Bílé »éčko« v jogurtech? EFSA: Může být jedovaté!

Oblíbené potravinářské barvivo, tzv. titanová běloba (E171), má dostat stopku. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) totiž toto »éčko« může být jedovaté. Přitom se přimíchává do jogurtů, žvýkaček, omáček, pomazánek, ale i krémů.
„S přihlédnutím ke všem dostupným vědeckým studiím a údajům skupina dospěla k závěru, že oxid titaničitý již nelze považovat za bezpečný jako potravinářské aditivum (přísada),“ oznámil evropský potravinářský úřad s tím, že jedna konzumace E171 lidem příliš neublíží, problém ale je, že se může v těle hromadit. A to pak může způsobit zdravotní problémy. EFSA se ale nepodařilo stanovit minimální bezpečnou dávku pro člověka, proto rovnou své rozhodnutí předalo Evropské komisi. Ta by tak použití »éčka« mohla celoevropsky zakázat. A to by mohl být problém pro holding Agrofert. Jeho chemička Precheza totiž patří mezi přední evropské výrobce tohoto barviva. „Situaci sledujeme. Precheza respektuje a bude respektovat platnou legislativu. Předpokládám ale, že zákaz používání E171 v potravinách nebude mít pro nás významnější vliv,“ napsal Aha! mluvčí holdingu Karel Hanzelka.