Radost v hodonínské zoo: Přišla na svět v přímém přenosu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Radost v hodonínské zoo: Přišla na svět v přímém přenosu!

Nově narozené mládě adaxe núbijského s matkou se po třech dnech od porodu ukázalo ve výběhu.
Nově narozené mládě adaxe núbijského s matkou se po třech dnech od porodu ukázalo ve výběhu. (Foto Hana Vlachová a Lenka Pinkavová)

Porod v přímém přenosu. Pracovníci hodonínské zoologické zahrady přivedli na svět samičku kriticky ohroženého adaxe núbijského. A to pod dohledem videokamery.

První vteřiny života maličké pouštní antilopy zachytila unikátním způsobem pohotová ošetřovatelka kopytníků Hana Vlachová. Mládě se narodilo ve čtvrtek večer. „Vše proběhlo bez komplikací. Matce i mláděti se daří dobře,“ odechla si zooložka zahrady Zdenka Vavrysová. Malou antilopu už mohou dokonce návštěvníci hodonínské zahrady vidět o ve výběhu. Hodonínské stádo adaxů čítá dvě samice, samce a mládě. V přírodě kriticky ohrožený druh chovají v Hodoníně tři desítky let.

Zůstane doma

Poslední dva mladí jedinci z roku 2016 a 2018 byli převezeni z Hodonína na doporučení koordinátora chovu tohoto druhu do zoo v polské Opoli. Čerstvě narozenou antilopu si ale na Slovácku nyní chtějí chtějí ponechat.

Víte že...

...staří Egypťané chovali adaxy jako domácí zvířata? ...v přírodě se vyskytuje jen sporadicky na Sahaře? ...místní je tam loví kvůli ceněnému masu a kůži!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.