Jak získat peníze na lázně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak získat peníze na lázně!

Dopřejte si klid a příjemné prostředí
Dopřejte si klid a příjemné prostředí (Shutterstock)

Chtělo by to lázně! Tak takhle si asi občas povzdechne každý. Jenže takový ozdravný pobyt s léčebnými procedurami může vyjít i na desítky tisíc. Pokud si ho tedy platíte z vlastní kapsy. Možná ale nemusíte. Třetí díl seriálu Aha! vám poradí, kdy a za co můžete v lázních ušetřit.

Pokud jste dlouhodobě nemocní, po těžké operaci nebo jste prodělali onkologické onemocnění, máte na lázně nárok. A není to složité. Požádejte praktického lékaře o vystavení návrhu na lázeňskou péči. V některých případech přiložte doporučení odborníků, u kterých se léčíte. Pak už záleží na revizním lékaři vaší zdravotní pojišťovny, zda vám lázně »přiklepne«. Pokud se ale stane, že vám »revizák« kvůli chybějícímu posudku lázně zamítne, nevěšte hlavu. Informujte se v pojišťovně nebo u lékařů, co vše ještě k žádosti potřebujete, doplňte to a odvolejte se!

TŘI CESTY JAK SE ZOTAVIT
Zatímco – jak se traduje – všechny cesty vedou do Říma, tak do lázní směřují zcela jistě tři.

1. Všechno si zaplatím Je to určitě nejjednodušší, i když nejdražší cesta. Jde spíš o relaxaci a odpočinek než o léčbu jako takovou. Přesto tyto wellness pobyty v posledních letech využívá mnoho lidí. Nemusíte se ale spokojit jen s relaxací, zaplatit si lze i léčebné procedury.
JAK UŠETŘIT: Můžete si pohlídat zajímavé ceny na slevových portálech nebo v akčních nabídkách jednotlivých lázní.

2. Všechno mám zadarmo
Této komplexní lázeňské péči se lidově říká lázně »na křížek«.

Co hradí pojišťovna:
◗ ubytování ve standardním dvoulůžkovém pokoji
◗ lázeňskou léčbu
◗ plnou penzi podle lázeňského dietního systému

Co musíte udělat:
Vyberte si lázně, které se zaměřují na vaše onemocnění, a pošlete tam pojišťovnou schválený návrh. K nástupu na pobyt budete předvoláni dle kapacitních možností konkrétního zařízení nejpozději 5 pracovních dní předem. Délka pobytu je podle typu diagnózy buď 21, nebo 28 dnů. Po tu dobu budete v pracovní neschopnosti.

 

3. Platím jen něco
Jde o příspěvkovou lázeňskou péči, kdy zdravotní pojišťovna platí jen část nákladů. Poskytuje se v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro lázně »na křížek«, především u chronických onemocnění, a to zpravidla jednou za dva roky. Pobyt je buď třítýdenní, nebo čtrnáctidenní. Nastoupit musíte do 6 měsíců od vystavení návrhu na lázeňskou péči vaším lékařem.

Co hradí pojišťovna
• lázeňskou léčbu

Co hradí pacient
• ubytování v registrovaném zdravotnickém zařízení
• plnou penzi

Jak ušetřit:
Pokud to váš zdravotní stav umožňuje, jeďte na příspěvkovou lázeňskou péči v zimním období. Některá zařízení poskytují stejně kvalitní služby za výrazně nižší ceny.

 Děti mají také nárok
Děti s některými diagnózami mohou také využít komplexní lázeňskou péči. Jde o dýchací obtíže, nemoci kožní, onkologické, trávicího ústrojí a obezitu. Ve specializovaných léčebnách mohou pobývat děti všech věkových kategorií. „Nejmenší od 1,5 roku do 6 let přijíždějí v doprovodu rodičů nebo prarodičů, kterým pobyt také hradí pojišťovna. Starší děti a mládež do 18 let přijíždějí do lázní samostatně. Po dobu pobytu v našich lázních děti nezameškají školní výuku. Součástí komplexu našich dětských léčeben je i základní škola,“ vysvětluje Dalibor Chrastina ze společnosti Lázně Luhačovice. Nastoupit je nutné do 6 měsíců od vystavení návrhu na lázeňskou péči lékařem.

Co hradí pojišťovna dětem:
• ubytování
• plnou penzi
• lázeňskou léčbu

průvodci:
• ubytování
• plnou penzi

Kdo má smůlu?
Tlouštíci
Máte nadváhu, trápí vás klouby a potřebovali byste totální endoprotézu a následnou lázeňskou rehabilitační léčbu? Tak byste měli začít hubnout! Může se totiž stát, že lékaři podmíní operaci tím, že výrazně shodíte. A to platí i pro následnou lázeňskou léčbu. Tloušťka se významně podílí na pacientových obtížích a obezita je rizikem samotného operačního výkonu i příčinou možných pooperačních potíží a komplikací v následné rehabilitaci. Zhubnutí proto může být i podmínkou pro navržení a schválení lázní. „Vyhláška ministerstva zdravotnictví skutečně v některých případech vyžaduje, aby pacient zhubl,“ vysvětluje mluvčí VZP Vlastimil Sršeň a dodává: „Při opakovaném pobytu je nutné doložit, že pacient s BMI (body mass index, jímž je dán stupeň obezity – pozn. red.) vyšším než 30 zhubl od posledního pobytu o 5 %. To ale zase není tak nesplnitelné. Např. při váze 85 kg a výšce 165 cm (BMI 31) je to asi 4,5 kila dolů. U obézních při BMI nad 35 je potřeba shodit 10 % od posledního pobytu v lázních. To platí i pro pacienty s problémy pohybového ústrojí, hypertenzí a diabetem.“

