Koronavirus v Česku: Velký přehled změn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Koronavirus v Česku: Velký přehled změn!

Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch (24.4.2020)
Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch (24.4.2020) (Úřad vlády ČR)

Nečekaný ústupek všem, které už dlouhé týdny drtí protikoronavirová opatření, udělala vláda. Od včerejška povolila Čechům zase cestovat do zahraničí a začít znovu »hřešit« nákupy věcí, které k životu úplně tak nepotřebujeme.

Důvodem rozvolňování vládních omezení, která platí zhruba od půlky minulého měsíce, je příznivá epidemiologická situace. Příští pondělí – tedy o dva týdny dříve, než se předpokládalo, – budou moci zavítat lidé třeba do zoo či dát si do těla ve fitness centrech. A už od včerejška se může zase cestovat do zahraničí. Všechno ale není zase tak »prima«. Nejméně do 25. května mají Češi všude, kam se hnou, dbát dál na rozestupy a zřejmě až do konce června nesundají roušky. A skutečnost, že se život má vrátit do normálu o něco dřív, než kabinet Andreje Babiše (65, ANO) avizoval, zase podle opozice svědčí o tom, že vláda postupuje chaoticky. „Místo toho, aby tady byli všichni happy, tady zase probíhá nějaká debata,“ posteskl si premiér na Radiožurnálu. Vysvětlování se ale předseda vlády nevyhne příští týden, kdy bude muset opoziční strany získat pro plán, aby nouzový stav v Česku platil do 25. května.

Od pátku můžeme...

Jít ven s více známými

Včerejškem skončil takzvaný zákaz volného pohybu osob. Ten už od 16. března v podstatě diktoval, že lidé mohou chodit jen do práce a z práce, nakupovat jen to nejpotřebnější a vyřizovat nezbytné úřední záležitosti. Kromě rodin se mohly stýkat nanejvýš dvě osoby. Teď se může sejít i skupina až deseti lidí. Všichni musí ale dodržovat dvoumetrové rozestupy a mít roušku. Mohou se také konzumovat nápoje a potraviny na veřejnosti, a to v místě jejich prodeje. Tam ale platí povinnost se vzdálit od výdejního okénka nejméně na 10 metrů.

Cestovat i do zahraničí

Ano, čtete dobře. Se zrušením zákazu volného pohybu skončil i zákaz cestovat do zahraničí i na dovolené, do pátku se mohlo cestovat ven jen v těch nejnutnějších případech. Má to ale háček, těch je vlastně víc. Teď se totiž nikam moc nedostanete, protože letecké spoje nefungují, a pokud budete chtít jet jen na Slovensko či do Polska, tamní pohraničníci vás rychle vrátí zpět. Navíc sám premiér Babiš řekl, že jde o teorii a »prakticky se lidé nedostanou nikam«. A pokud přece jen se vám podaří vyjet na dovolenou, počítejte s tím, že při návratu se budete muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo jít na dva týdny do karantény.

Na bohoslužby a do spolků

Věřící možná vyhlížejí příští pondělí, nařízení vlády ale umožňuje účastnit se bohoslužeb a církevních obřadů již od včerejška. I tam ale platí omezení. Ve svatostáncích může být najednou maximálně patnáct osob, všichni musí mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy a bohoslužby se nesmí „zbytečně prodlužovat“. Ještě o něco přísnější pravidla platí pro spolky. Podle vládního usnesení se ve stejný čas může účastnit spolkového setkání maximálně deset osob. Samozřejmostí jsou pak rozestupy a dostupná dezinfekce.

A od pondělí 27. dubna pak...

Učit se řídit, zajít do zoo i do fitka

Otevírají se obchody a provozovny do 2500 metrů čtverečních, pokud zrovna nejsou v nákupních centrech s plochou nad 5000 metrů. Takže hurá na nákupy jarní módy? „Nepovoluje se také zkoušení oblečení, takže nebudou otevřeny zkušební kabinky,“ varuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Lidé však od 27. dubna mohou znovu zajít do fitka či do posilovny, do knihoven a také do botanické nebo zoologické zahrady. Doufejte však v pěkné počasí, vstup do vnitřních pavilonů nebude zatím možný.

Mrknout do školy

Zatímco od začátku tohoto týdne na konzultace či skládat zkoušky mohli jenom studenti posledních ročníků vysokých škol, od pondělí mohou zpátky na univerzitu také i studenti nižších ročníků. Stále však platí omezení ministerstva školství, že může být přítomno maximálně pět lidí v jednu dobu. A neobnovuje se ani hromadná výuka. Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy jsou kvůli nemoci Covid-19 od 11. března zavřené do odvolání.

