Šok pro vládu: Soud zrušil omezení pohybu i zákaz prodejů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šok pro vládu: Soud zrušil omezení pohybu i zákaz prodejů

 (Reprofoto ČT)

Naději, že by se život mohl vrátit do normálu ještě dřív, než jak si narýsovala vláda, dal Čechům pražský městský soud. Ten s účinností od pondělí zrušil nařízení omezující volný pohyb a zákaz prodejů ve většině obchodů a provozoven.

Z popudu experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála Městský soud v Praze jako nezákonná zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, a to s účinností od 27. dubna. Konkrétně šlo o nařízení omezující maloobchodní prodej i volný pohyb osob. Ta ve čtyřech etapách během března a dubna vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Příliš velká moc
A to byl právě podle soudu ten problém. „Soud shledal, že za situace, kdy je vyhlášen nouzový stav, může omezit základní práva a svobody v natolik masivní míře pouze vláda, a to svým unesením vydaným na základě krizového zákona,“ uvedl soudce Štěpán Výborný s tím, že je nepřípustné, aby takovými pravomocemi disponoval jen úřad ministra Adama Vojtěcha (33, za ANO). Soud dal vládě čas do pondělí, aby mohla opatření přijmout znovu, třeba podle zákona o krizovém řízení. Tedy tak, jak mimořádná opatření již platila, než veškerou pravomoc přebral Vojtěch.

Svoboda od pátku?
„Budeme hledat takové řešení, abychom vyhověli soudu, a současně jsme zachovali opatření, která jsou z epidemiologického hlediska klíčová pro zamezení šíření epidemie,“ reagoval na verdikt ministr zdravotnictví. Jenže s tím může být problém. Krizový zákon je možné »nasadit« jen během nouzového stavu, a ten v Česku platí do pátku 30. dubna. Pokud jej Sněmovna neprodlouží i za duben, znamená to, že všechny obchody a služby, které vláda odsouhlasila otevřít v předstihu (viz. box), otevřou již v pátek.

UMÍRAJÍ HLAVNĚ ŠEDESÁTNÍCI
Mezi nakaženými je přibližně 20 procent seniorů. Deset až 11 procent nemocných je starších 75 let. „Mezi 206 zemřelými do středy bylo 90 procent osob starších 60 let,“ uvedl Ladislav Dušek. Většinou se zhoršilo nějaké jejich onemocnění, nejčastěji obezita, cukrovka, rakovina či nemoci srdce nebo dýchání. Mimo zdravotnická zařízení zemřelo 45 lidí. Z celkového počtu nakažených v Česku potřebuje léčbu v nemocnici necelých 15 procent pacientů, z této skupiny pak 29 procent musí být napojeno na plicní ventilátor či mimotělní oběh. Aktuálně je ve špitálu s Covid-19 372 Čechů, z nich 82 ve velmi těžkém stavu – 48 na plicním ventilátoru a pět na mimotělním oběhu. Zemřelých jsou asi tři procenta nakažených, podle Duška většina zemřela na jiné onemocnění, ale byli na Covid-19 pozitivní.

ŠANCE NA ODŠKODNÉ?
Zatímco krizový zákon výslovně připouští možnost žádat stát o náhradu škody kvůli vládním nařízením, u zdravotnického zákona, podle kterého se opatření od konce března řídí, nikoliv. Podle spekulací se kabinet touto změnou chtěl »posichrovat«, aby podnikatelům a živnostníkům nemusel hradit ušlý zisk. Otvírá se jim tak po verdiktu soudu šance na odškodné? „Tato otázka se jistě bude v následujících dnech řešit. V rámci pomoci poskytované státem se ale již hodně subjektů nároku na náhradu jakékoliv škody zřeklo,“ sdělila Aha! Jana Sedláková z advokátní firmy Sedlakova Legal.

Změna plánu: Obchody otevřou dřív
Na dřívější otvírání dalších obchodů a služeb kývla včera vláda. Nový harmonogram představil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (50, za ANO). Plán je následující:

Od pondělí 27. dubna:
● obchody do 2500 metrů čtverečních s vlastním vchodem
● posilovny a fitness centra
● autoškoly
● knihovny
● bohoslužby do 15 osob
● zoo a botanické zahrady bez vnitřních pavilonů

Od pondělí 11. května:
● všechny větší provozovny i obchody v nákupních centrech
● restaurace s výdejním okénkem a zahrádkou
● kadeřnictví a pedikérství
● muzea, galerie a výstavní síně
● masáže
● exteriéry hradů a zámků

Od pondělí 25. května:
● ubytovací služby
● kulturní a společenské akce (bez upřesnění počtu účastníků – pozn. red.)
● restaurace včetně vnitřních prostor
● hrady a zámky včetně interiérů
● početnější svatby za specifických podmínek (dosud je počet přítomných omezen na 10 osob) Pozn.: původní vládní plán počítal s postupným otvíráním během dubna a května, poslední termín byl 8. června.

