Roušky sundáme 25. května: Další pravidla jejich nošení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Roušky sundáme 25. května: Další pravidla jejich nošení!

Češi se rouškové povinnosti přizpůsobili bez brblání.
Češi se rouškové povinnosti přizpůsobili bez brblání. (Foto Aha! – T. Tran, ČTK/V. Šimánek, M. Krumphanzl)

Nic se nesmí uspěchat, roušky zůstávají! Ale když už nebezpečí Covid-19 opadlo, s těmi rouškami by se to nemělo přehánět... Dohady o to, kdy si přestaneme povinně zakrývat nos a ústa, přiživovali sami politici i experti. Teď je tu nový, zaručený termín. Roušky za určitých podmínek můžeme odložit 25. května.

Od 19. března si Češi museli začít zahalovat na veřejnosti tvář. Napřed všichni a všude, později povinnost roušek odpadla třeba u malých dětí. Jenže pak se politici s odborníky začali na veřejnosti přít o to, kdy zakrývací povinnost skončí pro většinu Čechů. „Jsme připraveni ukončit plošné nošení roušek v průběhu června,” říkal ještě minulou středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Ten stejný ministr ale včera oznámil, že Češi se dočkají ještě o tři týdny dřív.

Uvnitř dál zakrytě
„Od 25. května měníme podmínky pro nošení roušek. Bude povinnost nosit je pouze ve vnitřních prostorách staveb, pak v prostředcích MHD a v místech, kde se nachazejí více než dvě osoby ve vzálenosti menší než 2 metry,“ vypočítal Vojtěch. Chození ven bez roušek tedy skončí v den, kdy se mají otevřít i zbývající obchody, a provozy jako jsou vnitřní prostory restaurací či hotely.

Logopedi už bez
Už ode dneška mají výjimku z povinnosti nosit roušky účastníci přijímacích řízení a členové zkušebních institucí na školách, ale jen při dodržení rozestupů nejméně 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti. Výjimku ministerstvo také pacientům zdravotnickým pracovníkům, kteří nemusí mít roušku po dobu nezbytně nutnou při poskytování péče. To se týká například logopedů. Co ještě schválila vláda? Vláda také schválila, že po 17. květnu, kdy v Česku skončí nouzový stav, bude mimořádná opatření vyhlašovat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podle zákona o ochranně veřejného zdraví. Smyslem je, aby kabinet mohl udržet ochranná opatření až do 25. května, kdy má přijít poslední vlna uvolňování.

Více v tištěném vydání dnešního Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.