POZOR! Nová pravidla pro nošení roušek! A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

POZOR! Nová pravidla pro nošení roušek! A další aktuality

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Jiří Nováček)

Velikonoce, jaké si stěží někdo dokázal představit. Bez koledníků, bez bohoslužeb, zato v rouškách. Česko je nadále v nouzovém stavu, který vláda prodloužila do 30. dubna. Pravidla pro povinné nošení roušek ale zase trochu uvolnila. Aha! vám poradí, jak se chovat, aby vám nemohli strážníci nebo policisté na místě »nasolit« mastnou pokutu.

Nově přibylo několik výjimek z povinnosti nosit roušky. Vyznat se ale v tom, jak je to nyní s povinností chránit si ústa a nos, není snadné. Přitom za porušení i tohoto nařízení má hrozit pokuta až 10 tisíc korun. Strážníci a policisté ji nově budou moci dát na místě těm, kteří nerespektují vládní opatření k omezení šíření koronaviru. Dosud se přitom mohly přestupky projednávat výhradně ve správním řízení. Na novinku už kývla Sněmovna a na řadě jsou senátoři.

Zakryti i v létě

Velikonoce jsou z hlediska šíření nebezpečné nákazy koronavirem velkou zkouškou. Prodloužený víkend označil za rizikový i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56). „Epidemii jsme neporazili, ale zastavili,“ řekl po jednání vlády. Kabinet chce po svátcích představit plán na další uvolňování restrikcí, kdy budou moci být otevřeny další obchody, do 14 dnů pak i farmářské trhy a šance bude i pro sportovní akce pod širým nebem, ovšem bez diváků. Roušky ale hned tak neodložíme. „I když je vývoj zdánlivě dobrý, rouška se stane součástí našeho módního šatníku, když to přeženu, a běžného našeho života, připravme se na to, že i v létě bude rouška součástí denní výbavy,“ řekla Aha! hlavní hygienička Jarmila Rážová (58).

Kde je povinnost nosit roušku:

Všude na veřejných prostranstvích. Obecně řečeno – jakmile člověk vystrčí nos ze dveří bytu, případně za branku svého pozemku, měl by ho mít zakrytý.

Kdo má výjimku a zakrývat se nemusí:

• DĚTI do 2 let

• ŘIDIČI plus celá posádka vozu, pokud jsou to členové společné domácnosti

• ŘIDIČI MHD, pokud jsou v odděleném prostoru

• AUTISTÉ

• CYKLISTÉ a INDIVIDUÁLNÍ SPORTOVCI, pokud nepotkávají další lidi a dodržují odstup alespoň dva metry (přeloženo: jízda na kole bez roušky na opuštěné silnici ANO, na frekventované městské stezce NE, běh v lese ANO, v parku NE)

• KUŘÁCI – sundat roušku na veřejnosti si ale smějí, jen pokud nejsou v okolí žádní lidé, což platí i pro konzumaci jídla ze stánku nebo okénka restaurace

Jak k hrobům?

Tradiční návštěvy hřbitovů o Velikonocích si Češi nemusí úplně odpustit. Podle hlavní hygieničky by se ale lidé měli řídit selským rozumem. „I tady se musí dodržovat pravidlo, že by se tu měli pohybovat maximálně dva lidé s rouškou, kteří mají dodržovat rozestupy. A je také třeba dodržovat pravidla, která si správci hřbitovů mohli nastavit sami,“ řekla Aha! Jarmila Rážová.

Živnostníkům 25 tisíc korun: Jak si o ně říct?

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 000 korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Vládní návrh už podepsal i prezident Miloš Zeman (75). Žádosti o příspěvek začala finanční správa přijímat ve čtvrtek a lhůta bude do konce června. Peníze se budou vyplácet až příští týden, žadatelé by je měli mít v pondělí 20. dubna, v některých případech možná již v pátek 17. dubna. O takzvaný kompenzační bonus, který činí 500 korun za den a vyplácet se bude za období od 12. března do 30. dubna, lze požádat e-mailem bez nutnosti mít elektronický podpis. Co dělat: • Stáhnout si formulář na www.financnisprava. cz, kde jsou i přesné pokyny, jak ho vyplnit. • Vytištěný a vyplněný formulář je třeba podepsat, naskenovat nebo vyfotit mobilem a odeslat na správný e-mail, který je uveden na žádosti. • Kdo má datovou schránku a elektronický podpis, využije tuto cestu. • Vše lze ale vyřídit i »papírově« a vyplněnou žádost odevzdat v podatelně příslušného finančního úřadu (po a st: 8 až 11 hod.), nebo vhodit do sběrného boxu (pracovní dny 8 až 17 hod.)

