Průvodčí Janě (26) visel život na vlásku: AMPUTACE, NEBO SMRT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Průvodčí Janě (26) visel život na vlásku: AMPUTACE, NEBO SMRT!

Život jí zachránila amputace nohy.
Život jí zachránila amputace nohy. (Foto archiv Jany Neterdové, Profimedia.cz)

Žila normální život, pracovala jako průvodčí a věnovala se šermu. Pak ale Janě Neterdové (26) z Prahy zasadil osud krutou ránu. Dostala infekci a musela se rozhodnout – buď přijde o nohu, nebo do druhého dne zemře!

Problémy přišly náhle. „Špatně mi začalo být na mé poslední šermířské akci v Úštěku, ale vypadalo to jen na střevní virózu. O pár dní později jsem vyrazila do práce na noční. Po cestě se mi začalo dělat mdlo a motala se mi hlava,“ popsala tehdejší průvodčí Českých drah s tím, že ji nakonec přijel vystřídat kolega, aby mohla na pohotovost.

Jako meloun

První noc v nemocnici strávila v bolestech, následující den putovala na jednotku intenzivní péče. „Během dopoledne mi oteklo levé lýtko a zvětšilo se na velikost desetikilového melounu. Nesnesitelně mě bolelo, ostatně jako celý zbytek těla,“ vzpomíná Jana.

Chtěla přežít

Pak ale nastalo to nejhorší. Po dalších vyšetřeních jí lékař sdělil nemilosrdný verdikt. „Tu větu si budu pamatovat do konce života. Bohužel máte v těle bakterii z rodu klostridií. Ta způsobila nemoc jménem plynatá sněť. Máte teď na vybranou: zkusit přežít s tím, že teď hned vás odvezeme na sál a budeme vám muset amputovat postiženou nohu, nebo do 24 hodin zemřete,“ řekla mladá žena, které bylo jasné jen to, přežít chce. 

Nerozeznala realitu a sen

Na lůžko byla Jana upoutána 14 měsíců. „Nikdo nedovede pořádně říct, kde jsem tu bakterii chytila. Mohlo se to do těla dostat z ranky na noze, z nějaké záděry, nikdo neví,“ přiznala. Předoperační sál a tvář jejího přítele prý bylo na měsíc a půl to poslední, co si pamatovala. „Po probuzení z umělého spánku to bylo fakt těžké. Nevěděla jsem, co je realita a co sen. Následovaly nepředstavitelně bolestivé rehabilitace,“ dodala.

Víc než všechny peníze světa

Janin příběh hluboce zasáhl Nadační fond Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM. „Při rozhodování o podpoře z našich prostředků se setkáváme s řadou nešťastných osudů, ten Janin byl jedním z nejdojemnějších. Jsem rád, že jsme se s kolegy a kolegyněmi shodli na tom, že Janě zaplatíme bionickou protézu. Je to poprvé, kdy věcný dar od nás pomůže víc než všechny peníze světa,“ řekl předseda správní rady Ivan Bednárik.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.