Plošné testy na »koronu«: Dobrovolníci, hlaste se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Plošné testy na »koronu«: Dobrovolníci, hlaste se!

 (Reuters)

Kolik lidí v Česku se vlastně setkalo s koronavirem? To zatím netuší ani odborníci. Jasno by ale mělo být po hloubkovém testování, které začne v příštích dnech. Dobrovolně se do projektu zapojí 27 tisíc Čechů, kteří budou tvořit reprezentativní vzorek populace.

Průzkum, jehož výsledky budou známy počátkem května, se bude týkat míst, kde se předpokládá různá míra promoření nákazou. Uskuteční se v v Praze, na jižní Moravě, Litoměřicku a Litovelsku. „Ukáže nám to, v jaké fázi epidemie jsme a jaký je odhad dalšího vývoje. Pokud bude podíl nakažených v populaci nízký, čeká Česko další nárůst případů v příštích týdnech a měsících,“ upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO).

Někde jen promile
Podle jeho náměstka a epidemiologa Romana Prymuly (56) se podíl lidí s protilátkami bude pohybovat mezi promile a maximálně pár procenty. „Neočekávám, že to budou desítky procent,“ dodal. Podobný průzkum kolektivní imunity už provedli nebo chystají také v Německu, Rakousku nebo Švédsku. Podle Prymuly jsou ale výsledky značně rozdílné – někde je nakaženo 15 procent, jinde to byly promile. V každém případě se ale ukáže, kolik je vlastně nakažených, kteří nemají vůbec žádné příznaky. „Je určitá skupina lidí, kteří nejsou ve statistikách pozitivních případů zachyceni, ale přitom si onemocněním již prošli. Sami o tom nevědí, protože neměli nebo nemají příznaky. Přitom se už u nich vytvořily protilátky a mohou být infekční,“ uvedl ministr.

Vodítko pro vládu
„Účast je naprosto dobrovolná a zcela bezplatná. Respondentovi bude po souhlasu proveden rychlotest, v Uničově a Litovli bude i odběrový test,“ upřesnil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek (52). Podle zjištěných dat bude pak vláda postupovat při uvolňování ochranných opatření.

7 nejdůležtějších otázek
1. Kdy bude testování probíhat?
Průzkum se uskuteční od 23. dubna do 30. dubna a výsledky by měly být známy počátkem května.
2. Kdo se může zúčastnit?
Na odběrových místech se může nechat testovat kdokoliv ve věku od 18 do 89 let, v Praze a v Brně se budou testovat i děti mezi 8 a 17 lety po souhlasu zákonného zástupce. Seniory nad 60 let test čeká v ochranném režimu. Budou mít vyhrazený čas od 8 do 10 hodin.
3. Kdo se zapojit nemůže?
Do studie se nemohou přihlásit lidé, kteří už byli pozitivně testovaní na Covid-19 nebo se z nemoci vyléčili. Smůlu mají také ti, kteří vykazují příznaky tohoto onemocnění nebo mají nařízenou karanténu. A neuspějí ani lidé s trvalým pobytem mimo Českou republiku.
4. Jak test na místě proběhne?
Lidé, kteří mají zájem se zapojit, mají chodit na odběrová místa. Pokud o jejich věkovou skupinu bude ještě zájem, budou seznámeni s pravidly studie, podepíší informovaný souhlas, vyplní jednoduchý dotazník a bude jim odebrána kapka krve. Používány mají být jedny z nejkvalitnějších testů, do nichž se musí kápnout přesné mikrolitry krve. Například v Praze je ale už tak velký zájem, že se lidé budou muset připravit na čekání ve frontách.
5. Kdy se testovaní dozvědí verdikt?
Výsledek rychlotestu se lidé dozvědí asi za půl hodiny. Pokud by byl pozitivní, budou odesláni ještě na klasický test prováděný z výtěru z nosohltanu.
6. Jak se vybíraly regiony pro testování?
Odborníci zvolili oblasti, které se liší počtem nakažených na sto tisíc obyvatel. Jsou to Jihomoravský kraj a Brno se čtyřmi desítkami nakažených, dále pak Praha (123), Olomouc (161), Litoměřice (400) a také Uničov a Litovel (665), které byly na začátku epidemie uzavřené kvůli vysokému výskytu nakažených. Tam bude kvůli podrobnějšímu zkoumání odebráno účastníkům studie více krve do zkumavky.
7. Jak se bude určovat vzorek populace?
Část lidí do studie osloví Český statistický úřad a Akademie věd ČR tak, aby byla zajištěna reprezentativnost studie. Některé chronické pacienty dodal« i pražský IKEM. Vzorek testovaných vznikne podobně jako například u průzkumů veřejného mínění, kdy se přihlíží k věku, pohlaví, povolání a podobně.

Kde se bude testovat:

Kde se bude testovat

Úleva pro cigára a pivo
Cigarety se starým kolkem s nižší spotřební daní mohou být na pultech k mání až do konce června. Lhůtu o měsíc včera kvůli komplikacím spojeným s epidemií koronaviru prodloužila Sněmovna. Vláda původně navrhovala jen prodloužení doby pro stahování těchto cigaret z trhu. Zároveň prošla i možnost pro pivovary žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázali prodat kvůli zavřeným hospodám. Poslanci se museli tentokrát sejít v téměř plném počtu, aby mohli přehlasovat Senát, který jim vrátil některé zákony. Ještě předtím však schválili vládní návrh, aby ošetřovné pro rodiče dětí do 13 let stouplo na 80 procent ze současných 60 procent denního vyměřovacího základu. Vyplácet se má zpětně od 1. dubna do začátku prázdnin rodičům, jejichž děti nemohou do školy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.