Lékaři upozorňují na »covidové prsty« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lékaři upozorňují na »covidové prsty«

Covidové prsty bývají prvním příznakem onemocnění u 20 % mladých.
Covidové prsty bývají prvním příznakem onemocnění u 20 % mladých. (Foto FNKV)

Nejen teploty, suchý kašel, dušnost či ztráta čichu nebo chuti. Prvním příznakem onemocnění Covid- 19 jsou podle lékařů tzv. covidové prsty. Zánětlivá vyrážka, která se objevuje zejména u dětí a mladistvých.

Kožní příznaky covidové infekce se vyskytují asi u 20 procent nakažených. Většinou se objevují třetí až pátý den onemocnění a postupem času samy odezní. Jsou to červené hrboly na prstech zejména dolních končetin. „Pro specialisty v kožním lékařství jsou něčím novým,“ konstatoval profesor Petr Arenberger, přednosta tamější Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Dodal, že u některých pacientů byly jediným příznakem nákazy. „Chceme na to upozornit rodiče i veřejnost, zvlášť v dnešní době, kdy se rozvolňují protiepidemická opatření a menší děti se vracejí do škol,“ dodala mluvčí FNKV Tereza Romanová.

Zánětlivá reakce
Vyrážka zřejmě vzniká jako zánětlivá reakce kůže na antigen viru spojeného s onemocněním tepen v končetinách nebo krevními sraženinami. Dalšími kožními příznaky koronaviru jsou kopřivka, tzv. mramorovaná kůže a drobné krevní výrony na nohou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.