Kuřáci
Kuřák se srdečními obtížemi nebo se žaludečními vředy se může také dočkat odmítnutí. A to jak ze strany svého praktického lékaře, tak i od zdravotní pojišťovny. „Pokud lékař nepředepíše kuřákovi lázně na léčbu žaludečních vředů, postupuje správně z hlediska právního i odborného medicínského pohledu,“ říká Sršeň. Kouření je v tomto případě kontraindikací lázeňské léčby, tedy důvodem, proč ji pacient nemůže absolvovat.

Kuřák má smůlu, když:
• trpí nějakou chorobou ze skupiny nemocí trávicího ústrojí • je po operaci žaludku, dvanáctníku, jícnu a střev
• má nemocné oběhové ústrojí
• má poruchu výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (včetně diabetu!)
• potýká se s nemocí dýchacího ústrojí

Alkoholici
Alkoholik po operaci, je-li u něho shledána zdravotní indikace k lázeňské péči a je do lázní přeložen z lůžka na lůžko, má pobyt hrazen. Pokud sem však bude chtít opakovaně, pravděpodobně nemá šanci. Alkohol ve fázi závislosti patří mezi obecné kontraindikace lázeňské léčebně rehabilitační péče.

POZOR!
Tato omezení obézních, kuřáků i alkoholiků se netýkají té lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče.

 

8 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH OTÁZEK
1. Mohu sám požádat o nějakou z forem lázeňské péče?
Ano. Pokud to váš zdravotní stav vyžaduje, požádejte ošetřujícího lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči. „Ta není zařazena do tzv. indukované či vyžádané péče. Vašemu lékaři nehrozí žádné sankce za to, že vám lázně předepíše,“ vysvětluje Dalibor Chrastina z Lázní Luhačovice.

2. Mohu si vybrat konkrétní lázně?
Požádejte lékaře, aby vypsal vámi vybrané lázně na místo první volby v návrhu na lázeňskou péči. Pokud vaše pojišťovna změní lázeňské zařízení, nebojte se požádat o vysvětlení. Po odeslání schváleného návrhu už ho není možné změnit! Trvejte na lázeňské společnosti, kterou si vyberete.

3. Co mohu udělat pro to, abych jel do lázní »na křížek«?
V tomto případě zcela záleží na revizním lékaři vaší zdravotní pojišťovny. Ten v odůvodněných případech může namísto komplexní lázeňské péče schválit pouze péči příspěvkovou.

4. Pokud mám schválenu komplexní léčebnou péči, budu muset počítat i tak s nějakými příplatky?
U komplexní lázeňské péče hradí pojišťovna svým klientům veškeré náklady na vyšetření a léčení, stravování a ubytování ve standardní úrovni. „Dopravu hradí pojišťovna pacientům v případě, že jejich stav neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotní dopravní služby. Ubytování je poskytováno dle možnosti a kapacity lázní ve dvoulůžkových pokojích se základním vybavením. Pacient si může sám platit nadstandard, kterým je jednolůžkový pokoj a jeho jiné vybavení jako třeba televize, lednice a podobně,“ vypočítává mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

5. Jak často chronicky nemocný může do lázní jezdit »na křížek«?
Zákon stanoví nemoci, u nichž lze lázeňskou léčebně rehabilitační péči poskytnout. A určuje i délku a četnost pobytu. „Pro každou indikaci je samostatně stanoveno, zda opakování má být formou komplexní nebo příspěvkové péče. Pro příspěvkovou péči zákon stanoví, že opakování příspěvkového pobytu je možné jednou za dva roky,“ vysvětluje Sršeň.

6. Jak a kdy se dozvím, kdy mám nastoupit na komplexní lázeňskou péči? Lázeňské zařízení pacienta nejpozději 5 pracovních dnů před nástupem k pobytu předvolá. Současně mu sdělí všechny další nezbytně nutné informace (kde a jak se bude v lázních hlásit, co je třeba si vzít s sebou, možné způsoby dopravy do lázeňských objektů a podobně). Termín předvolání je pro pacienta vždy závazný.

7. Kdo může doprovázet dítě do lázní po dobu komplexní lázeňské péče? Průvodcem dítěte musí být dospělá osoba – rodič, prarodič či zletilý sourozenec. Po dobu pobytu se mohou tyto osoby vystřídat.

8. Má zaměstnaná maminka nárok na dočasnou pracovní neschopnost, pokud doprovází dítě do lázní?
Průvodce nezletilého pacienta při komplexní lázeňské péči má nárok na neschopenku po celou dobu pobytu v dětské léčebně. Tu mu na požádání vystaví lázeňský lékař, který dítě do lázní přijímá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.