Marek z Ostravy Covid-19 porazil: Prolévá krev za další nemocné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Marek z Ostravy Covid-19 porazil: Prolévá krev za další nemocné!

Nezdolný Ostravan právě daruje krevní plazmu.
Nezdolný Ostravan právě daruje krevní plazmu. (Foto pro Aha! – Marek Osoha, FN Ostrava, Michal Charbulák)

Je jedním z prvních nakažených a zároveň i vyléčených pacientů s koronavirem v Česku. Nemoc Covid-19 ho dusila fyzicky i psychicky. Marek Osoha (37) z Ostravy přesto nezahořkl a teď prolévá krev za další nemocné. Doslova!

Šéf české odnože křesťanské organizace Young Life se nakazil na samém počátku března na konferenci v Maďarsku. „Příznaky hlásil Angličan, Bulhar a pak se to nabalovalo. Já měl projevy jako bolesti kloubů, suchý kašel, zvracení a teplotu 37,5 °C,“ popisuje.

Můžeš za to!
Jenže ještě než se příznaky objevily, potkal se Marek přibližně s dalšími 60 lidmi. „Chvála bohu, že jsem nakazil jen čtyři. Paradoxně pouze jeden z nich byl člen mé rodiny, moje čtrnáctiletá dcera,“ uvedl Marek, od něhož se během nemoci odvrátili někteří známí. A dokonce čelil žalobě! „Mnozí mi vyčítali, že jsem nemoc do ČR zavlekl. Ti, co museli do karantény, mi říkali, že za to mohu já. Obchod, kde jsem kupoval při návratu z konference dárek pro svého pětiletého syna, na mě chtěl podat žalobu kvůli ušlému zisku,“ kroutí hlavou.

Je to povinnost
Tyto nepříjemnosti navíc řešil v době, kdy mu kvůli nemoci bylo opravdu zle. Nezahořkl a rozhodl se pomáhat nakaženým. „Jakožto vyléčený a negativně testovaný jsem měl možnost darovat krevní plazmu dalším nemocným. Neváhal jsem. Cítil jsem to jako svou křesťanskou povinnost,“ uzavírá Marek.

Jeden odběr = trojitá pomoc
Marek Osoha byl v nemocnici darovat krevní plazmu už dvakrát. „Z každého odběru jsou tři dávky, takže mohou pomoci třem pacientům,“ říká s tím, že hodlá pokračovat. „Až při osobním setkání s ním jsem si uvědomil, čím si ten člověk procházel. Čelil velmi negativním reakcím okolí. O to víc byl rád, že může pomoci,“ podotýká lékař Martin Kořístka.

Transplantace plazmy?
»V plenkách«, ale účinná FN Ostrava přistoupila k aplikaci tzv. rekonvalescenční krevní plazmy vážně nemocnému pacientovi s Covid-19 před 14 dny teprve jako druhá nemocnice v Česku. „Pacientům, kteří onemocněním prošli a jsou negativní na přítomnost koronaviru a zároveň si proti němu vytvořili protilátky, je plazma odebírána právě pro přítomnost těchto protilátek,“ vysvětluje princip primářka tamního Krevního centra Zuzana Čermáková. „Ty totiž mohou proti virové náloži v organismu účinně bojovat,“ dodává. Připomíná však, že tato terapie je teprve »v plenkách«. „Není výsledkem konkrétního výzkumu, proto ji využíváme především jako podpůrnou léčbu pro pacienty v těžkém stavu.“

Havlíček připustil rychlejší otevření hospod:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.