Zoopark Zájezd na Kladensku: Největší přístupná kolekce chameleonů na světě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zoopark Zájezd na Kladensku: Největší přístupná kolekce chameleonů na světě

Samička chameleona jemenského svým temným zbarvením zastrašuje svůj obraz v čočce fotoaparátu.
Samička chameleona jemenského svým temným zbarvením zastrašuje svůj obraz v čočce fotoaparátu. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Barvy mění jako ponožky. Jsou odvážní, zdatní lovci. Chameleoni jsou fascinující tvorové. Jejich největší druhovou kolekcí na světě se pyšní Zoopark Zájezd na Kladensku.

Naštvala se a ztemněla. Samičku chameleona jemenského více než chutné saranče, rozpálil pohled do objektivu fotoaparátu. Sotva se v čočce zahlédla, v domění, že vidí vetřelce, »převlékla« se ze světle zelené do tmava s černými a žlutými skvrnami. Módní přehlídku provázela varovným syčením a na rozdíl od modelek, které touží po štíhlosti, roztáhla hrdelní váček a celé tělo sploštila, aby vypadala co největší. „Zbarvením chameleoni vyjadřují emoce a náladu. Lidé se často mylně domnívají, že to dělají podle okolí, aby se zamaskovali,“ vysvětluje mluvčí zooparku Daniel Koleška. Jeho slova záhy potvrdil samec chameleona jemenského. Když uviděl jiného fešáka blízko svého teritoria, hned mu zezelenáním dal najevo, kdo je tu pánem. Rozčilením ještě svíjel a rozvíjel ocas. „Ne všichni chameleoni mají tak výrazné barvy. Mezi nejpestřejší druhy patří chameleon kobercový,“ dodal Koleška.

Víte, že...

...zoopark nyní chová 16 druhů chameleonů? Dospělých jedinců je tu 50 a počet mláďat se neustále mění.

Kořist má ve vteřině

Při lovu chameleon vystřelí jazyk na vzdálenost, která se může rovnat délce jeho těla i s ocasem. V případě chameleona jemenského (na snímku) to může být přes 30 cm. Sliny, které má na jazyku, se na vzduchu mění v »lepidlo«. Kořist si tak přilepí na jazyk a vtáhne ji do tlamy. Akce trvá zlomek vteřiny. „Kořist neloví zbytečně malou, ale ani takvou, která by s mu nevešla do tlamy,“ upřesňuje Koleška.

Chameleon třírohý

Je to zápasník Samec chameleona třírohého má na přední části těla tři rohy. Jsou pokryté rohovinou, tedy ztvrdlou kůží a slouží mu k soubojům. Při nich soupeřům nejde o to, zabít soka, ale rohy se přetlačují. Jeho domovinou je výchovní Afrika.

Brokézie

Nejmenší ze všech Brokézie patří mezi chameleony, kteří řijí na zemi nebo v podrostu. Jeho tělíčko meří dva až tři centimetry. Živí se nejmenšími bezobratlými, jako jsou např. malé mušky nebo chvostoskok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.