Nouzový stav: Kdy se otevřou hranice? A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Nouzový stav: Kdy se otevřou hranice? A další aktuality

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO) (Reprofoto ČT)

Prodloužit nouzový stav, nebo ne – to je to, oč tu běží. Zatímco ministři za ANO už nehodlají žádat Sněmovnu o jeho pokračování po 30. dubnu, ti za ČSSD chtějí přesný opak. Dnes se o to »posekají« na vládě. Jak ale konec nouze může zasáhnout do našeho běžného života? Padne s ním i zákaz vycestovat za hranice?

Když premiér Andrej Babiš (65, ANO) kvůli epidemii koronaviru žádal 7. dubna poslance o prodloužení nouzového stavu, pronesl: „Bohužel je situace vážná a nemůžu vám slíbit, že tu se svojí žádostí stojím naposledy.“ A ačkoli mu Sněmovna nevyhověla a prodloužení místo do 11. dubna posvětila jen do konce tohoto měsíce, v úterý večer premiér překvapil. Poté, co místopředseda vlády Jan Hamáček (41, ČSSD) opakovaně horoval pro pokračování »nouze«, Babiš mu z televizní obrazovky oznámil: „Nevidím k tomu důvod.“ Stejně se prý vyjádřili i ministři za jeho stranu.

Cizinci volně

Členové kabinetu ze stáje koaličního partnera ale na nouzovém stavu trvají. Hamáček už pár dní apeluje na to, že usnadňuje nejen nákupy potřebného materiálu, ale také určení pracovní povinnosti nebo omezení cestování. V reakci na Babišova slova pak hned oznámil, že vydá pokyn k ukončení centrální distribuce ochranných pomůcek ke konci měsíce. Co všechno by se s tímto termínem vlastně změnilo? „Skončila by vládní nařízení učiněná podle krizového zákona. Například by skončil zákaz vstupu cizinců do ČR. Nařízení podle zákona o ochraně veřejného zdraví – roušky, omezení volného pohybu – zůstanou v platnosti,“ vysvětlil Aha! Hamáček.

Rychle nový zákon

Jestliže ale cizinci budou moci volně k nám, budou od 1. května smět i Češi vyrazit za hranice? „Pokud nebude rychle předložený speciální zákon, který by ta některá přijatá opatření podle krizového zákona umožnil udržet i bez nouzového stavu, tak ano,“ řekl Aha! ústavní právník Jan Kudrna. Tento nový zákon by přitom musel rychle schválit parlament. „Neznám žádný právní předpis, který by zakázal občanovi ČR opustit území státu. Kromě tedy toho, co je v krizovém zákoně. Ale tam to platí pouze pro nouzový stav,“ upozorňuje Kudrna.

Zákazy na odstřel?

Z nynějších omezení platí na základě krizového zákona kromě zákazu vycestování obyvatel České republiky do ciziny a zákazu vstupu cizinců do Česka, také zákazy vycházek v domovech pro seniory či návštěv ve věznicích. Na dobu trvání nouzového stavu také kabinet postupně upravoval náležitosti jednání zastupitelstev nebo zrušil zóny placeného parkování.

Co o tom soudí...

Místopředseda vlády Karel Havlíček:

„Ukončení nouzového stavu v jakékoliv době nebude mít vliv na scénáře uvolňování. Omezení volného pohybu vychází z opatření ministerstva zdravotnictví, které není vázáno na nouzový stav.“ Náměstek ministra zdravotnictví

Roman Prymula:

„Situace se jeví klidná a z mého pohledu není nezbytné nouzový stav prodlužovat. Není ale vyloučeno, že v případě zhoršení situace by se v budoucnu mimořádná opatření zavedla.“

Ústavní právník Jan Kysela:

„Se skončením nouzového stavu by skončilo jenom to, co vláda v té původně fázi, kdy ta krizová opatření v rámci krizového zákona přijímala sama. Protože většina dnešních opatření je v působnosti ministerstva zdravotnictví a na ty nemá nouzový stav vliv.”

Fakta o stavu nouze

*v Česku platí od 12. března a Sněmovna zatím odsouhlasila jeho prodloužení do 30. dubna (vláda žádala do 11. května)

*je to krizové opatření vyhlášené – na celém území státu či jenom někde – v případě katastrof či jiného nebezpečí, ohrožujícího životy, majetek či bezpečnost

*vyhlašuje ho vláda a musí neprodleně informovat Sněmovnu, která rozhodnutí potvrzuje či ruší, v případě nebezpečí z prodlení ho může vyhlásit jen premiér, což ale musí do 24 hodin schválit nebo zrušit kabinet

*platí 30 dnů, o prodloužení musí vláda žádat Sněmovnu

Odklepli odklad nájmů

Nájemníci, kteří se kvůli koronaviru ocitli v nouzi, nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud do konce července nezaplatí nájemné. Dluh budou muset uhradit do konce letošního roku. Opětovně to včera odsouhlasila Sněmovna, když odmítla návrh Senátu, aby za čtyři pětiny dlužného nájemného ručil stát. Záruku státu poslanci odmítli i v případě firem v pronajatých prostorách, které musely zavřít. Ty mohou nájemné od 12. března do 30. června také odložit až do konce roku. Sněmovna rovněž řešila prodloužení vyplácení kompenzačního bonusu osobám samostatně výdělečně činným, a to 500 korun za každý den až do 8. června. Do uzávěrky tohoto vydání však nerozhodli.

