Koronavirus: 14letá dívka se nakazila při koupi jogurtu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Koronavirus: 14letá dívka se nakazila při koupi jogurtu

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Chránila si své zdraví, jak nejlépe uměla, a přesto ji nákaza koronavirem neminula! Dívka (14) ze Zlína si nemoc Covid-19 přinesla domů z obchodu s potravinami. Stačilo, aby sáhla do chladicího boxu pro jednu jedinou věc – oblíbený jogurt.

Pečivo bylo jedině balené a prodejna o rozměrech 405 m² procházela několikrát denně opravdu poctivou očistou. Pro zákazníky byly u vchodu přichystány jednorázové rukavice i dezinfekce na ruce, prodavačky používaly kromě roušek a rukavic také ochranné štíty a uličky mezi regály byly široké 2,5 metru. Přesto to nebylo nic platné.

Infekce od personálu

Zdrojem nákazy byl někdo z personálu. „Zaměstnanci obchodu se střídali ve směnách, dopoledne jich bylo v práci pět a odpoledne čtyři. Někdy se ale mezi sebou potkávali, a došlo k nákaze,“ popsal včera Aha! epidemiolog Prymula případ z března.

Onemocnělo 41 lidí

Obchod je už od 16. dubna uzavřený. Kromě děvčete onemocnělo ještě dalších 41 lidí. Šlo o zákazníky, zaměstnance a také jejich rodiny. „Není zjištěno, jak u dívky došlo k tomu vlastnímu mechanismu nákazy. Je to naštěstí poměrně výjimečná věc, chtěl jsem tím ale ukázat, že i to se stát může,“ dodal pak Roman Prymula.

Hygiena a zase hygiena!

Když člověk nakupuje potraviny, je potřeba důsledně dodržovat zásady hygieny. Před vstupem a po odchodu si dezinfikovat ruce, ideálně používat jednorázové rukavice. Pokud mluvíme konkrétně o jogurtu, tak i po jeho otevření si omýt ruce. „Abych se opravdu nedotkl něčím, co potom dám do úst Třeba i lžící, protože právě tam může dojít ke kontaminaci,“ vysvětluje Roman Prymula. Dodal, že bychom neměli také lžící protrhávat fólii, která je na jogurtu. To všechno může přenést nákazu do obsahu uvnitř.

Na 2 dny do lednice

Když si jogurt přineseme domů, podle odborníků je nutné nechat ho den dva v lednici a pak teprve zkonzumovat. Pokud ho chceme sníst hned, neměli bychom se holýma rukama dotýkat stěn kelímku a dalších věcí, které by mohly znamenat nákazu. Účelné je také otřít nakoupené potraviny v obalu hadříkem namočeným v dezinfekci.

Zatím stále dobré zprávy

Počty nově potvrzených případů nákazy v Česku jsou velmi nízké, aniž by výrazně klesal počet testů. Epidemie koronaviru v Česku je na ústupu. „Troufám si říci, že mizí z české populace,“ řekl včera Ladislav Dušek, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Reprodukční číslo, které představuje průměrný počet lidí, kteří se mohou nakazit od jednoho pozitivně testovaného člověka, je 0,7. To znamená jediné. „Nejenže se nemoc nekontrolovaně nešíří, ale že je v postupném útlumu,“ dodal profesor Dušek. Jaký bude další vývoj, je však otázkou. „Existuje informační systém, který hlídá, jestli se situace někam neohýbá nějakým nežádoucím vývojem,“ uvedl. Důležité je, aby bylo možné rychle reagovat na případnou změnu. Systém kombinuje data z laboratoří, nemocnic a hygienických stanic, umožňuje v reálném čase zjistit, že na nějakém místě případů přibývá, a sledovat kapacity zdravotnických zařízení.

Počty nakažených do konce roku: STATISTICI MAJÍ TŘI PŘEDPOVĚDI

Jak se bude situace v souvislosti s koronavirem v Česku dál vyvíjet? Graf ukazuje, že zdravotničtí statistici mají různé varianty tzv. dlouhodobých modelů. Díky nim dokážou odhadnout, kolik nakažených bude v ČR do konce května. Optimistický výhled znázorňuje číslo 10 000, méně optimistický 13 000 a podle nejkritičtějšího scénáře by jich mohlo být 19 000.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.