Jak dnes ordinují praktičtí lékaři?! Stovky telefonátů denně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak dnes ordinují praktičtí lékaři?! Stovky telefonátů denně!

Když už musí pacienti přijít, jsou objednaní tak, aby se ani v čekárně nesetkali. Tak je tedy většinou prázdná.
Když už musí pacienti přijít, jsou objednaní tak, aby se ani v čekárně nesetkali. Tak je tedy většinou prázdná. (Foto Aha! –Zbyněk Schnapka)

 Lidi léčí nyní nejvíce po telefonu. Místo aby za ním pacienti chodili do ordinace a seděli v narvané čekárně, teď ordinuje na dálku. Nejdůležitějším pracovním nástrojem praktického lékaře ze Šťáhlav u Plzně Vlastimila Kuldy (69) se stalo telefonní sluchátko

Jako v telefonní ústředně si teď prý připadá doktor Kulda. Epidemie koronaviru úplně změnila chování pacientů. Zatímco dříve praskala čekárna ve švech, teď zeje prázdnotou. O to více ale lékaři přibylo práce. „Před epidemií rovnou přišli a bylo telefonátů jen pár. Teď nejdříve zavolají, jestli mohou přijít, pak dorazí a do toho mám navíc dalších nejméně 50 telefonátů těch, kteří by chtěli léčit na dálku,“ řekl Kulda. Každý den je v ordinaci už o půl hodiny dříve, aby stihl odběry. Od sedmi začínají chodit pozvaní pacienti, vždy po půl hodině, a to až do 14. hodiny. „S nikým jiným se tak tady nepotkají. Do toho vyřizuji jeden telefonát, vyřídím ho, a už mám druhý. Někdy je to na mrtvici. Ještěže už jsou eRecepty, jinak bych ty papírové musel lidem po práci rozvážet sám,“ řekl Kulda.

S koncem ordinační doby mu ale práce nekončí. Vystavuje neschopenky a recepty, které pak lidem posílá. „Březen byl co do počtu ošetřených pacientů rekordní, rovných 1250. To je nejvíce za posledních deset let,“ dodal Kulda.

Doktore, mám asi koronavir...
Tuto větu teď doktor Kulda teď slýchává nejčastěji. Když zjistí, že byli ve styku s někým z rizikové skupiny, mají kašel, teplotu, pošle je na test. Jinak je nechá doma. „Může to být nachlazení či respirační onemocnění. Doporučím léky a řeknu jim, ať se po třech dnech ozvou,“ řekl Kulda. Za den mu volají takto asi tři lidé, kteří si myslí, že mají koronavir. Na testy poslal dosud asi 15 lidí.

Léčba na dálku
Pacient třeba zavolá, že ho bolí záda, noha nebo od páteře. „U většiny těchto pacientů to není poprvé a mají o takovýchto potížích záznam ve své kartě. Pak jim na dálku předepíšu léky na uvolnění bolesti. A pošlu jim eRecept. Obvykle se jim rychle uleví,“ řekl Kulda. „Když ale pacient zavolá, že ho bolí břicho nebo na prsou, signalizuje to vážnější problém. Musím je proto vidět, a to hned, ještě ten den, kdy zavolají. Musím to ale zajistit tak, aby se vešli do půlhodinových intervalů objednaných pacientů,“ popsal Kulda.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 6022 NAKAŽENÝCH, 143 MRTVÝCH A 519 UZDRAVENÝ
V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 6022 lidí. Nejvíce případů (1444) je v Praze, následují střední Čechy (724) a Moravskoslezský kraj (686). V souvislosti s nákazou Covid- 19 zemřelo 143 lidí. Vyléčených je 519.

ŠESTÝ MRTVÝ
V královéhradecké nemocnici zemřel včera senior (†83) s potvrzeným Covid-19. Trpěl však dalšími vážnými chorobami. Jedná se o šesté úmrtí v této fakultní nemocnici v souvislosti s koronavirem. Nemocnice pečuje v současné době o jedenáct pacientů, u nichž byla nákaza koronavirem prokázaná. Několik jich je ve vážném stavu a dva jsou připojeni na plicní ventilaci.

VYŠLEHALI KORONU
„Vypráskejme koronu z našeho života,“ řekla si patrně slovácká chasa v Radějově Hodonínsku. Zákeřnému Covid-19 vyhlásila boj. Jelikož ale stále platí bezpečnostní opatření, vyšlehali lidé nebezpečný virus z vesnice alespoň formou pomlázky na ceduli.

UDĚLALI SI MEJDAN
Podezření z přestupku podle zákona o ochraně veřejného zdraví má na triku 18 lidí z vesnice na Šumpersku. Skupinka místních ve věku 13 až 66 let si udělala u hřiště společné posezení. Popíjeli alkoholické a nealkoholické nápoje. „Je to dosud nejkřiklavější případ porušování vládního nařízení,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

NAPADL ZDRAVOTNÍKY
Napadením záchranářů skončila nelegální narozeninová oslava v Brně- Přízřenicích. Jeden z účastníků (17) se v opilosti pořezal o skleněnou výplň ve dveřích a krvácení mu museli přijet zastavit záchranáři. Opilec se s nimi ale místo díků začal rvát, a tak ho jeli uklidnit policisté. Naměřili mu téměř 2 promile a budou se zajímat o to, kdo mu naléval.

PŘIVEZOU ČECHY! NAPOSLEDY?
Ministerstvo zahraničí plánuje na dnešní den poslední repatriační let. Ten by měl do Prahy dopravit 329 Čechů a také další Evropany, kteří uvázli v Austrálii a na Novém Zélandu. Ministerstvo využilo spolupráci s jihokorejskými aerolinkami a na organizování letu se podílela také korejská ambasáda v Praze. Každý z cestujících by si měl připlatit 18 tisíc korun. Na cestě zpět by pak měl letoun zítra odvézt na 300 Korejců a osm desítek Australanů. Další repatriace v plánu zatím není.

Agresivní muž kašlal na policisty, museli pak do karantény.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.