Ze strachu z nákazy seniorka vypila dezinfekci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ze strachu z nákazy seniorka vypila dezinfekci!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Pocit ohrožení a strach z nákazy může inspirovat k podivným a nebezpečným věcem, které by většinu lidí nenapadly. Například k pití dezinfekce, jako se to přihodilo seniorce z Berounska.

Dezinfekce, navíc s přídavkem bittrexu (hořké přísady, která má zajistit, aby lidé přípravky s metylalkoholem nepili), není běžným doplňkem kávičky, ale i takové věci se stávají. Na svou službu jistě nezapomenou středočeští záchranáři. Byli přivoláni do zdického domova důchodců k seniorce, která nebyla schopna ani chůze, ani komunikace a úporně zvracela. Ošetřující personál uvedl, že objevil v jejím hrnečku divně páchnoucí tekutinu, a brzo vyšlo najevo, že si stará paní nalila do kávy dezinfekci. Po ošetření v nemocnici pak seniorka sama přiznala, že si do kávy přidala přibližně 200 mililitrů přípravku Anti- Covid, protože se bála nákazy koronavirem. I když se celá situace může zdát absurdní, zvláště staří lidé ve stresu mohou jednat zkratkovitě, špatně vyhodnotit informace a ohrozit své zdraví. Ve stáří také ubývá chuťových pohárků, takže ani nepříjemná příchuť dezinfekce nemusí být dostatečným varováním.

Aha! radí: Jak používat dezinfekci
1. Přípravek nanášejte na dlaně v dostatečném množství (cca 3 ml) a rozetřete jej po povrchu rukou včetně zápěstí tak, aby pokryl celý povrch kůže včetně nehtů, nehtových lůžek a kožních záhybů.
2. Opakovanými pohyby po dobu cca jedné minuty přípravek pečlivě vtírejte do kůže, dokud není suchá.
3. Používejte v případě potřeby, maximálně ale 10× denně. Při pravidelném používaní hrozí vysušení kůže, proto na noc ošetřete pokožku krémem.

Rizika při vnitřním užití
Při požití dezinfekce záleží hlavně na dávce, kterou člověk požije. Dezinfekce obsahuje denaturovaný alkohol a peroxid, takže může dojít k poleptání jícnu. Má také silný dávivý efekt, takže vyvolá úporné zvracení, z toho plyne riziko poranění jícnu, žaludku a podobně. Obecně v závislosti na množství hrozí různé stupně postižení zraku, periferních nervů, ledvin a jater. Poškození nastane také, když se dezinfekce dostane do kontaktu s očima.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.