Zmrazení nájmů: Schváleno
Až do ukončení mimořádných opatření nebude možné zvýšit nájemné z bytů. Kabinet svým rozhodnutím navazuje na již přijatý zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. To by pak měli do konce letošního roku uhradit.

Co řekli na rozhodnutí soudu
Prezident Miloš Zeman (75)
Bere na sebe zodpovědnost
„Soud na sebe bere veškerou odpovědnost za dopady svého rozhodnutí. Ať už jde o dopady na životy a zdraví obyvatel, tak na hospodářství celé republiky.“

Premiér Andrej Babiš (65, ANO)
Zachránili jsme tisíce životů
„Rozhodnutí soudu plně respektuji. Osobně mi ale přijde absurdní. Nechápu, že soud ruší opatření vlády, která v Česku zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů a díky kterým jsme celou tu epidemii tak úspěšně zvládli.“

Vicepremiér Jan Hamáček (41, ČSSD)
Chce to nouzový stav
„Rozhodnutí soudu o zrušení čtyř opatření ministerstva zdravotnictví potvrzuje, že pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem.“

Šéf ODS Petr Fiala (55)
Smutné potvrzení
„Rozhodnuti soudu je jen smutným potvrzením vládní neschopnosti a chaosu, které ohrožují osudy lidí i prosperitu země. Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně.“

Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek (59)
Bando amatérů, odejděte
„Vládo ČR, Vy bando amatérů, která ignoruje vládu práva, omluvte se a odejděte. Svobodný občan nepotřebuje vůdce, který opovrhuje pravidly.“

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 7138 NAKAŽENÝCH, 210 MRTVÝCH A 2152 VYLÉČENÝCH
V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 7138 lidí. Nejvíce případů hlásí Praha, Moravskoslezský a Středočeský kraj. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 210 lidí. Vyléčených pacientů je 2152.

OHNISKO NÁKAZY V PRODEJNĚ
Nákaza koronavirem se v Napajedlích na Zlínsku šířila zřejmě z prodejny potravin, kde byly nemocné čtyři prodavačky. „Hygiena v Napajedlích evidovala 26 případů. Odtud se nákaza rozšířila do Otrokovic, kde je jich více než 10,“ řekl hejtman Jiří Čunek. Ve městě proto hygienici nařídili okamžitou dezinfekci společných prostor domů.

ROUŠKY? PRO JE 70 % ČECHŮ
Sedmdesát procent Čechů si myslí, že roušky jako ochrana před šířením koronaviru jsou účinné a má smysl je nosit. Jak ukázal průzkum společnosti Nielsen Admosphere, polovina lidí roušku nosí jen po dobu jednoho pobytu mimo domov, pak ji znehodnotí či vyvaří. Čtvrtina dotázaných nosí jednu roušku celý den. Za neúčinné považuje roušky 22 procent občanů.

ROCK FOR PEOPLE NEBUDE
Festival Rock for People organizátoři kvůli vládním opatřením zrušili. Náhradní termín bude v příštím roce. Ředitel festivalu Michal Tomes žádá fanoušky o podporu tím, aby si ponechali zakoupené vstupenky a využili je na nové datum.

OSVČ: 348 970 ŽÁDOSTÍ
O vyplacení příspěvku zažádalo do středy téměř 349 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Finanční správa jich vyřídila již 309 970 a vyplatila 6,5 miliardy korun. Průměrná částka na jednu žádost činí 24 758 korun.

ZIMNÍ SEZONA BYLA SLABÁ
Návštěvnost českých hor byla v zimní sezoně nejmenší za šest let. Mimo toho, že nepřálo počasí, protože teploty byly nadprůměrně vysoké, byla sezona kvůli koronaviru předčasně ukončena.

NA LETIŠTI PROPOUŠTÍ
Letiště Praha propustí kvůli koronavirové krizi až 450 zaměstnanců. Propouštění by mělo začít koncem května. Důvodem je současné omezení provozu, protože většina linek je zrušena. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Letiště zaměstnává kolem 2900 lidí.

Eva Holubová během koronakrize: Nechceme milodary. Zeman nás posílal do důchoďáků, nechte nás pracovat pro diváky.

Video se připravuje ...

Přečtěte si
st.rec
24. 4. 2020 • 14:28

Šílený soud rozhodl že ti kdo pořád remcají proti vládě a o demokracii se můžou jet svobodně nakazit.Léčbu si pak komplet uhradí a to i těm,které nakazí dále.A co soudci a soudy doážou?
Reportáže na odkazu: http­s://ww­w.you­tube­.com/r­esul­ts…

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.