Stavební spoření v době nouze: Nejčastější otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Stavební spoření v době nouze: Nejčastější otázky a odpovědi

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Máte založené stavební spoření, jenže nyní vám nezbývají peníze na pravidelné splátky? Využíváte úvěr ze »stavebka«, ale netušíte, jestli se na něj vztahují stejná pravidla jako na hypotéky? Aha! připravilo odpovědi na nejčastější otázky.

Co mám dělat, když mi v rodinném rozpočtu nezbývají peníze na stavební spoření? Výhodou stavebního spoření je, že nemusíte spořit každý měsíc. Pro maximální státní podporu, tedy 2000 korun, musíte za rok nastřádat 20 tisíc korun a nezáleží na tom, kdy peníze na účet vložíte. Musí to ale být do konce kalendářního roku. Spoření tedy teď můžete přerušit a až se vaše finanční situace zlepší, můžete peníze na stavebko vložit.

Mám úvěr od stavební spořitelny. Týká se mě také odložení splátek, nebo se vztahuje jen na hypotéky? „Odložení splátek úvěrů se týká jak hypoték, tak úvěrů od stavebních spořitelen, ale i spotřebitelských úvěrů a leasingů. Podmínkou je, že půjčka musela být sjednána a čerpána před 26. březnem a museli jste půjčku řádně splácet,“ vysvětluje pravidla Jiří Šedivý z Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Co mám dělat, když nemám na splátku úvěru od stavební spořitelny? Podívejte se na internetové stránky »své« stavební spořitelny (nebo použijte rozcestník na stránkách AČSS) a tam zjistíte, jak dále postupovat. „Zásadní je o svých finančních problémech stavební spořitelnu informovat, protože musíte o odklad splátky vždy aktivně požádat vy. V opačném případě úvěr splácíte stejně jako doposud,“ radí Šedivý.

Musím v současné situaci osobně na pobočku stavební spořitelny? Než někam vyrazíte osobně, podívejte se na webové stránky vaší spořitelny, anebo zavolejte na informační linku, kde vám podají veškeré potřebné informace. V současné situaci je možné většinu věcí, včetně žádosti o odklad splátek, vyřešit online nebo přes telefon.

Na jak dlouho si můžu splátku úvěru odložit? „Splátku úvěru od stavební spořitelny můžete odložit do konce října. Přitom nezáleží, kdy o odložení splátek zažádáte. Je možné také využít zkrácenou variantu, a to do 31. července,“ říká Jiří Šedivý

Nechci být zařazen do registru dlužníků, ale na splátku teď nemám. Nemůžu se dostat kvůli odložení splátek do registru dlužníků? Do registru dlužníků se kvůli odložení splátek nedostanete. Tento odklad splátek vám tedy nezkomplikuje případné budoucí žádosti o další úvěry.

Problémy se splácením nemám, ale začínám se bát o své peníze na stavebku. Nemůžu o něj přijít? Ne, vklady ve stavebních spořitelnách jsou podobně jako vklady v bankách či družstevních záložnách pojištěny, a to do výše 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,6 milionu korun. O své peníze se tedy bát nemusíte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.