Co se dnes otevírá a začíná fungovat: Zahrádky u hospod, kadeřnictví a další! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Co se dnes otevírá a začíná fungovat: Zahrádky u hospod, kadeřnictví a další!

Zahrádky restaurací se chystají na pokoronavirové otevření.
Zahrádky restaurací se chystají na pokoronavirové otevření. (Archiv Blesku)

Dnes se po dvou měsících začínáme probouzet do běžného života. Většina dosud zavřených obchodů obnoví provoz. A konečně můžeme zajít do kadeřnictví či do divadla. Do školních lavic se vrací i někteří žáci. Na co všechno se podle vládního harmonogramu můžeme těšit, vám v přehledu přináší Aha!.

Dnes se otevírají:

➤ Obchody v nákupních centrech a zařízení, jež mají plochu 2500 metrů čtverečních.

Zahrádky u hospody, kde musí být stoly od sebe vzdálené 1,5 metru. A podle epidemiologů si u nich můžeme sundat roušku.

➤ Kadeřnické salony, kosmetika, masáž nebo pedikúra za velmi přísných hygienických podmínek. Pracovnice musí mít nasazené roušky a k nim ještě ochranný štít.

➤ Hrady a zámky, ale navštívit můžeme zatím jen venkovní prostory.

➤ Výstavy, muzea a galerie pro obdivovatelé umění.

➤ Kina a divadla (některá), ale podle nařízení se může účastnit pouze 100 osob.

➤ Bohoslužby a svatby zatím pouze pro maximálně stovku lidí.

➤ Sportovní zařízení s tím, že organizovaných tréninků na venkovním i vnitřním sportovišti se nesmí zúčastnit opět více než 100 osob.

➤ Mezinárodní železniční a autobusová doprava. Přeshraniční linky budou obnoveny za podmínek ostatních států, které mají vlastní omezení pro vstup cizinců do země.

➤ Základní a střední školy s tím, že žáci se na přijímačky a studenti na maturity mohou začít připravovat zatím pouze ve skupině maximálně 15 osob.

Od 25. května fungují:

➤ Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky (vnitřní prostory).

➤ Hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren).

➤ Taxislužby.

➤ Tetovací nebo piercingová studia.

➤ Zámky a hrady za přesně definovaných podmínek.

➤ Zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku.

➤ Zoologické, botanické a dendrologické zahrady (vnitřní prostory).

➤ Školy pro žáky prvního stupně ZŠ s podmínkou nejvýše 15 žáků ve skupině, bez možnosti měnit složení skupin. Účast žáků však nebude povinná.

Provozovatel hospody rovozovatel hospody se zahrádkou e zahrádkou. Gabriel:Přál bych Přál bych si, aby bylo plno!

Jako na smilování čekal na dnešek David Gabriel (48), provozovatel restaurace Eliáš v Ostravě-Zábřehu. Konečně otevře alespoň zahrádku. „To čekání a nejistota byly hrozné,“ říká. V hospodě pracuje od 16 let, nikdy předtím nic podobného nezažil. „U vstupu bude dezinfekce. I rukavice, kdyby hosté chtěli. Na přání můžeme dát pivo do kelímků místo skla. Stoly se umyly wapkou, dnes dezinfekcí a prostřely se,“ popsal přípravy šéf podniku. Dezinfikovat se budou muset po každém odchodu hostů. Ty, které nesplňují nařízený rozestup 1,5 metru, museli překrýt páskou. „Těch je ale jen pár. Po opatřeních se sem pohodlně vejde 100 lidí. Přál bych si, aby bylo hned plno, snad budou lidé natěšení,“ uzavřel Gabriel.

Už se zase může do jeho kabinek. Bývalý brankář ývalý brankář Motlík: ZTRÁTY JSOU OBROVSKÉ!

Na možnost zkoušení oblečení v kabinkách netrpělivě čekal i legendární házenkářský brankář Radek Motlík (49). Má obchod s oblečením v Plzni a doufá, že se mu konečně začne dařit snižovat ztráty z doby, kdy měl zavřeno. Kabinku včera umyl a vydezinfikoval. Stejně tak věšáky, regály a nezapomněl ani na madlo u vstupních dveří. „Sice jsem otevřel už před týdnem, ale lidé si zboží nemohli vyzkoušet. Za celý den třeba přišli jen tři zákazníci. Ztráty jsou obrovské,“ říká Motlík. Ten jako házenkář klubu Talent M.A.T. Plzeň byl třikrát mistrem ČR, působil i v pražské Dukle, Německu a Francii.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 8106 POZITIVNÍCH A 279 MRTVÝCH

V době uzávěrky Aha! bylo v České republice 8106 lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. Nejvíce případů (1835) má Praha, hned po ní jsou Moravskoslezský kraj (1146) a Středočeský kraj (944). V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 279 lidí. Celkem 4466 lidí se uzdravilo, a tudíž bylo 3361 lidí aktuálně nemocných.

HOSPODY PŘIŠLY O 23 MILIARD

Ekonomové odhadují škody hospod a restaurací v Česku kvůli koronaviru na 23 miliard korun. Cifra, která je odhadována za dva měsíce, kdy bylo zavřeno (nebo byla otevřena pouze výdejní okénka), ještě naroste. Díky dnešnímu otevření zahrádek však nepřímou úměrou. Odhad vychází z loňské útraty, kdy lidé v ČR nechali za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun.

CESTOVKY PŘED KRACHEM

Pokud by současná situace trvala další dva až tři měsíce, dostane cestovní ruch takovou ránu, že ji dvě třetiny cestovních kanceláří nemusí přežít. V televizi CNN Prima News to řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodal, že kancelářím se dosud nedostalo od vlády žádné základní pomoci k tomu, aby mohly přežít. Vláda přitom prosadila, že místo peněz vracejí za neuskutečněné zájezdy poukazy na jiné dovolené.

KARANTÉNA ZA VLASTNÍ PENÍZE

Hromadné akce a cesty do zahraničí jsou podle epidemiologa Rastislava Maďara největší epidemiologické riziko. V případě cestování jen z důvodu dovolené by podle něj zřejmě bylo nutné absolvovat test před odjezdem a po návratu. Případnou karanténu by lidem pak zřejmě nehradil stát. Řekl to včera v televizi CNN Prima News. Pravidla podle něj zatím nejsou definitivní.

USA: KRIZOVÝ ŠTÁB V IZOLACI

Další dva členové krizového týmu Bílého domu pro koordinaci boje s pandemií se uchýlili do karantény. Uznávaný epidemiolog Anthony Fauci a šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield se budou po dva týdny stranit dalších lidí poté, co přišli do kontaktu s nakaženými.

RUSKO: POŽÁR V NEMOCNICI

Na severozápadě Moskvy v sobotu vypukl požár v jedné z nemocnic, které se starají o pacienty nakažené koronavirem. Jedna osoba přišla o život. Požár vypukl v jednom z pokojů pacientů, uvedly úřady bez bližších detailů. Moskevský starosta Sergej Sobjanin na Twitteru napsal, že všichni pacienti byli převezeni do dalších nemocnic. Příčina se vyšetřuje.

BELGIE: UTVOŘTE NÁVŠTĚVNÍ BUBLINY

Vláda Belgie zkouší originální rozvolňování společenských restrikcí. Každá domácnost smí pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. Tato skupina osob pak společně vytvoří »koronavirovou bublinu«, která se může vzájemně navštěvovat, neměl by ale mezi ně však vstupovat už nikdo jiný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.