Vyšší ošetřovné i pro živnostníky: Jak o ně správně žádat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyšší ošetřovné i pro živnostníky: Jak o ně správně žádat?

 (Profimedia.cz)

Na 25 tisíc živnostníků na ošetřovném 180 milionů. A nyní vláda schválila už od státu dostalo korun. ještě vyšší pomoc pro ty, jejichž děti musely zůstat doma. Za duben se totiž denní částka zvýší o 76 korun na rovnou pětistovku. Zažádat si o více peněz lze od 11. května.

„Zvyšujeme ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné z 424 na 500 korun, a to zpětně od 1. dubna. Předpokládáme, že to bude do 30. června. Je to z toho důvodu, že zaměstnanci dostali zvýšené ošetřovné a pro nás není rozdíl, zda dítě hlídá OSVČ, nebo zaměstnanec,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (50, za ANO). Jeho rezort vyplácí ošetřovné jako dotaci a jen za březen se o peníze přihlásilo přes 65 tisíc živnostníků, kteří jako rodiče podnikatelé zůstali po uzavření škol se svými potomky ve věku do 13 let doma, případně se starají o staré či handicapované blízké. Stát zatím vyplatil 25 tisíc z nich.

Téměř miliarda
Ministerstvo plánuje spustit příjem žádostí o ošetřovné za duben v pondělí 11. května. A ti podnikatelé, kteří si o něj řekli už v březnu, budou muset svou žádost podat znovu. „Musíme vědět, kdo o něj bude žádat. A že ho chce a stále je v tom režimu (stará se o dítě, které nemůže do školy – pozn. red.). Třeba jsou lidé, kteří ošetřovné už teď nebudou využívat. Takže je třeba žádat. Navíc je to vyšší částka,“ vysvětlil Aha! Havlíček. Počítá s tím, že stát bude muset vyplatit 990 milionů korun za měsíc.

Chybí potvrzení
OSVČ se podle ministra mají také vyvarovat chyb v žádostech. „Bohužel hodně žádostí se musí vracet k doplnění, což přidává práci úplně všem. Pokud budou OSVČ žádosti hned na první dobrou posílat správně, ušetří tím čas a práci úplně všem a dřív dostanou potřebné finance,“ řekl Havlíček. Nejčastěji totiž podnikatelé zapomněli k žádosti přidat potvrzení o uzavřené škole.

Senátoři neuspěli
Jednorázový příspěvek 500 Kč denně živnostníkům a dalším OSVČ, které poškodila epidemie, se bude vyplácet i po 30. dubnu. Sněmovna to včera znovu schválila, a shodila tak ze stolu návrh Senátu příspěvek zvýšit.

Takhle je třeba podat žádost 
*Formulář, který bude do konce týdne zveřejněn na webové stránce www.mpo.cz/osetrovneosvc, je nutné vyplnit a vlastnoručně podepsat.
*Připojit je třeba potvrzení o uzavření školy vydané ředitelem.
*Vše se poté musí poslat přes datovou schránku, e-mailem či poštou na adresu ministerstva průmyslu. 
*Kdo by si s vyplněním nevěděl rady, může se o pomoc obrátit na živnostenské úřady.

HRANICE SE OTVÍRAJÍ... POMALU A JEN NĚKDE
Česko přestává být hermeticky uzavřeno. Od příštího pondělí mohou z rozhodnutí vlády znovu vyjet do zahraničí autobusy či vlaky. A pro všechny se otevřou také přechody, jimiž dnes projíždějí jen pendleři a kamiony. Ochrana vnitřních hranic ale potrvá. Kvůli sezonním pracím kabinet rovněž povolil vstup do země občanům zemí mimo EU. Hrozí totiž, že nedostatek brigádníků hlavně v zemědělství nedovolí sklidit úrodu a zelenina či ovoce razantně zdraží. Připravuje se také otevření dalších mezinárodních letišť kromě fungující pražské Ruzyně, odkud se nyní létá jen do Düsseldorfu, Amsterdamu, Minsku a Sofie. Větší možnost vycestovat ale stále naráží na restrikce ostatních států. Prakticky je tak možné vyjet jen do Rakouska či Německa. Na českých hranicích nadále zůstanou policisté a navrátilci do vlasti se stále musí prokazovat negativním testem nebo nastoupit do 14denní karantény.

Pendleři protestují
Petici s 1056 podpisy přinesli včera zástupci pendlerů před Úřad vlády, která jim prý hází klacky pod nohy. Nelíbí se jim praxe, že si musejí povinně platit testy na koronavirus, pokud chtějí denně přejíždět hranice mezi domovem a zaměstnáním. Ten je nutný každých 30 dní. Z Úřadu si ale jejich petici nikdo nepřevzal, přítomní zákonodárci z řad opozice však slíbili, že ji zástupcům kabinetu předají.

Co se stane?!
11. května

- železniční i autobusoví dopravci budou moci znovu vypravit své linky do zahraničí
-začnou pro všechny fungovat hraniční přechody, které zatím slouží jen pendlerům a kamionům, a to od 5 do 23 hodin
-ve stejném režimu se zpřístupní i další tři místa pro překračování hranice s Německem: Dolní Poustevna, Hřensko a Kraslice 
-za prací do ČR budou moci i občané zemí mimo EU, kteří se prokážou negativním testem
-budou zpřístupněny hlavní železniční koridory – Česká Kubice a Děčín na hranici s Německem a Břeclav a Horní Dvořiště na hranici s Rakouskem

13. června
-do tohoto data potrvá ochrana vnitřních hranic

17. července
-skončí lhůta, dokdy budou moci být legálně na území Česka cizinci, i když jim mezitím skončila platnost víza či povolení k pobytu

Havlíček ujišťuje: PŘÍSPĚVEK NA NÁJMY POŠLEME V ČERVNU
Už příští měsíc by mohl přijít příspěvek od státu na nájem až 200 tisícům podnikatelů, kteří museli zavřít provozovny. Aspoň tak to vidí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (50, za ANO). Návrh, který posvětila vláda, počítá s tím, že stát na nájem přispěje až polovinou. Podmínkou ale je, aby se podnikatel-nájemce s pronajímatelem dohodl. „Za předpokladu, že pronajímatel sleví z celkového nájmu 30 procent, nájemce bude hradit zbylých dvacet procent,“ upřesnil ministr. Podle něj by na dotaci na činži mohlo dosáhout až 200 tisíc podnikatelů – a to včetně těch, kteří fungují v omezeném provozu, či prodávají přes výdejní okénka. Příspěvek se vztahuje na období od 1. dubna až do 30. června, příští měsíc by tak první podnikatelé měli mít už peníze na účtech. Co k tomu bude potřeba? „Bude tam smlouva mezi nájemcem a pronajímatelem. Bude tam muset být dodatek, že nájemce slevuje o 30 procent. Bude tam muset být věrohodný doklad toho, jak se nájemné pohybovalo a bude to přes bankovní výpis,“ přiblížil celou proceduru Havlíček.

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.