Kdo má nárok:

• OSVČ, která byla ekonomicky poškozena situací kolem epidemie koronaviru • podnikání má jako hlavní činnost či jako vedlejší činnost (např. invalidní a starobní důchodci, podnikatelé na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo pečující o postiženou osobu) • podnikající studenti do 26 let • OSVČ, které pobírají ošetřovné nebo pracují navíc na dohodu či jsou zaměstnavatelé

Kdo bude žádat marně:

• zaměstnanec, který má podnikání jako vedlejší činnost • pokud byla živnost založena až po 12. březnu • nezaměstnaný pobírající podporu, člověk v hmotné nouzi nebo pobírající příspěvek na bydlení • pracující na dohodu (o provedení práce či o pracovní činnosti)

CO BYLO TAKÉ SCHVÁLENO

Miliarda pro kulturu

Kabinet kývl na návrh ministra kultury Lubomíra Zaorálka (63, ČSSD), aby stát zmírnil dopady pandemie koronaviru v kulturní sféře částkou 1,07 miliardy korun. Nezávislé umění z toho dostane 440 milionů, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun. Příspěvkové organizace v rezortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, dostanou z balíčku zatím 300 milionů.

Poukazy na dovolenou

Tuzemské cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy, které budou platné až do 31. srpna 2021. Teprve čtrnáct dní po tomto termínu se lidé až na výjimku (např. invalidé, senioři nad 65 let, nezaměstnaní či lidé na mateřské) mohou dočkat vrácení peněz, pokud vouchery nevyužijí. Pravidla v noci na čtvrtek schválila Sněmovna, nyní je na řadě Senát.

Úřady ještě úsporně

Provozu úřadů bude omezen až do 19. dubna. I v týdnu po Velikonocích tak budou otevřeny pouze dva dny v týdnu a budou nabízet »okleštěné« služby. Od 20. dubna by už ale úřady měly plně fungovat, budou v nich však platit zvýšená hygienická pravidla.

Další vojáci na pomoc

Policii bude pomáhat 4096 vojáků. Vláda totiž souhlasila s vyčleněním dalších 2 tisíc členů armády, a to až do ukončení nouzového stavu. Armádní odběrové týmy se také zapojí do projektu chytré karantény. Ve všech krajích kromě Prahy jsou připraveny od včerejška, v hlavním městě pak budou příští týden.

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula: KORONAVIRUS TU S NÁMI BUDE LÉTA!

Kdy porazíme nebezpečný koronavirus, který zamával našimi životy? Bude tu s námi léta! Tvrdí to alespoň respektovaný Roman Prymula (56), který od počátku řídí strategii postupu proti epidemii. Pomůže až vakcína a spolehlivý lék, ale to je ještě běh na dlouhou trať. Co dál pro Aha! řekl náměstek ministra zdravotnictví?

O VIRU A JEHO MUTACÍCH

„To není otázka jednoho dvou měsíců, ten virus tu stále bude,“ prohlásil Prymula. A to prý nejspíš několik let. „Je iluzorní si myslet, že následující sezonu nebude chřipka, ta se pravidelně vrací. U tohoto viru je to složitější v tom, že tady zřejmě není sezonnost. Snad tam má vliv vlhkost,“ dodal epidemiolog. Nevyloučil přitom ani jeho mutování: „Máme tu kmen italský. Virus se chová jinak v každé lokalitě, má to vliv na závažnost klinických příznaků.“

O RIZICÍCH PRO SENIORY

„Restrikce vůči seniorům bude platit stále, pokud tady bude hrozit riziko nákazy tímto virem, a to si musí populace uvědomit,“ uvedl. Senioři budou podle něj v nebezpečí do té doby, než bude spolehlivá vakcína, která umožní populaci imunizovat, nebo že vnímavost lidí na koronavir klesne. „To je ale záležitost mnoha, mnoha měsíců, to nejde nějakým jednorázovým excesem,“ uvedl Prymula s tím, že druhá možnost je spolehlivý lék, který zatím není.

