Uhodila se do nohy a začalo jí peklo: BEZ NOHY JSEM KONEČNĚ ŠŤASTNÁ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Uhodila se do nohy a začalo jí peklo: BEZ NOHY JSEM KONEČNĚ ŠŤASTNÁ

S protézou začala žít šťastný život...
S protézou začala žít šťastný život... (Foto archiv Lucie Kudrnové)

„Amputace byla dobrovolná. Jediné, čeho jsem litovala, bylo, že jsem to neudělala dřív. Ušetřila bych si deset let trápení a ztraceného života,“ začíná vyprávět svůj životní příběh Lucie Kudrnová (35). Má vrozenou vysokou srážlivost krve a stačilo se jednou uhodit do nohy...

V patnácti prodělala první trombózu, o tři roky později další. Ve dvaceti se bouchla do nohy a začalo peklo. Na lýtku se jí vytvořila velká rána a otevřel se bércový vřed. V nemocnici zažívala ponížení a stud, když jí říkali, proč má ona, mladá žena, nemoc starých lidí. V roce 2012 jí navrhli jako řešení amputaci. Lucie se zhroutila. Na noze měla bércové vředy velikosti až dvaceti centimetrů. Trpěla obrovskými bolestmi, tehdy ještě nechtěla.

Červi lezli po bytě

„Zničilo mi to život. Rána mi prorostla skrz lýtko. Doktoři mi mrtvou tkáň škrábali. Bez anestezie. Nasadili mi do nohy červy, aby ji vyčistili. Lezli mi po bytě,“ popisuje děsivé roky. Dodnes neví, kde brala sílu, vždy totiž brečela a trpěla jen v duchu. S jejím zdravotním problémem se pojil i velký stud. „Nechtěla jsem chodit ven, protože hnijící maso mělo silný zápach. Styděla jsem se. Lidé se v autobuse otáčeli, co to páchne. A já věděla, že jsem to já,“ konstatuje.

Život pod morfiem

Aby utrpení a bolest mohla Lucka snášet, užívala morfium. To vedlo k úplnému zhroucení. „Nemohla jsem normálně žít, nemohla jsem být se svou dcerou, učit se s ní, hrát si. Jen jsem ležela na gauči a mnohdy o sobě nevěděla. Jednou malá dcera sama vyšla z domu, já to netušila. Manžel ji naštěstí našel. Uvědomila jsem si, že takhle žít už nemůžu. Rozhodla jsem se pro amputaci. Jediné, čeho jsem litovala, bylo, že jsem to neudělala dřív. Ušetřila bych si deset let trápení a ztraceného života,“ vypráví Lucie.

Manžel mě v tom nenechal

„Mám skvělého manžela, který mě v tom pekle nenechal,“ usmívá se mladá žena. Ačkoli je v invalidním důchodu, vrhla se na sport a i s protézou se snaží žít plnohodnotný život. Vychovává dceru, plave v klubu handicapovaných sportovců v Karlových Varech, jezdí na kole, leze po horách. A také se stala jednou z šesti Lvic 2021 v projektu Cesta za snem, díky němuž pomohla handicapovaným dětem.



Přečtěte si
-bello-
17. 10. 2021 • 00:15

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.