Želví chovatelský úspěch v Zoo Praha: »Vychladili« si samečky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Želví chovatelský úspěch v Zoo Praha: »Vychladili« si samečky

Býložravé želvy Smithovy pocházejí ze severní Indie a Nepálu a voda je jejich živlem.
Býložravé želvy Smithovy pocházejí ze severní Indie a Nepálu a voda je jejich živlem. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Kluk nebo holka? Chovatelé plazů v Zoo Praha na překvapení nečekali a pohlaví mláďat želvy Shmithovy naplánovali. Snížením teploty v líhni o 1,5 °C dosáhli vylíhnutí samečků, které potřebují pro další chov.

Zázrak? Vědecký výzkum, jehož se účastnil kurátor chovu plazů Zoo Praha Petr Velenský, ukázal, že tyto želvy nemají pohlavní chromozomy. Zda přijde na svět samička nebo samec je tedy určeno teplotou při inkubaci. „Řešíme to umístěním vajec na měsíc až dva do vinotéky o teplotě 14 °C,“ popisuje Velenský. Teprve po opětovném nasazení do teplé líhně se vejce začnou vyvíjet. „Tím je způsobeno velké časové rozpětí mezi snesením vajec a líhnutím mláďat, u nás 108 až 194 dní,“ dodává.

První na světě

Želvu Smithovu odchovala Zoo Praha v roce 2008 jako první na světě. Nynější samečci se vylíhli za 132 dní od snesení vajec. Samotný vývoj v závěrečné teplé fázi trval 75 dní.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.