Koronavirus v Česku: Kde není žádný nakažený člověk? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Koronavirus v Česku: Kde není žádný nakažený člověk?

Město Frenštát pod Radhoštěm.
Město Frenštát pod Radhoštěm. (Foto MÚ Frenštát p/R, MSK, infografika Aha!)

Rudá barva kolem bílého flíčku. Tak vypadá na mapě Moravskoslezského kraje okolí Frenštátu pod Radhoštěm, které koronavirové nákaze dosud odolává. Místní tvrdí: Může za to slivovice! Odborníci vidí důvod jinde.

„My Valaši jsme zkrátka odolnější,“ vidí důvody frenštátské nuly mnozí místní. „Kromě toho na nás také z Radhoště dohlíží bůh Radegast,“ dodávají jiní. Jako hlavní důvod jejich odolnosti je však nejčastěji zmiňován tekutý lidový všelék, slivovice! „Věřím, že pomáhá. Stejně jako horský vzduch z Beskyd,“ tvrdí obyvatel města David.

Je to štěstí
Starosta Miroslav Halatin má poněkud pragmatičtější názor. „Spíš bych to viděl na velkou disciplínu v rámci hygienických opatření a obrovské štěstí,“ sdělil. A nemusí to trvat věčně. „Nicméně budu jenom rád, pokud to tak zůstane,“ dodal.

Prošli si jí
Epidemiologové spekulují o tom, že mnozí místní nemocí už prošli. „Mohli mít slabší příznaky a nemuseli ani vyhledat lékaře,“ podotkla hlavní hygienička kraje Pavla Svrčinová.

Víte, že...
...bezkoronavirová oáza Frenštátska zahrnuje kromě samotného města i obce Trojanovice, Bordovice, Lichnov, Veřovice a Tichá? Jde celkem o 20 tisíc obyvatel.

Procházejí plošnými testy
Do druhé vlny plošného testování na koronavirus v Moravskoslezském kraji spadá právě i Frenštát pod Radhoštěm. Je možné, že se brzy dočkáme odhalení, co stojí za frenštátskou nulou.

V okolí čísla stoupají
Situace je o to paradoxnější, jak stoupají čísla v sousedních regionech. Ve čtvrtek na 100 tisíc obyvatel hlásil Nový Jičín 37 potvrzených případů, Kopřivnice 64, Frýdlant nad Ostravicí 92 a Frýdek-Místek dokonce 169!

Mapa

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.