Jogurtové hodování Ňuninky a Cantiky v ústecké zoo: Dobrota, zábava i trénink! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jogurtové hodování Ňuninky a Cantiky v ústecké zoo: Dobrota, zábava i trénink!

Ňuninka je labužník, v jedné ruce jogurty, v druhé mrkev a na tváři výraz blaženosti.
Ňuninka je labužník, v jedné ruce jogurty, v druhé mrkev a na tváři výraz blaženosti. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Šikovná dáma je samička orangutana bornejského Ňuninka (31) v ústecké zoo. S patřičnou elegancí umí jíst jogurt rovnou z kelímku a učí to i dcerku Cantik (9).

Hlavní stravou orangutanů jsou větvičky stromů s listy, zelenina a ovoce. Jednou až dvakrát týdně jim ale chovatelé v Zoo Ústí nad Labem nabídnou dobrotu. „Dáváme jim například jogurt, džus. Tím, že je dostávají v mističce nebo kelímku, je to pro ně i zábava,“ říká mluvčí zoo Matěj Kynšt. Ňuninka a její dcera Cantik nasadí do akce prstíky a jazýčky, ani troška nepřijde nazmar. „Musí si s tím pohrát, aby se k jídlu dostaly. Přitom trénují motorické schopnosti a zábava působí pozitivně i na jejich psychiku,“ dodává Kynš. Zároveň ja to také trénink pro případ, kdy ptřebují chovatelé orangutanům podat léky. Ty pak zamaskují například do jogurtu a samičky je slupnou bez problémů.

Vzácná máma

Ňuninka přišla sotva roční do Zoo Ústí nad Labem v roce 1989. Pochází ještě z volné přírody, a tak jsou ona i její potomci pro chov geneticky velmi cenní.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.