Libor Schlenz (17) pomáhá seniorům: Hvězda stoupá vzhůru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Libor Schlenz (17) pomáhá seniorům: Hvězda stoupá vzhůru!

Trému prý nemá, občas je ale dojatý.
Trému prý nemá, občas je ale dojatý. (FOTO: Kontakt centrum,Libor Schlenz)

Že nastartuje kariéru během pandemie, to Libora Schlenze (17) nenapadlo ani ve snu. Mladý zpěvák začal předvádět svůj talent pod okny seniorů, aby jim pomohl překonat těžké období. I díky tomu ho teď už zná celé Teplicko.

S nápadem zpívat pod okny seniorům přišli jeho kolegové z Českého červeného kříže v Novosedlicích, kam chodí pomáhat jako dobrovolník. „Chtěli jsme těmto lidem v těžké době nějak pomoct a tohle se nám zdálo jako dobrá myšlenka. Oslovili jsme Libora, kterého známe už z předešlé akce,“ popsal předseda místní skupiny Jiří Herlitze. Stačilo zajistit hudební aparaturu a vyrazit na první koncert. „Poprvé to bylo tak nějak na zkoušku. Ohlasy ale byly úžasné, všichni si zpívali, někteří se pohupovali a občas si i poplakali. Bylo to velmi dojemné,“ zavzpomínal Libor. Rozhodl se proto, že svým zpěvem začne rozhánět chmury a trápení i dalším podobně odříznutým od světa v okolí. „Mám za sebou čtyři koncerty a další tři mě čekají. Dělá mi to velikou radost,“ dodal zpěvák.

Tréma na něj nemůže
Libor nastoupil dvěma lety na konzervatoř v Teplicích a po roce přesedlal na pražskou konzervatoř Jaroslava Ježka, kde studuje obor muzikálový zpěv. „Zpíval jsem i na větších akcích, jako byla pocta panu Karlu Gottovi v teplickém Krušnohorském divadle, kde bylo více než 800 lidí. S trémou si proto už dokážu celkem dobře poradit,“ vysvětlil.

Plánuje velkou akci
Díky pozitivním ohlasům na jeho zpívání pro starší občany se dostal do povědomí tisíců lidí z Teplicka. Také proto má v plánu svůj talent šířit dál. „Rád bych udělal větší koncert v Teplicích pro širokou veřejnost, která mě podporuje. A také jako poděkování pečovatelkám a dalším lidem, kteří v této krizi pomáhají lidem,“ uzavřel Libor Schlenz.

Víte, že...
...na vstoupení pro seniory se může přijít podívat každý? 12. května zazpívá v ulici Pod Tratí v Teplicích-Proseticích a 14. 5. pak v teplické Novoveské ulici. Pokaždé od 16 hodin.

Dopisy zahání splín a rozdávají radost!
Jsou odříznutí od světa, a to doslova. Staří lidé v pečovatelských domech a domech pro seniory se mohou vídat maximálně se svými sousedy, navíc v omezeném počtu a obvykle na zahradě. Příbuzní a známí je navštívit nemohou. Komunitní středisko Kontakt z Liberce přišlo s nápadem, jak jim zpříjemnit život. Spustilo projekt Dopis pro radost. Se seniory si dopisují dobrovolníci a tím jim pomohou zpříjemnit den a ulevit od jejich strachů a obav. „Projekt je na samotném začátku. Nejprve jsme rozdali seniorům do schránek zhruba 450 ručně napsaných pohledů s motivy Liberce od dobrovolníků. K tomu jsme připojili letáček s výzvou k zapojení do projektu a informaci, že nejde o podvod. Pokud má senior o dopisování zájem, stačí nám odpovědět dle instrukcí a my mu přidělíme dobrovolníka, který si bude se seniorem psát,“ řekl Aha! Michael Dufek, ředitel komunitního střediska Kontakt.

Žádné náklady
V zapojených domech s pečovatelskou službou zřídilo centrum Kontakt boxy pro dopisy a bude se starat o distribuci. „Chceme ušetřit oběma stranám poštovní náklady, proto se o předání dopisů postaráme my. Schránky budeme vybírat dvakrát týdně,“ uvedl Dufek. Do projektu se mohou zapojit jako dobrovolníci i sami senioři, kteří by takto s někým rádi navázali spojení.

Covid-19 aktuálně
8065 NAKAŽENÝCH, 271 MRTVÝCH A 4408 VYLÉČENÝCH
V době naší uzávěrky bylo v České republice 8065 lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. Nejvíce případů (1819) má Praha, hned po ní je Moravskoslezský kraj (1139) a Středočeský kraj (937). V souvislosti s nákazou zemřelo 271 lidí. Celkem 4408 lidí se uzdravilo, a tudíž bylo 3386 lidí aktuálně nemocných.

STRACH O PRÁCI MÁ 60 % ČECHŮ
Šest z deseti zaměstnanců v Česku se obává kvůli koronavirové krizi o práci. Každý 10. má strach ze ztráty zaměstnání nebo chybějících peněz na výplaty. Podle průzkumu komunikační agentury AMI Communications mezi 550 respondenty přešla čtvrtina lidí na částečnou nebo úplnou práci z domova.

VIRTUÁLNÍ KLUBOVNU OCEŇUJE SVĚT
Kvůli zákazu setkávání více lidí na jednom místě ostravští skauti Lukáš Haraga a Ondřej Běnek vytvořili aplikaci Virtuální klubovna. Mohou se v ní scházet celé skautské oddíly a cítit se tak bezpečněji. Aplikaci využívají lidé po celém světě. Již týden po spuštění byla založena stovka virtuálních kluboven.

VIRTUÁLNÍ KLUBOVNU OCEŇUJE SVĚT
Kvůli zákazu setkávání více lidí na jednom místě ostravští skauti Lukáš Haraga a Ondřej Běnek vytvořili aplikaci Virtuální klubovna. Mohou se v ní scházet celé skautské oddíly a cítit se tak bezpečněji. Aplikaci využívají lidé po celém světě. Již týden po spuštění byla založena stovka virtuálních kluboven.

MINERÁNÍ VODA V PÍTKU OPĚT LÉČÍ
Téměř po dvouměsíční odstávce je v Náchodě znovu v provozu zimní pítko s léčivou minerální vodou. Město ho vypnulo v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. Voda z vrtu Jan tryská v Malých lázních v části Běloves od konce minulého roku.

LANOVKA NA JEŠTĚD JE ZASE V PROVOZU
Na vrchol Ještědu v Liberci začala včera po bezmála dvouměsíční nařízené pauze vozit cestující kabinová lanovka. Kvůli nucenému snížení kapacity kabiny na čtvrtinu jezdí častěji, než je v jízdním řádu. Za dopoledne měla 17 jízd, za den jich přitom obvykle bývá 22.

PŘENÁŠÍ SE NÁKAZA POHLAVNÍM STYKEM?
Testy některých mužů v čínské nemocnici Šang-čchiou prokázaly přítomnost viru v jejich semeni, což potenciálně znamená, že koronavirus by mohl být přenosný i pohlavním stykem. Stopy viru ve spermatu byly nalezeny u šesti z 38 testovaných mužů.

ŠÍŘENÍ VIRU V HOSPODĚ ZABRÁNÍ SKLENÍKY!
S netradičním nápadem, jak v restauracích splnit bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru, a přitom nijak neomezit zákazníky, přišla restaurace v Amsterdamu. Ta pro zákazníky připravila malé skleníky s výhledem na moře (na snímku), číšníci, kteří pár obsluhují, pak mají rukavice a obličejový štít. Bezpečnost a romantika zajištěny!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.