Komáři, mravenci, sršni... Babské rady proti hmyzu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Komáři, mravenci, sršni... Babské rady proti hmyzu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Wikipedia)

Léto má mnoho kouzel, ale také svoje nástrahy. Mravenci likvidují proviant, bodavý hmyz si zas brousí žihadla. Chemické přípravky proti hmyzu jsou ale až tou poslední možností. Víte, jak se bránit za pomoci přírody?

Mravenci

V kuchyni je potkat nechcete, protože zbavit se jich není vůbec snadné. Babské rady na mravence velí posypat pachové cestičky výrazně aromatickými látkami, které mravence zmatou (např. hřebíček, skořice, kávová sedlina, zubní pasta, octová voda, ústní voda). Pomáhá i směs droždí a cukru položená na »mravenčí dálnici«.

Komáři

Ti umí opravdu otrávit nejednu dovolenou. Odeženete je za pomoci aromatických bylinek (levandule, máta, meduňka, rozmarýn, jalovec, šalvěj, libeček nebo tymián) či koření (citronela, skořice, česnek). Přírodní repelenty umístěte na okno, čerstvé, nebo sušené. Pomůže i miska s kokosovým olejem a levandulovým extraktem nebo aromalampa s pár kapkami intenzivně vonícího oleje.

Včely

Včely jsou sice mírumilovné, ale v případě pocitu ohrožení na vás mohou zaútočit. Velmi dobré odpudivé účinky má například šanta kočičí, kterou koupíte v obchodech, specializujících se na aromaterapii.

Vosy

Pokud je nechcete přilákat, vždy zavírejte lahve se šťávou a sladkými nápoji a pokrmy zakrývejte poklopy. Jako repelent zabírá nádobka s hřebíčkovým olejem, který vosy odpuzuje. Můžete si ho připravit i doma. Hřebíček povařte v rostlinném oleji v poměru pět hřebíčků na jednu lžíci oleje. Jako přírodní repelent funguje éterický citronelový olejíček. Vosy odhání také intenzivní vůně bazalky.

Sršně

Oproti vosám jsou robustní a působí poměrně odstrašujícím dojmem, nejsou však zdaleka tak agresivní jako vosy. Sršní jed je 15x slabší než včelí, a dokonce je údajně méně toxický než vosí. Bodnutí ale může bolet víc. Můžete proti nim použít stejné prostředky jako proti vosám.

Ovádi

Takzvaná hovada ke štípnutí žádnou záminku nepotřebují. Po jejich útoku navíc mohu zůstat trvalé následky v podobě zbytnělé tkáně či drobných jizviček. Jako prevence je dobré zvýšit dávky vitaminu B, který je odpuzuje, stejně jako česnekové či třezalkové aroma.

Recept na domácí přípravek

Budete potřebovat: 1 citron, 1 svazek levandule, 1 lžíci hřebíčku, 3 ks badyánu, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžíci Alpy, 300 ml vody.

Postup: Plátky citronu, badyán a hřebíček vařte ve vodě asi 5 minut. Přidejte kvítky z 4 – 8 levandulových stonků, pak přilijte 1 lžíci Alpy. Přidejte ½ lžíce olivového oleje. Pokud máte éterický levandulový nebo citronový olej, přidejte pár kapek. Takto připravený repelent pak scedíte a nalijete do rozprašovače.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.