Grilovací sezona startuje: 7 receptů, jak si namíchat koření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Grilovací sezona startuje: 7 receptů, jak si namíchat koření

grilování
grilování (iStock)

Jak zaručit chutné a šťavnaté grilované maso? Vhodným grilovacím kořením, a především tím, že jej osolíte až na závěr! Jenže kořenicí směsi z obchodů často obsahují »zlevňovače « v podobě velkého množství soli. Aha! vám přináší návod, jak si namíchat vlastní směs doma.

Správné grilování? SOLTE AŽ NA KONEC! Pokud chcete šťavnatý flák masa, solte až na úplný konec! Sůl totiž z masa »vytahuje« vodu, a navíc má pak tendenci se připalovat. Takže maso naložte do oleje a okořeňte připravenou grilovací směsí bez soli. Solení pak nechte na závěr, jakmile maso sundáte z grilu.

Není koření jako koření
Pokud si kupujete grilovací kořenící směsi v pytlíku, prostudujte si složení. Často bývá na prvním místě sůl. Někteří výrobci také přidávají jako »zlevňovač« i hodně cukru, kvůli kterému maso na grilu zhnědne, nebo přídatné látky v podobě glutamátu sodného, který uměle »vylepšuje« chuť. Takovéto výrobky jsou označované jako »kořenicí směsi«. Zatímco pytlíky označené jako »grilovací koření« by měly obsahovat jen smíchané druhy koření.

Základem jsou bylinky
Pokud máte doma čerstvé bylinky, použijte je místo sušených. Jestliže se vám nechce připravovat vlastní kořenicí směs, naložte den před grilováním maso do rostlinného oleje a přidejte k němu snítku oblíbených čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián). Maso se krásně provoní a vynikne tak jeho chuť. Před grilováním jej jen očistěte od bylinek a šoupněte na rozpálený gril. Maso pak osolte před podáváním.

Chilli koření
➤ 1 lžíce mletého chilli ➤ 1 lžička sušeného česneku ➤ 1 lžička mletého římského kmínu (kumín) ➤ 1 lžička oregana ➤ ½ lžičky mleté papriky ➤ ½ lžičky sušené cibule ➤ ¼ lžičky tymiánu
Na co se hodí? ➤ na mleté nebo jakékoliv mas

Gril mix
➤ 2 lžičky mletého nového koření ➤ 2 lžičky mletého římského kmínu (kumín) ➤ 2 lžičky cukru ➤ 1 lžička nasekané šalvěje ➤ 1 lžička tymiánu ➤ ½ lžičky mletého muškátového oříšku ➤ ¼ lžičky kajenského pepře ➤ šťáva z 1 limetky Na co se hodí: ➤ na kuřecí maso nebo marinády

Bylinková směs
➤ 2 lžíce tymiánu ➤ 1 lžíce rozmarýnu ➤ 1 lžíce šalvěje ➤ 1 lžička majoránky ➤ ½ lžičky mletého pepře ➤ ½ lžičky mletého muškátového oříšku ➤ ½ lžičky mletého koriandru
Na co se hodí: ➤ především kuřecí maso

BBQ koření
➤ 1 lžíce mletého pepře ➤ 1 lžíce mletého chilli ➤ 1 lžíce sušeného česneku ➤ 1 lžíce mleté papriky ➤ 1 lžíce sušené cibule ➤ 1 lžička třtinového cukru ➤ ½ lžičky kajenského pepře
Na co se hodí: ➤ na kuřecí, ryby, hovězí, vepřové

Pikantní koření
➤ 1 lžíce sušeného česneku ➤ 1 lžíce sušené cibule ➤ 1 ½ lžíce mletého chilli ➤ 1 lžíce uzené papriky ➤ 2 lžičky římského kmínu (kumín)
Na co se hodí: ➤ na jakékoliv maso na grilování, také na základ na dipy či dresinky

Divoká směs
➤ 1 lžíce petrželky ➤ 1 lžíce pažitky ➤ 1 lžíce kopru ➤ 3 lžičky sušené cibule ➤ ½ lžičky mletého pepře
Na co se hodí: ➤ na kuřecí nebo na žebra

Cajunské koření
➤ 1 lžička sušeného česneku ➤ 1 lžička mleté uzené papriky ➤ ½ lžičky oregana ➤ ½ lžičky sušené cibule ➤ ½ lžičky tymiánu ➤ ¼ lžičky mletého pepře ➤ ¼ lžičky kajenského pepře
Na co se hodí: ➤ na jakékoliv maso či ryby

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.