Tygr malajský Bulan Ústí v Zoo nad Labem: DEJ SEM MASO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tygr malajský Bulan Ústí v Zoo nad Labem: DEJ SEM MASO!

Bulan k oslovi zamířil bez váhání.
Bulan k oslovi zamířil bez váhání. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Lovecký den měl tygr malajský Bulan v ústecké zoo. Sotva vyšel do výběhu, zavětřil a osel, kterého mu tam nastražili chovatelé, neměl šanci.

Dospívající temperamentní Bulan k oslíkovi zamířil bez ostražitoti a bázně. Obešel ho, očichal, mávl silnou tlapou. Osel padl jako podťatý. Rozsápal ho a lov byl u konce. Začala hostina. „Uvnitř figuríny měl hovězí maso s kostí. Tygři mají rádi i morek, který je pro ně zdrojem vitaminů a dalších živin,“ vysvětluje mluvčí zoo Matěj Kynšt. Do oslíka chovatelé ale přidávají ještě jednu tajnou ingredienci, a to lamí nebo velbloudí srst.

„Tygr ji nejí, ale díky ní dostává figurína pro něj mnohem atraktivnější pach,“ vysvětluje Kynšt. Pak už Bulan trhal hovězí od kosti, kousal, žvýkal a propracovával se k morku. K takovému porcování mu slouží pro tyto šelmy typický plný chrup. „Každý zub má svou funkci,“ dodává mluvčí. Bulanův den byl díky zvláštnímu servírování krmné dávky zábavný. „V přírodě tygr musí lovit. Za potravou nachodí mnoho kilometrů. U nás dostávají vše pod nos, proto se jim snažíme život zpestřit. Podporujeme tak jejich přirozené reflexy. Prospívá to jejich fyzické i psychické kondici,“ objasňuje Kynšt. Podle toho, jak zvíře na »hračku« reaguje, také chovatelé poznají, zda je v pohodě a netrápí ho zdravotní potíže.

Víte, že...

...Bulan se narodil v Zoo Praha a do Ústí přišel v květnu 2019? Tygr malajský byl vědou rozpoznán jako samostatný poddruh teprve v roce 2004, je aktivní hlavně v noci, přes den se ukrývá v hustém podrostu. Milují vodu, výborně plavou a dobře šplhají po stromech, v přírodě se dožívají 11 – 14 let.

Jak zvířata zabavit

Podpořit přirozené chování zvířat v zajetí tak, aby nestrádala na duchu ani na těle, dá chovatelům hodně přemýšlení. Chce to navíc také zručnost. O tom, jak připravují zábavu pro své svěřence v Zoo Ústí nad Labem, se více dočtete v zítřejším Nedělním Aha!

Je jich stále méně

Ještě v 50. letech 20. století žilo v přírodě odhadem asi 3000 tygrů malajských. V roce 2013 to bylo již jen 250 až 340 jedinců.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.