Ostře sledované úly: Na střeše univerzity budou mapovat život včel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ostře sledované úly: Na střeše univerzity budou mapovat život včel

Děkan Milan Edl u včelích »laboratoří«.
Děkan Milan Edl u včelích »laboratoří«. (Foto ZČU)

Do unikátního projektu podrobně monitorujícího včelí život se zapojila Západočeská univerzita. Na střeše tamní strojní fakulty nově stojí dva úly, které jsou nepřetržitě sledovány kamerami a čidly. Díky nim získají experti detailní informace o tomto užitečném hmyzu.

První kamera snímá úly zepředu, druhá sleduje dění uvnitř u dna, v místě zvaném podmet. „Tam padají například rozdrobené kousky vosku, ale také roztoči způsobující varroázu. To je onemocnění, kvůli kterému hynou celá včelstva. Umělá inteligence rozliší roztoče a dokáže určit jejich denní spad,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará. Sledování tak mj. odhalí případnou nákazu. Díky mikrofonem zachycené frekvenci bzučení bude zase možné určit, jestli mají včely hlad či se připravují na rojení. Úly rovněž čeká průběžné vážení i měření venkovní a vnitřní teploty.

Vysílání pro veřejnost

Dění ve včelí »laboratoři« plánuje univerzita přenášet prostřednictvím internetu veřejnosti. Další sledované úly přibudou i v plzeňské Techmanii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.