Světoví hudebníci zahráli a zazpívali: Ktož jsú boží bojovníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Světoví hudebníci zahráli a zazpívali: Ktož jsú boží bojovníci

Spoluautor projektu Miroslav Váňa.
Spoluautor projektu Miroslav Váňa. (Foto archiv Miroslava Váni, Luboš Dvořák)

Slavný husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci má nové aranžmá. Na jeho podobě se podílelo 43 hudebníků z celého světa.

„Výsledkem je orchestrální a zpívaná verze, na které se nakonec podílelo 43 hudebníků. Celkově se ale do projektu zapojilo 125 muzikantů z osmi kontinentů. Návrhy těch ostatních tvoří na kanálu YouTube videotéku, kde je řada inspirativních hudebních kompozic a nápadů,“ řekl mluvčí radnice Luboš Dvořák.

Přispěl i Petr Janda

Píseň z 15. století zaujala i české umělce. „Petr Janda z Olympiku natočil chorál jako duet se svým vnukem, saxofonistou Petrem Jandou nejmladším, zapojil se Emil Viklický, král swingu Petr Kroutil, kytarista Miloš Dodo Doležal a další,“ dodal Dvořák.

Vymyslel to starosta

U zrodu neobvyklého nápadu byl starosta Štěpán Pavlík a táborský rodák, hudebník Miroslav Váňa z bostonské hudební školy Berklee College of Music, který myšlenku dovedl do konce.

Premiéra dnes

Mezinárodní úprava husitského chorálu je součástí letošních oslav 600. výročí vzniku husitského města. Nová podoba bude mít premiéru dnes ve 14 hodin v kostele Proměnění Páně na Žižkově náměstí v Táboře. „Do práce na chorálu se zapojili známí umělci i vycházející hvězdy. Je to oslava výročí města způsobem, který nemá v hudební historii České republiky obdoby,“ uvedl spoluautor projektu Miroslav Váňa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.