Rádce Aha! Jak používat roušku v autě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rádce Aha! Jak používat roušku v autě

 (Reuters)

Bez roušky už teď venku povinně neuděláme ani krok, jaká je ale situace, pokud řídíme auto? Musíme si i ve svém voze zakrývat nos a ústa? Panuje zkrátka nejistota a tak se Aha! zeptalo odborníků.

Viry do klimatizace mohou...
„V těch filtrech jsou už samy o sobě zaneseny bacily, a jestliže teď budeme častěji pouštět vnitřní oběh z obavy, že bychom něco mohli zvenku nasát a podobně, tak určitě je dobré tu klimatizaci vyčistit,“ doporučuje Sirota.

...ale riziko je extrémně nízké
Epidemiolog Rastislav Maďar soudí, že přenosu koronaviru klimatizací naštěstí není nutné se příliš obávat. „Koronaviry vzduchotechnikou cestovat mohou, ale riziko jejich vstupu touto cestou do auta nebo naopak považuji za extrémně nízké.“

Dýcháním navlhne a účinek se snižuje, říká epidemiolog
S jeho názorem souhlasí i epidemiolog Maďar. „Pokud člověk jede v autě sám, považuji za lepší roušku si sundat. Dýcháním rouška navlhne, čímž se snižuje její ochranný účinek. Tím, že ji za jízdy nemáte, se nechá alespoň trochu proschnout. Pozor však na manipulaci s rouškou za jízdy, jednak kvůli pozornosti věnované silničnímu provozu a jednak je vnější strana považovaná za kontaminovanou a vnitřní za čistou, takže je nutná i správná manipulace s ní, aby si ji člověk rukama sám nekontaminoval,“ vysvětlil Maďar.

Může velmi zkomplikovat řízení
Pokud tedy v našem autě nejezdí nikdo jiný než my sami a víme, že nejsme nakaženi, není podle něj důvod, proč bychom měli řídit v roušce a jednorázových gumových rukavicích. „Rouška může omezit výhled, může se nám posunout do strany blízko očí, může nám spadnout. Už jenom fakt, že nám bude překážet a my ji budeme rukou upravovat, může velmi zkomplikovat řízení a za určité konkrétní situace může způsobit i havárii. Neměli bychom ji tedy za volantem nosit, pokud to není nutné,“ říká Sirota.

Nejste si jisti?
 Ochranu nesundávejte!
Pokud jedete ve služebním autě nebo pracujete jako řidiči taxíků a nemáte jistotu, jak je to s dezinfekcí vozu, tak si roušku samozřejmě ponecháte, ale musíte to při řízení vzít v úvahu a být extrémně opatrní.

Sluneční nebo dioptrické brýle zpomalují šíření nákazy: Nezapomeňte chránit i oči!
Už dva týdny se na veřejnosti halíme do roušek a nespočetněkrát denně si myjeme ruce. Neměli bychom ale zapomínat ani na ochranu očí v podobě brýlí! Ta totiž může také zpomalit šíření koronaviru. Nový typ koronaviru se šíří kapénkami, které mohou ulpět na obličeji a dostat se i do očí. A právě oči mohou částečně před virovými kapénkami ochránit sluneční nebo dioptrické brýle. Stejně jako si myjete ruce a dezinfikujete povrchy, na které často saháte, neměli byste opomíjet několikrát denně čistit i skla brýlí. Jak brýle správně nosit, aby se nemlžily, a jak je čistit?

Aby se brýle nemlžily
Zamlžené brýle při nošení roušky jsou peklo, existuje ale několik způsobů, jak předejít. Jeden z nejlepších je horní okraj roušky (zhruba čtvrtinu) ohnout směrem dovnitř a nasadit roušku na obličej. Osvědčené jsou ale i staré dobré triky jako odmaštění skel jarovou vodou, kterou posléze opláchnete proudem vody. Nebo použití tuhého mýdla či pěny na holení, kdy přípravek nanesete na skla, necháte chvilku působit a suchým hadříkem z mikrovlákna rozleštíte do čista.

Čistěte po návratu domů
Skla brýlí nezapomeňte často dezinfikovat, a sice přípravky na alkoholové bázi. „Dioptrické a sluneční brýle umývejte co nejčastěji vodou s běžným detergentem a osušte je. A udělejte to vždy po návratu domů,“ upozorňuje vzhledem k současné situaci Státní zdravotní ústav.

Kontaktní čočk y nyní n epou žívejte...
Když už, tak jednodenní
Státní zdravotní ústav mimo jiné doporučuje, aby lidé zbytečně nenosili kontaktní čočky. Je lepší místo nich nosit dioptrické brýle. Časté sahání do očí kvůli čočkám totiž zvyšuje riziko možné infekce. Pokud se ale bez čoček neobejdete, upřednostňujte jednodenní kontaktní čočky a před jejich nasazením a vyndáním si vždy důkladně umyjte ruce. Také se snažte nesahat si přes den do očí!

NIKDY! Na brýle neplivejte. V žádném případě je neotírejte do roušky ani do oblečení.

Rouška musí sedět!
Základní pravidlo zní, rouška případně šátek) musí dobře sedět na obličeji. To znamená, že vydechovaný vzduch neuniká otvorem u očí a nezamlžuje brýle. Pokud vám totiž rouška kolem nosu nesedí, neplní svou funkci, a to je špatně! Chirurgické roušky mají v horní části drátek, který se dá vytvarovat podle nosu. Pokud ale máte šátek nebo ušitou roušku, musíte je okolo nosu dobře utáhnout. A brýle si nasazujte na roušku či šátek.

Muž bez roušky plival na lidi a křičel, že má žloutenku.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.