Aha Rádce: 10 triků, jak zkrotit vír v nádrži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Aha Rádce: 10 triků, jak zkrotit vír v nádrži

ilustrační foto
ilustrační foto (Reuters)

Co týden, to desetníček a o prázdninách třikrát rychleji. Tak nějak rostou letos ceny benzinu a nafty už od ledna. Jestli nechcete, aby vás rodinné výlety přišly zbytečně draho, naučte se jezdit levněji.

Od začátku roku zdražily benzin i nafta zhruba o pětikorunu za litr. A právě o prázdninách, které jsou u většiny z nás ve znamení výletů, ať už za hranice, nebo po Česku, nabralo zdražování paliv zběsilé tempo. Jako řidiči to buď můžeme trpět a na čerpacích stanicích sahat hlouběji a hlouběji do portmonek, nebo začít jezdit úsporněji. To přitom ve většině případů znamená i větší bezpečí pro posádku vozu. Tak hurá do toho. Tyto tipy na úspornou jízdu doporučuje rakouský autoklub ÖAMTC.

1] Po nastartování jeďte

Žádné zahřívání motoru ani chlazení kabiny klimatizací na místě. Startujte až těsně předtím, než šlápnete na plyn a vyrazíte.

2] Dodržujte odstup

Nelepte se na auta před vámi a jezděte tak, aby vám místo sešlápnutí brzdy postačilo sundat nohu z plynu. V ideálním případě se na dálnici brzdí, jen když narazíte na kolonu nebo zpomalujete u exitu. Po každém brzdění totiž nutně následuje akcelerace, a ta stojí nejvíc paliva.

3] Držte se nejvyššího

Co nejrychleji se dostaňte na rychlost, při které zařadíte nejvyšší stupeň, a toho se držte, co to jen jde.

4] Brzděte motorem

Z kopce, ale i před zpomalením, kolonou nebo semaforem sundejte s předstihem nohu z plynu a brzděte motorem. Při fázích dojezdu motor nespotřebovává žádné palivo a šetříte si i brzdové destičky.

5] Rozumně s tempomatem

Tempomat používejte jen na rovině při plynulé jízdě, kde s ním palivo ušetříte. V kopcích a zatáčkách může ale spotřebovat víc paliva, než když budete šlapat na pedály sami.

6] Využijte navigaci

V navigaci volte nejúspornější trasu, která umožní plynulou jízdu. Nemusí to být ta nejkratší nebo nejrychlejší.

7] Dofukujte pneumatiky

Nízký tlak v pneumatikách zvyšuje valivý odpor a spotřebu.

8] Nevozte zbytečnosti

Kdykoliv nevyužíváte střešní nosič, odmontujte ho, zvyšuje aerodynamický odpor a spotřebu. Stejně tak pročistěte kufr a interiér vozu od zbytečného nákladu, každý kilogram se počítá.

9] Pečujte o vůz

Opot řebovaný motorový olej, špinavý vzduchový filtr nebo staré svíčky zbytečně zvyšují spotřebu vozu. Měňte je pravidelně.

10] Využívejte slevy a aplikace

Při tankování využívejte mobilní aplikace, které vám najdou levné čerpačky v okolí. Palivo vám mohou zlevnit i slevové a věrnostní karty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.