O NADĚJNÝCH LÉCÍCH

„Je tady řada kandidátních preparátů, které jsou slibné (...), ale ve všech případech mají třiceti- až čtyřicetiprocentní účinnost, pouze,“ uvedl s tím, že taková úspěšnost je nedostatečná

O NÁVRATU DO ŠKOL

Školáci se ale podle něj do lavic vrátí, jak ale bude výuka vypadat, o tom se prý intenzivně jedná. „Roušky by mít měli, nemyslím si, že se bude řešit systém nějakých velkých odstupů,“ zapochyboval. Žáci tak nejspíš budou sedět v lavicích tak, jak byli před uzavřením škol. „Problém může nastat v jídelnách. Rozvrství se to tak, aby nepřicházely do kontaktu nižší ročníky s vyššími, a tak dále,“ uvedl. Mateřské školy prý budou otevřené ve stejném časovém horizontu.

O VLASTNÍM STRACHU

„Já respektuji závažnost toho onemocnění. Ale nežiju ve strachu. (...) Jelikož se ve štábu scházíme často, tak se testujeme jednou za týden nebo za deset dnů. Zatím jsem měl všechny negativní,“ dodal

O RISKOVÁNÍ A POMSTĚ

„Řada těch opatření je tu už tak dlouho, že si lidé zvykli a to nebezpečí už si tolik neuvědomují,“ varoval následně Prymula. Sám prý viděl, jak se lidé opět začínají hromadněji scházet. „Měli by si na to dávat pozor, jinak je možné, že ta opatření nebudou rozvolňována,“ dodal. Epidemiologovi také vadí stigmatizování pozitivně testovaných lidí. „Setkali jsme se s tím, že někomu vymlátili okna, protože je nakažený. To by se dít nemělo,“ uvedl.

O UVOLŇOVÁNÍ ZÁKAZŮ

Opatření proti šíření koronaviru by se měla rozvolňovat pomalu, aby se nezahltil zdravotnický systém. Postupně se budou otevírat i hospody, restaurace a kavárny, a to v určitých vlnách a s určitými pravidly. „Tam bude určitá distance, aby ty stolečky byly od sebe dostatečně daleko,“ upozornil. Podmínkou bude i to, aby tam byly hygienické prostředky. Třeba venkovní i vnitřní bazény a koupaliště se ale podle něj budou otevírat zřejmě jako jedny z posledních.

V USA zemřelo za jediný den na Covid-19 rekordních 1783 lidí

Ve Spojených státech zemřelo ve čtvrtek 1783 lidí infikovaných koronavirem SARS- -CoV-2, což je nejvyšší číslo v USA vůbec od vypuknutí krize. Hlavně New York má velký problém s kapacitou márnic, a tak město nařídilo kopat masové hroby na Hartově ostrově.

New York stále zůstává epidemií nejpostiženějším městem USA. Radnice už je zoufalá z nedostatečné kapacity márnic. Tento problém alespoň dočasně vyřešili tím, že najali pomocné dělníky a lehkou mechanizaci, aby se začaly kopat masové hroby na 1,6 kilometru dlouhém Hartově ostrově nedaleko Bronxu. Místo posledního odpočinku tu nyní najdou jen ti, kteří umírali zcela opuštění, převážně tedy bezdomovci nebo velmi chudí lidé. Dosud tu pohřbívali 25 nebožtíků týdně, v poslední době je to stejný počet za jediný den. Jen na některých hrobech jsou napsána i jména obětí.

