Světový rekord: Žena porodila DEVATERČATA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Světový rekord: Žena porodila DEVATERČATA!

Jedna fotečka do rodinného alba.
Jedna fotečka do rodinného alba. (Foto Herminapress.cz)

Tak tohle svět dosud nezažil: V Africe se narodila devaterčata, která, jak se zdá, se lékařům podaří vypiplat a udržet při životě! Maminkou je teprve 25letá Halima Cisseová (25) z Mali, která ovšem kvůli lepší péči dítka přivedla na svět na klinice v Maroku.

Porod tolika dětí najednou s sebou vždy nese problémy a často se stává, že nejslabší z nich nepřežijí. Tak jako v letech 1971 v Sydney a 1999 v Malajsii. Tam se narodila dosud jediná zdokumentovaná devaterčata, všechna ale žila jen pár hodin, to nejsilnější 6 dnů... A tak »světový rekord« dosud držela Američanka Nadya Sulemanová (45), slavná máma osmerčat. Ta prospívala náramně dobře a letos v lednu slavila už 12. narozeniny.

Maličké uzlíčky

Teď se ovšem, nenastane-li ještě nějaký nečekaný zvrat, do historie zapíše devět ratolestí maminky z Mali. V úterý je císařským řezem porodil tým doktora Mourada Yazida na klinice Ain Barja v marocké Casablance. V průměru měřila miminka jen 39,9 centimetru a vážila 1,27 kilogramu, takže je teď čeká ještě mnoho týdnů v inkubátorech. „Ovšem matce a dětem se zatím daří dobře,“ informovala agenturu AFP malijská ministryně zdravotnictví Fanta Sibyová.

Čekali 7 »kousků«

Šanci na přežití dětem zajistili maročtí lékaři, jimž se podařilo porod maminky přivezené 30. března z Bamaka oddálit o pět týdnů. Děti v děloze zesílily a ve třicátém týdnu už byla šance na přežití všech devíti. Původně přitom lékaři čekali »jen« sedmerčata, dvě dítka se při ultrazvukových vyšetřeních lékařům vždy nějak skryla... Devět »kousků« proto překvapilo jak lékaře, tak i maminku.

Celý článek najdete v Aha! 7.5.2021

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.