7 rad, jak poznat alkoholičku: CO DÁMY K PITÍ PŘIVÁDÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

7 rad, jak poznat alkoholičku: CO DÁMY K PITÍ PŘIVÁDÍ

Ilustrační foto
Ilustrační foto (shutterstock)

Ženský alkoholismus se nevyhýbá žádné společenské skupině. Jsou to lékařky, umělkyně, matky na mateřské i bezdomovkyně. Některé odmítají svůj problém odhalit před okolím a vyhledat pomoc, nebo si ho dokonce ani nepřipouštějí.

Koronavirový čas svádí k pití Pracujete z domu, jste v karanténě nebo máte ošetřovačku na dítě? Dát si každý večer pár skleniček na uklidnění může být nebezpečné. „Závislost se u žen rozvíjí po kratší době a po menších dávkách pití než u mužů,“ vysvětluje prof. PhDr. Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Nebezpečný střední věk

Až 60 % léčených alkoholiček je ve věku 36 – 55 let, 14 % jsou seniorky nad 60 let. Ženy mladší 35 let jsou často zároveň závislé i na drogách a lécích nebo trpí i poruchou příjmu potravy. Důvody? Rozvod, luxus i prázdné hnízdo. Ženy začnou pít ve chvíli, kdy zůstávají po rozvodu samy s dětmi. Po lahvi sáhnou tzv. »zelené vdovy«, ženy žijící v luxusu, které nemusí chodit do práce. Ohroženy jsou i ženy poté, co se jim odstěhují děti, ženy na mateřské, čerstvé důchodkyně i ty v menopauze.

Léčba

Léčit se alkoholička může ambulantně nebo při hospitalizaci na speciální klinice, musí ovšem sama chtít. Nejprve kontaktuje ambulantního lékaře, ten posoudí, zda je pacientka vhodná k ambulantní léčbě, k hospitalizaci, nebo je v tak špatném stavu, že musí projít detoxikační kúrou. Čekací doby jsou různé. Někdy v řádu dnů, někdy i týdnů. Léčba pak trvá například na klinice adiktologie v Praze cca 12 – 17 týdnů.

Jak poznat alkoholičku

  1. Ženy pijí většinou doma o samotě.
  2. Přes den jsou unavené a často i spí.
  3. Lahve s alkoholem si schovávají na nejrůznějších místech po bytě.
  4. Jsou oteklé v obličeji, mají nafouklé břicho, kruhy pod očima, popelavou pleť a ztrhané rysy.
  5. Alkoholičky jsou roztržité, zapomnětlivé, duchem nepřítomné a podezíravé. Nepečují o sebe ani o děti, ztrácí zájem o partnera a o sex.
  6. Pijanky tvrdí, že mají pití pod kontrolou, a odbornou pomoc odmítají.
  7. Tu vyhledají až v okamžiku, kdy dojde k nějaké neudržitelné situaci. Například ke hrozbě rozvodu, odebrání dětí, ztráty zaměstnání.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.