Objednat se do lázní

Částečně končí také nejistota pro lázeňská zařízení, kterým vládní opatření zatrhla v půlce března poskytovat přijímat nové klienty. Od pondělí se mohou zájemci znovu začít objednávat, zařízení ale očekávají spíše pomalejší rozjezd, a to zřejmě až během května.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

A co bude dál?

Kadeřník a pivo na zahrádce

Zatímco s možností posedět u piva na zahrádce či zajít se po velmi dlouhé době nechat ostříhat u profesionála vláda původně počítala až na 25. května, teď to bude možné už o dva týdny dříve. V pondělí 11. května tedy vedle kadeřníků a zahrádek otevřou prakticky všechny větší nákupní domy, od pondělí 25. května – tedy o dva týdny dříve, než se předpokládalo – by měly provoz zahájit i ostatní zbývající obchody a služby bez omezení. Tedy pivnice, kavárny, tatéři, divadelníci, vnitřní pavilony zoo…

Roušky shodíme v červnu

S povinnou rouškou všude na veřejnosti žijí Češi už od 18. března. Mnozí je možná za tu dobu považují za automatické, jiným ale k srdci (i k obličeji) nikdy nepřirostla. S postupným uvolňováním opatření ale s ústenkami budeme ještě nějakou dobu muset žít. Podle epidemiologa Romana Prymuly (56) zřejmě až do konce června. Ale s tím, že třeba při vycházkách venku bychom je mohli mít jen při ruce.

Kabinet přijde s prosíkem abinet přijde s prosíkem: Sněmovna rozhodne v úterý!

Jako nezákonná zatrhl Městský soud v Praze ve čtvrtek zákaz volného pohybu a zavření prodejen a služeb, které vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví. V době nouzového stavu – který platí jen do 30. dubna – může takto zakazovat jen vláda, a to výhradně podle krizového zákona. Soud dal vládě čas do pondělí 27. dubna, aby zákazy vyhlásila podle krizového zákona. Jenže k tomu se musí prodloužit stav nouze, a to se souhlasem Sněmovny. Schůze Sněmovny k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května je svolána na úterý.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 7236 NAKAŽENÝCH, 214 MRTVÝCH A 2371 VYLÉČENÝCH

V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 7236 lidí. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 214 lidí. Vyléčených pacientů je 2371.

KNIHOVNY OTEVŘOU SE ZPOŽDĚNÍM

Národní knihovna (na snímku) a zřejmě ani mnohé další knihovny v pondělí neotevřou pro veřejnost, což jim umožnilo nové rozhodnutí vlády. „Není reálné připravit provoz s ohledem na dodržování hygienických opatření za jeden pracovní den,“ řekla mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

V ČESKU KLESÁ SPOTŘEBA ELEKTRICKÉ ENERGIE

Spotřeba elektřiny v Česku kvůli dopadům šíření nákazy koronaviru meziročně klesla o 15 procent. „Pokles spotřeby souvisí zejména s přerušováním výroby ve velkých závodech. Roli hraje také rozdílné počasí,“ uvedla mluvčí provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS Hana Klímová s tím, že se snížila také tuzemská výroba elektřiny.

ZAHRANIČNÍ PRODUKCE FILMŮ V OHROŽENÍ

V Česku se kvůli opatření proti šíření koronaviru zrušilo či přerušilo natáčení zahraničních filmů zhruba za pět miliard korun. V případě výroby českých filmů, dokumentů a animované tvorby je to zatím v hodnotě 500 milionů korun. Do konce roku hrozí pokles filmové výroby o 75 procent.

RAMADÁN ZAČAL V PRÁZDNÉ MEŠITĚ

Nečekanou premiéru si v pátek odbyla jeruzalémská mešita Al- -Aksá (na snímku), ve které začal náboženský svátek ramadán. Kvůli opatřením do mešity poprvé v historii nemohli věřící, přítomno bylo pouze pár nejvyšších hodnostářů s rouškami na tvářích. Několik lidí se shromáždilo před zavřenými branami svatostánku, na dodržení předpisů dohlíželi členové tamní policie.

SENIORKA PŘEŽILA VIR I ŠPANĚLSKOU CHŘIPKU

Nejmenovaná žena (107) z jihozápadu Španělska může být s trochou nadsázky klidně nazývána nesmrtelnou. Přes svůj pokročilý věk se dokázala vyléčit z koronaviru, to ale není vše – když jí bylo sedm let, nakazila se i španělskou chřipkou, která tehdy kosila svět, z ní se ale rovněž zotavila



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.