Rádce Aha! 7 chytáků ve smlouvách o životním pojištění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! 7 chytáků ve smlouvách o životním pojištění

.
(Shutterstock)

Více než čtvrtina Čechů nerozumí při uzavírání pojištění své pojistné smlouvě. A každý sedmý Čech se dokonce ani nesnaží smlouvu číst. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Češi ke svým pojistkám přistupují příliš důvěřivě. Až pozdě zjistí, že jejich smlouva má řadu výluk, kvůli kterým na peníze nedosáhnou. „Pro běžného člověka jsou smlouvy a obchodní podmínky většiny pojišťoven elaborátem k týdennímu studiu. Je v nich spousta složitých formulací, tabulek a dalších nástrah,“ říká Jindřich Lenz ze životního pojištění Mutumutu, které si průzkum objednalo. Aha! připravilo 7 nejčastějších nástrah »životkových « pojišťovacích smluv.

1 Nízké krytí
Libujete si, jak málo za své pojištění platíte? Pozor! Když se vám něco stane, levná pojistka vám nejspíš moc nepomůže. Počítejte, že kvalitní pojistka se bude pohybovat okolo 5 – 10 % hrubého platu.

2 Výluky
Oblíbeným trikem jsou výluky, tedy situace popsané ve smlouvě, na které se pojištění nevztahuje. Bolesti zad, duševní choroby, vybrané typy rakoviny. To jsou časté diagnózy, které pojišťovny nekryjí nebo kryjí jen u některých pojištění.

3 Úrazová pojistka
Máte pojištění na úraz za pár korun? Pozor! Na maximální částku často dosáhnete jen v pár nejzávažnějších případech. Navíc 90 % pracovních neschopností a 96 % invalidit je způsobeno nemocemi, a teprve zbytek úrazem.

4 Příliš krátké pojištění
Častým způsobem, jak ušetřit na životním pojištění, bývá krátké trvání smlouvy. Jenže riziko, že se vám něco stane, stoupá s věkem. Proto smlouva, která vás pojistí například do 40 let, bude výrazně levnější než ta, která vás pojistí do 50. Správná pojistka by ale měla chránit po celou dobu produktivního věku.

5 Investice
Chcete, aby vaše pojištění mělo i investiční složku a vy neplatili »jen tak«? Problém je, že část vašich peněz, která jde do investice, vám nepomůže v případě nemoci nebo úrazu. Budete mít tedy za stejně peněz nižší krytí, pokud se vám něco stane. Navíc zhodnocení u investovaných peněz nebývá žádná sláva.

6 Pojištění »rýmičky«
Je zbytečné pojišťovat se na chřipku nebo zvrtnutý kotník. Proč? Budete platit zbytečně moc. Spíše se vyplatí kvalitní pojistka pro opravdu závažné problémy.

7.Extrémně dlouhé pojištění
Opačným extrémem jsou pojistky s trváním hluboko do důchodového věku. Taková pojistka bude zbytečně drahá a navíc vás často pojistí jen na úrazy. Lepší je kvalitní pojištění do 65 let než stejně drahé pojištění do 85 let, ale s horšími podmínkami.

 Češi a pojistné smlouvy
2 % vědí o všech výlukách svého pojištění
26 % nerozumí svým pojistným smlouvám
14 % smlouvy vůbec nečte
15 % vůbec neví, co jejich pojištění kryje

Přečtěte si
Josef124
23. 5. 2022 • 21:15

Chytáky jsou snad ve všech smlouvách.... Já jsem si sjednávala životní pojištění vloni a nejlepší nabídku jsem dostala od pojišťovny MetLife http­s://ww­w.me­tlife­.cz/in­divi­dual­ni-pojisteni/zivotni-pojisteni/ . Samozřejmě jsem nabídku nejdřív prokonzultovala s kamarádem, který se v pojišťovnictví pohybuje a až po jeho odsouhlasení jsem pojistku uzavřela .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.