Komba slyší každé šustnutí! ...saranče jejím prstíkům neunikne | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Komba slyší každé šustnutí! ...saranče jejím prstíkům neunikne

Komba Garnettova při krmení.
Komba Garnettova při krmení. (FOTOHAMERNIK/ZOO PRAHA)

Postřeh, šikovné tlapky a citlivý sluch dělají z komb Garnettových dokonalé lovce hmyzu. Kořist si pak s patřičným požitkem a grácií v klidu vychutnávají. Den tyto poloopičky tiše prospí stočené do klubíčka. Jejich chvíle přichází se soumrakem.

To se vydávají za potravou. Na pozoru se před nimi musí mít zejména kobylky a sarančata. Velkými boltci, které si pravidelně vlhčí vlastní močí a ve spánku je skládají k hlavě, zachytí každé šustnutí. Čapnout kořist je pro ně už hračka. Pohodlně se s ní pak usadí a hody mohou začít. „Saranče nebo kobylku drží v rukou a postupně ukusují,“ říká mluvčí zoo Lucie Dosedělová. Denně sní komba v zoo 20 gramů hmyzu. Důležitou součástí jejího jídelníčku je také zelenina. Od jara do podzimu přidávají chovatelé kombám i trochu ovoce, zejména papáju, mango či hrušky.

Jídelníček mění

V době sucha, kdy je hmyzu nedostatek, se komby přeorientují na rostlinnou potravu, především na mízu. Takové střídání jídelníčku jim umožňuje žít i v sušších oblastech. Komba Garnettova se vyskytuje pouze na východním pobřeží Afriky.

Prchají skoky

Když komby zaregistrují nebezpečí, prchají dlouhými skoky. Odrazí se silnýma zadníma nohama a doskočí na větev nebo kmen. Toho se pevně chytnou všemi čtyřmi tlapkami. Při skocích udržují rovnováhu huňatým ocasem.

Dnes už naživo

Milujete pozorování zvířat? Už dnes se opět otevřely brány českých zoo. Prozatím sice zpřístupní jen venkovní prostory, ale i tak se bude na co dívat. Zahrady lákají na řadu nových přírůstků, za slunečného počasí vypustí do venkovních expozic i exotické chovance, například slony, žirafy, šimpanzy, lvíčata či gorily. Návštěvníci ale musí dodržovat rozestupy a chránit si dýchací cesty respirátorem nebo nanorouškou. Shromažďovat se mohou maximálně ve skupinách do 20 lidí a zároveň bude jejich počet omezen do 20 % kapacity. K dispozici ve většině zoo bude i občerstvení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.