Krizový plán 

„Po dlouhá desetiletí byl Hartův ostrov určen pro pohřbívaní nebožtíků, které si z márnic nikdo nevyzvedl nebo o ně pozůstalá rodina nejevila z nějakých důvodů, například finančních, zájem. V tomto směru budeme během nastálé krize pokračovat. Ti, co zemřou na Covid-19 a o jejich těla nikdo neprojeví zájem, budou pohřbeni na ostrově,“ uvedla pro deník The Post mluvčí starosty Freddi Goldsteinová. Na městských krizových plánech ohledně chřipkové epidemie z roku 2006 je vyloženě taková možnost nabízena.

Lék na obzoru?

Američané ale už vidí světlo na konci tunelu. Podle úřadů se začíná projevovat účinnost zavedených opatření. V New Yorku už druhý den poklesl počet nově hospitalizovaných. Zplošťuje se i křivka nárůstu nakažených. Naději vkládají Američané také do nalezení léku proti koronaviru. Prezident Trump řekl, že v USA je testováno 19 léků a dalších 26 se na testování připravuje.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 5589 NAKAŽENÝCH, 113 MRTVÝCH A 309 UZDRAVENÝCH

V době uzávěrky sobotního Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 5589 lidí. Nejvíce případů (1342) je v Praze, následují střední Čechy (672) a Moravskoslezský kraj (584). V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 113 lidí. Vyléčených je 309.

PŘILETÍ DALŠÍ POMOC

Do České republiky přiletí během Velikonoc šest letounů dopravce China Eastern. Přivezou další zdravotnický materiál pro boj s epidemií. První přistálo v Praze už včera ráno. Česko nakupuje z Číny ochranné prostředky za miliardy korun. Zatím dorazilo zhruba 25 letadel s asi 550 tunami roušek, respirátorů a dalšího materiálu.

V 80 laboratořích osm tisíc vzorků

Osmdesát laboratoří po celém Česku! Tolik jich nyní testuje vzorky na koronavirus. Podle ředitele Ústavu molekulární a transplantační medicíny olomoucké lékařské fakulty Mariána Hajdúcha jde o 8 tisíc testů za den. A může jich být ještě víc. Kapacita je totiž 10 tisíc. „Máme větší kapacitu než poptávku. V porovnání se začátkem března, kdy jsme začínali od nuly, je to úžasné,“ říká Hajdúch.

Nejedlý: Jen nemorální 

Poradce prezidenta Martin Nejedlý (53) se choval nemorálně, když v březnu opakovaně porušil doporučenou karanténu po návratu z Číny. Nespáchal však trestný čin. K tomuto závěru dospělo podle Deníku N Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. Nákaza tehdy ještě nebyla na seznamu nakažlivých chorob, jejichž šíření je trestné.

RAKOUSKO ZAVÁDÍ ZDRAVOTNÍ KONTROLY

Rakousko po Velikonocích rozšíří zdravotní kontroly svých hranic kvůli koronaviru také na hranice s ČR a Slovenskem. Při příjezdu do Rakouska přes kteroukoli hranici bude muset každý cizinec předložit lékařské potvrzení, že není infikován virem SARS-CoV-2.

NÁKAZA V KRÁLOVSKÉM KLANU SAÚDŮ

Koronavirem je nakaženo až 150 členů saúdskoarabské královské rodiny. Ve skupině je i guvernér Rijádu a synovec krále Salmána princ Fajsal bin Bandar bin Abdalazíz Saúd. Koronavirus zavlekli početní princové po návratu z cest do Evropy.

RUSKO V KARANTÉNĚ CHLASTÁ

Ruští obchodníci hlásí prudký nárůst prodeje alkoholu v posledních týdnech, kdy vláda doporučuje kvůli šíření nákazy nevycházet. V posledním březnovém týdnu stouply ve srovnání s loňskem prodeje vodky o téměř třetinu, whisky skoro o polovinu a piva o čtvrtinu.

OTYLÍ MAJÍ ZŮSTAT DOMA

Starostka mexické metropole Claudia Sheinbaumová kvůli pandemii vyzvala policisty, kteří mají nadváhu či trpí nějakou chronickou chorobou, aby zůstali doma a nechodili do práce. Důvodem je skutečnost, že Covid-19 nejvíce ohrožuje oslabené či staré lidi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.