Senior (70) smrti unikl jen o vlásek: Tornádo mu ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Senior (70) smrti unikl jen o vlásek: Tornádo mu ...

Miloslav Petrjánoš (70) před svým domem, který poničilo tornádo, jež se přihnalo 24. června.
Miloslav Petrjánoš (70) před svým domem, který poničilo tornádo, jež se přihnalo 24. června. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Neskutečné štěstí měl Miloslav Petrjánoš (70). Když před měsícem zasáhlo obec tornádo, stál zrovna u okna a pozoroval živel. Jak se ukázalo, schoval se v poslední chvíli. Sotva odešel, vletěl do míst, kde jsem předtím stál, pětimetrový trám.

„Zpočátku jsem neměl strach. Ohromeně jsem sledoval, jak se ze střechy souseda vznesly do povětří veškeré skřidlice (střešní tašky – pozn. red.). Rotovalo to ve vzduchu jak vlaštovky,“ popsal tornádo Petrjánoš. V tu dobu se senior ještě stále necítil ohrožen. „Až poté, co přiletěl trám, který mně úplně zničil auto, jsem si uvědomil, že je to nebezpečné. Odešel jsem rychle do kuchyně,“ popsal Petrjánoš. Pět metrů dlouhý trám vzápětí vletěl do domu přesně na místo, kde senior chvíli před tím stál. Dům přišel o všechny střešní tašky. Náporu tornáda ale jinak odolal. „Před padesáti lety byl postaven opravdu bytelně, jen díky tomu vydržel. Sousedé tolik štěstí neměli,“ poukázal na zcela zdemolované domy vedle jeho domu a naproti.

Díky dobrovolníkům
„Pochvalte tam dobrovolníky! Jejich snaha a nasazení byly neskutečné, doslova fantastické. Mně tady pomáhala parta z Prahy. Dělali vyloženě těžkou práci, 4,5 hodiny v zápřahu, tahali 25 kilo těžké kvádry. Nikdo z nich přitom ani necekl. To, co nedokázaly jeřáby, to oni zvládli,“ uvedl Petrjánoš.

Zbourali 200 domů
Ničivé tornádo se Břeclavskem a Hodonínskem přehnalo 24. června. Zasaženy byly: Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice, Hodonín a jeho odloučená část Pánov. Poničeno bylo na 1200 domů, zhruba 200 z nich bylo zbouráno. Škoda je v řádech miliard korun. Šest lidí zemřelo, desítky jich byly zraněny.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.