smělý plán ministra Petříčka

Češi Chorvatsko milují.
Češi Chorvatsko milují. (Profimedia)

Na dovolenou k moři možná už v srpnu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD) dal Čechům naději, že omezené cestování kvůli koronaviru by mohlo brzy skončit. V červenci by nás rád pustil do Tater a v srpnu i dál – třeba na oblíbenou Makarskou.

Petříček si myslí, že Česko má to nejhorší za sebou, a je tedy čas vracet se pozvolně k normálu. K tomu patří i cestování za letní dovolenou někam k moři nebo do hor. „Od července bych rád, aby se zcela otevřely hranice do čtyř sousedních zemí. Budu upřímný, když řeknu, že nejdále jsme v jednání s Rakušany a Slováky,“ uvedl ministr. Nejsložitější pak bude podle něj vyjednávání s Poláky. A co se týče Němců, které koronavirus zasáhl ve velkém, tam je prý třeba vyčkávat, jak se situace vyvine. Cestovat by se podle šéfa české diplomacie mohlo i do Bulharska, Maďarska či Pobaltí.

NA JADRAN I DÁL?
Během druhého prázdninového měsíce bychom se pak mohli vydat i za teplem k moři. „A to nejen do často poptávaného Chorvatska, ale také třeba do oblíbeného Řecka, Slovinska nebo na Maltu,“ pokračoval Petříček, jenž by se rád domluvil i na uvolnění pravidel s Kanadou, Austrálií nebo Japonskem. Vše ale bude záležet na epidemiologické situaci ve světě. V současné době Češi sice za hranice mohou, ale po návratu se musí prokázat negativním testem na Covid-19, jinak putují do karantény. A navíc většina zemí cizince za hranice nepouští a přerušené jsou i letecké linky.

ŠPANĚLSKO A FRANCIE JEŠTĚ NE
Ministr Petříček ale nepotěšil ty, kdo by rádi navštívili Paříž nebo Madrid. „V případě nejpostiženějších států, jako jsou Itálie, Španělsko, Francie, USA, ale také třeba Benelux, je ještě předčasné mluvit o tom, kdy do nich bude možné cestovat.“ uvedl.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Přečtěte si
koliaska
3. 8. 2022 • 21:40

My chtěli jet minulý rok. Nakonec jsme to ale odložili na letošek kvůli těm restrikcím. No a letos na to zase nejsou peníze, tak vůbec nevím kdy se tam podívám. Každopádně o letošní dovolenou se okrást určitě nenechám. Už jsme si z https://armik.cz/ koupili vybavení na kempování a řekli jsme si s manželem že se zajedeme podívat do jednoho kempu na Pálavě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.