Nákaza v Česku: Co říkají čísla a jak to bude dál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nákaza v Česku: Co říkají čísla a jak to bude dál

Takřka čtyřhodinovou frontu si museli vystát lidé v Brně, než se na ně ve čtvrtek dostala řada ve stanu, kde se mohli dobrovolně testovat na koronavirus.
Takřka čtyřhodinovou frontu si museli vystát lidé v Brně, než se na ně ve čtvrtek dostala řada ve stanu, kde se mohli dobrovolně testovat na koronavirus.  (Foto Blesk - Jiří Nováček )

Kolik procent populace má protilátky na koronavirus? To má odhalit nová studie. Nechat se otestovat včera vyrazily stovky dobrovolníků napříč Českem. A musely si vystát až čtyřhodinové fronty!

Pro studii byla vybrána Praha, Brno, Litoměřice, Olomouc, Litovel a Uničov. Místa byla vybrána tak, aby kombinovala lokality s vysokým i nízkým výskytem viru. Na testy včera od rána čekaly v dlouhých frontách stovky Čechů.

Napraví nepohodlí
Nebývalý zájem zaskočil i povolané. „Lidé mohou přijít i v následujících dnech,” ujišťoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek s ohledem na to, že testy potrvají ještě týden, naznačil, že fronty jako včera už by se utvářet neměly. „Nečekali jsme až tak velký zájem napravíme toto nepohodlí. Moji kolegové se pokusí nastartovat objednávkový systém, aby bylo možné to lépe řídit,” prohlásil. Aby se zabránilo zmatkům ve frontách, má se v Praze ode dneška zavést objednávkový systém. Organizátoři tu budou čekajícím vydávat pořadová čísla. Podobný postup se zvažuje i v Brně.

Proč se vlastně testuje?
Výzkumníci plošným testováním z krve dobrovolníků zjišťují, nakolik je naše populace tzv. promořená koronavirem. „Množství lidí, kteří nemoc prodělali bez klinických příznaků, nebude velké,” odhaduje děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo.

Hurá, jsme zdraví
Nejsem přenašeč?
„Přišla jsem ve tři čtvrtě na osm. Chtěla jsem vědět, jestli jsem nemoc neprodělala, jestli mám dost imunitních látek. Navíc se stýkám se známými, tak mě zajímalo, jestli nejsem nakažená nebo přenašeč. Ulevilo se mi, test byl negativní.“ Irena Faloutová, Drohobuz

Po chřipce
„V prosinci jsem měla těžkou chřipku, můj manžel měl navíc i velké dýchací potíže. Ale výsledek testu byl negativní.“ Gabriela Jedličková (74), Ústí nad Labem

Veterán čekal
„V osm hodin jsem už tady stál a čekal jsem asi dvě hodiny. Jsem válečný veterán a chtěl jsem vědět, že je to se mnou všechno ještě v pořádku. A pak taky kvůli vnoučatům, abych je případně nenakazil. A nenakazím, koronavirus nemám.“ Josef Sobota (66), Litoměřice)

Kvůli vnučce
„Moje vnučka byla nakažená, a přestože jsem s ní nebyla v té době v kontaktu, chtěla jsem se ujistit, jestli jsem se nenakazila třeba ještě předtím, než se to u ní projevilo. Potíže jsem naštěstí žádné neměla, ale jistota je jistota. Celé to tady trvalo i s vystáním fronty zhruba dvě a půl hodiny. A dopadlo to dobře, jsem zdravá.“ Alena Ikoniaková (70), Litoměřice

Chci pomoct
„Podcenila jsem organizaci a množství lidí, kteří přišli. Přišla jsem před osmou ráno a je čtvrt na dvanáct. Nebála jsem se, že bych byla nemocná, chtěla jsem pomoci výzkumu. A test vyšel negativně.“ Anežka Horníčková, Brno

Čtyři hodiny, 300 metrů dlouhá fronta a chaos! Brňané trpěli ve frontě na koronatesty:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.