Zpověď italského pacienta 1: Cítil jsem se jako v předsíni smrti!

Jmenuje se Mattia Maestri (38), většina Italů ho ale zná pod označením »pacient jedna«. Před dvěma měsíci skončil ve špitálu, v němž pak tři týdny bojoval o život. „Cítil jsem se jako v předsíni smrti,“ vzpomíná na těžké chvíle Ital. I když koronavirus porazil, stále je velmi slabý a občas si musí jít lehnout. První problémy u něj odstartovaly 17. února.

„Dostal jsem horečku, kterou obvykle nemívám. Doktor mi diagnostikoval pneumonii, předepsal antibiotika a poslal mě domů,“ vylíčil novinářům z deníku La Repubblica Maestri, kterého tehdy ani v nejhorším snu nenapadlo, že má koronavirus. Doma následně nakazil těhotou manželku, matku i otce. A protože se horečka stupňovala, šel o dva dny později do nemocnice znovu. „Měl jsem plíce plné vody,“ řekl. Lékaři tehdy provedli vůbec první test na koronavirus v Evropě. Výsledek: Maestri byl pozitivní! Ital skončil v umělém kómatu. „Měl jsem sny, ale vůbec si je nepamatuji. A i když jsem netrpěl, cítil jsem se, jako bych v předsíni smrti,“ popsal Maestri, o němž Italové mluví jako o symbolu naděje. Probral se až 19. března, na Den otců. „Volal jsem tehdy tátovi, chtěl jsem mu popřát. Telefon ale zvedla moje matka a řekla mi, že otec zemřel na koronavirus,“ vykreslil jedny z nejtěžších chvil v životě. „Ani nemohl mít pohřeb, tak máme jeho popel stále doma,“ dodal. Sílu do žil mu prý vlilo až narození dcery: „Zatímco Milán a další města sčítaly tisíce mrtvých, najednou tu byla malá holčička, díky níž jsem cítil, že život je také krásný.“ 

Rodiče i miminka si na oblíbený obřad počkají: Vítání občánků začne až v září

Zákaz konání společenských akcí kvůli epidemii koronaviru se dotkl i populárních vítání občánků. Například Liberecká radnice zrušila všechny plánované předprázdninové termíny.

Rodiče však o obřad, jímž jsou jejich miminka slavnostně uvedena do života, nepřijdou. „V naší obřadní síni začneme s vítáními občánků až v září. Ale navážeme tam, kde jsme skončili, nikoho určitě nevynecháme,“ ujišťuje mluvčí radnice Jana Kodymová. Dá se tedy předpokládat, že v září začne pořádný kalup. „Na jeden obřad připadá deset dětí, v každém termínu probíhají během jednoho dne celkem čtyři obřady. A vždy jsou to velmi milá setkání,“ dodává Kodymová.

Zahraničí

V. Británie: Sám sobě zubařem Billyho Taylora (33) strašně bolel zub. Jenže zubaři ho odmítali ošetřit: prý nemají dost ochranných pomůcek proti koronaviru a bolest ho neohrožuje na životě. Tak vzal kleště a pytlík ledu místo injekce a zub si vyrval sám. „Šlo to špatně, trvalo to asi hodinu a půl,“ svěřil se Daily Mailu.

USA: V zimě bude ještě hůř „Je tu možnost, že útok viru na náš stát bude příští zimu ještě náročnější než ten, kterým jsme právě prošli,“ prohlásil ředitel amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield. „Budeme tu mít zároveň epidemii chřipky a epidemii koronaviru.“ Takový scénář by dostal zdravotnický systém v zemi pod ještě větší nátlak, než jaký zažil v posledních týdnech.

 



Přečtěte si
mbmb
23. 4. 2020 • 06:06

je zajimave Pratele kveten je za dvermi a j ak to ze od vanoc Rakusane meli vse otevreno na Ples v Opere i lyzarskou sezonu
az do 12.3. Myslim ze Babis rozumi nejakou tu cizi rec a tak to co nam panove z Eu predvadi i u nas je dalsi pohroma .Proste Bavorsko bude v rijnu bez pivniho Party a tak kdo jediny byl pripraven jsou Pharma prumysl -to bude kseft stoleti A co soudruzi Nejedly, Mynar a spol ti nevedeli co se na konci 2019 u jejich cinskych kamaradicku deje ??? Lzou a potichu kradnu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.