Jak vyzrát na peníze v manželství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak vyzrát na peníze v manželství

...
... (iStock.com)

Alkohol, cigarety, hraní na automatech a nezřízené nakupování jsou nejčastější důvody »finančních« hádek mezi manželi. Někdy ale můžou peníze partnerský vztah posílit. Aha! nabízí rady, jak na to!

Rada psycholožky: Začít spořit se dá kdykoli
Protékají vám peníze mezi prsty? Začněte spořit! „Se spořením je to jako se cvičením. Čím později s ním začnete, tím více to bolí. Není to ale nemožné,“ říká psycholožka Martina Viewegová.

Láska prochází finančním kontem
Peníze jsou jedním z hlavních bodů, okolo kterých se točí manželské vztahy. Pro řadu Čechů neznamená ale svatba důvod pořídit si společný účet. Podle nejnovějšího průzkumu banky ING má každý druhý Čech, který žije v partnerském vztahu, svůj vlastní účet. Většina přitom ale s partnerem hospodaří společně a společně také spoří. Právě společné spoření dokáže páry stmelit, protože podporuje společnou odpovědnost i toleranci. „Když společně spoříme, dáváme tím najevo, že vztah myslíme vážně,“ říká psycholožka Martina Viewegová.

Národní týden manželství: Čas pro práci na vašem vztahu
Je pro vás tento týden nejdůležitějším datem 14. únor, kdy slaví svátek Valentýn? Slavit a pracovat na svém vztahu byste ale měli celý tento týden, který je Národním týdnem manželství. V celé republice je řada akcí, do kterých se můžete zapojit.

Nejčastější důvody hádek
Společné peníze dokážou páry nejen stmelit, ale i rozdělit. Podle výzkumu agentury Ipsos je důvodem každé druhé hádky závislost na alkoholu, cigaretách nebo automatech,

Pozor na zbytečné drobné výdaje. Jsou finanční dírou, kudy utíká nejvíce peněz.

5 RAD, JAK SE NEHÁDAT KVŮLI PENĚZŮM
»Štěkáte« se s partnerem kvůli penězům? Pozor!

Hádky o peníze bývají jednou z nejčastějších příčin rozvodů. Odborník na finance Tomáš Černý radí, jak v manželství řešit finance v klidu:

1. Stanovte si společné cíle
Na začátku vztahu si ujasněte, jak chcete řešit zásadní věci a jak je zaplatíte. Kde chcete bydlet, kolik chcete mít dětí, jak si představujete svůj život ve stáří. Snaha sladit představy o společném životě se vyplatí. Po stanovení velkých cílů si stanovte i ty menší, které zároveň slouží jako odměna a podpora vašeho manželství. Takovým menším cílem může být třeba pěkná dovolená.

2. Sledujte výdaje
Je nezbytné mít přehled o svých výdajích. Nezáleží na tom, jestli budete používat papír nebo aplikaci v telefonu, ale bez základního přehledu se neobejdete. O pravidelných platbách i mimořádných výdajích by měli mít přehled oba partneři.

3. Mluvte spolu
Jednou za čas byste si měli společně s partnerem v klidu sednout a projít si své finance. Nemusí to být příjemné, ať už jste na straně šetřílka, nebo utráceče. Snažte se najít kompromis.

4. Prvně plaťte sobě
Hned po tom, co vám oběma přijde výplata, dejte část (např. 10 procent) stranou, třeba na spořicí účet, kam nemáte snadný přístup. Když budete se šetřením čekat, co vám na konci měsíce zbyde, nic neušetříte.

5. Nezapomínejte se bavit
Život není jen o úsporách a počítat každou korunu není dlouhodobě schůdné. Stanovte si každý určitou částku, kterou smíte utratit za cokoliv, ať už společně, nebo každý zvlášť. Partnera za tuto útratu nebudete soudit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.